Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Jak se budí knihovny: Vzhled a vybavení

EVA HUSÁKOVÁ knihovnachrustenice@email.cz

Na podzim loňského roku jsem navštívila knihov­nu, která pořádala mnoho akcí – knihovnice byla akční. Jediné, co si ale pamatuji ohledně vzhledu knihovny, je ponurá chodba a typický zápach starých knih. A na jedné konferenci se kolega z vět­ší knihovny podivoval, že pro obecní knihovny je 10 000 ko­run velký náklad. Ano, občas je. Knihovník z malé knihovny se nemusí nové knihovny či vybavení hned dočkat. Máme ale k dispozici spoustu drobností, které naše knihovny oživí za několik korun. Kreativita nás knihovníků je nekonečná. Nebudu vypisovat, jak co vyzdobit a kam co postavit. Co funguje u nás, nemusí mít úspěch u vás. Berte tedy příklad z naší knihovny jen jako inspiraci.

Naše knihovna je situována do jedné místnosti o 10 m2. Tam se toho opravdu mnoho nevejde, přesto se dá mnohé vymyslet. Dveře ze vstupní strany u nás pokrývají fotky našich čtenářů při čtení, které jsem pořídila především na akci Čtení sluší každému. Z vnitřní strany máme vyvěšené podpisy autorů, kteří nás navštívili. Občas mi děti věnují svoje výtvory, které vyrobily v rámci výtvarné dílničky, již pravidelně pořádáme. Umístila jsem je na dětské regály a ty jsou hned veselejší.

 

Zázraky se ale občas dějí, a tak i u vás může nastat situace, kdy budete řešit nové vybavení knihovny. Nám se poštěstilo před třemi lety, kdy jsme obnovili regály, podlahovou krytinu a vymalovali. Věřím, že poblíž každé obce se najde něja­ký šikovný řemeslník, kte­rý udělá regály přesně na mí­ru. Kdo si chce ulehčit práci, může si je koupit v jakékoliv prodejně nábyt­ku, a pokud chcete spe­cifický knihovní nábytek, ně­ko­lik let u nás existují fir­­my, které jej vyrábějí. Nesnažte se ale nikdy ušetřit koupí levných papundeklových regálů. Nejen budoucí generace vám za to bude vděčná. A také není dobré vměstnat do knihovny co nejvíc regálů. Je lepší mít okolo sebe prostor, než aby se čtenáři zasekávali v uličkách.

Dále renovovat můžete i svépomocí, postačí štětec a barva. Já jsem smutné černé regály pomocí barevných tapet přeměnila na veselý koutek pro děti. Před regály jsem dala polštářky na sezení a děti si mohou v pohodlí vybírat a listovat knihami. Vytapetování zdi například i jen Knižními novinkami udělá prostor veselejší. Při zařizování knihovny nezapomeňte na sebe: vedle šuplíků na tužky a výkazy potřebujeme také mís­to na pomůcky na akce, nové nezapsané knížky aj. U nás to vyřešila horní řada regálů, která je uzavřena dvířky. Čtenáři by na knihy v té výšce nedosáhli a nám to dává spoustu prostoru. Stej­ně tak poslouží uzavřené plastové krabice. O sezení pro děti jsem už psala, i velcí čtenáři ale občas potřebují dumat nad knihou, kterou si chtějí půjčit. Nabízejí se velice populární sedací pytle. Nebojte se u těchto doplňků využívat různé bazary, nebo dokonce servery typu „vše za odvoz“. Mnoho věcí (například stolek pro děti) nám věnovali sami čtenáři. Není ostuda mít na akcích, které pořádáme zdarma, kasičku na dobrovolné vstupné, jež půjde na konkrétní účel. A vůbec není ostuda poptat čtenáře, zda by se nezapojili do rekonstrukce. U nás maloval jeden čtenář s tatínkem. A třeba bude nějaká maminka vyhazovat ještě zánovní dětský kobereček vhodný pro náš dětský koutek. To je také jediné vhodné místo pro koberec – čtenáři k nám chodí, ať je sluníčko, nebo bláto. Zlaté linoleum…

Začala jsem citátem, skončím dvěma: Líná huba, holé neštěstí – Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Když není situace ideální, nebojte se požádat pana starostu, ať vám letos koupí jeden regál a příští rok druhý. Nebo aspoň kytičku do okna. Stejně tak se nebojte zeptat svých metodiků. Mají projeto mnoho malých knihoven a rádi poradí. Každá, i sebemenší maličkost dokáže naši knihov­nu rozzářit. A věřte, že to rozzáří i knihovníka.

Jak to u nás nakonec dopadlo, prozradí virtuální prohlídka naší knihovny. I velmi malá knihovna se může takto prezentovat: https://youtu.be/CIFqYF-EdH0.

„Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka.“ Nejen u lidí si první všímáme vzhledu. Ve čtvrté cenové můžou skvěle vařit a čepovat to nejlepší pivo v kraji, ale ruku na srdce – kolik z nás tam zavítá?