Hlavní obsah stránky

KNIHOVNÁM V MALÝCH OBCÍCH: Jak se budí knihovny: Celostátní a další akce

EVA HUSÁKOVÁ knihovnachrustenice@email.cz

Knihovna už dávno není jen půjčovna knih. Mnohé knihovny jsou v dnešní době komunitními centry, ve kterých se lidé setkávají při různých příležitostech. Patří k nim zejména kulturní a vzdělávací akce. Jaké pořádáme u nás a kde se inspirovat?

I v malé knihovně, jako je ta naše, se lze zapojit do celostátních akcí, které každoročně pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. V Březnu – měsíci čtenářů se například vyhlašuje Čtenář roku. Je to nenáročná akce, kterou může uspořádat každá knihovna. Záleží jen na vás, podle jakých kritérií ho zvolíte (nejvíce půjčených knih, nejvíce návštěv…). Akce se každý rok zaměřuje na jinou cílovou skupinu (táta-čtenář, čtenářské rodiny, čtenářské třídy), určitě se tedy vyplatí sledovat aktuální informace na webu SKIP.

Také Týden čtení lze zrealizovat i ve skromnějších podmínkách. Nebojte se zapojit jako pomocníky třeba učitele z místní školy, můžete pak číst na netradičních místech (v obchodě, v hasičské zbrojnici, na vyhlídce, na fotbalovém hřišti) nebo v netradiční hodinu (o půlnoci). Přespání v knihovně při Noci s Andersenem už nelze sice zajistit úplně ve všech malých knihovnách, ale proč se nedohodnout s obecním úřadem nebo školkou. Samotné přespání mimo domov (s programem, který připraví knihovna) je pro děti zážitkem. Do tradičního říjnového Týdne knihoven se lze zapojit opravdu různorodým způsobem, ukažte třeba čtenářům každý den knihovnu jinak.

Knihovna je často prostorem pro setkávání maminek na mateřské. Dnešní maminky jsou tvořivé, stačí jen zjistit, co kterou baví. Mohou si pak předávat dovednosti mezi sebou. Navíc, nejsou to vždy ženy jen na mateřské, které nás navštěvují. Mezi čtenářkami je třeba lékařka, která po dohodě s vámi připraví pro uživatele kurz první pomoci nebo pohovoří o různých tématech.

Téměř adventní Den pro dětskou knihu je hlavně propagací dětské knihy jako takové. Nabízí se prodejní výstavka knih nebo opět čtení z nich. Jako doplněk pozvěte na besedu oblíbeného spisovatele. Někteří jezdí i zadarmo a rádi prodají knihu přímo svým čtenářům.

Inspirovat akcemi se můžete nejen na stránkách SKIP (http://www.skipcr.cz/akce-a-projekty/ akce-skip/), ale i na stránkách jednotlivých (třeba okolních) knihoven. Nikdo se na vás nebude zlobit, když uspořádáte stejnou akci jako „kolegyně od vedle“. Nezapomeňte také na Databanku vzdělávacích programů (besed) Klubu dětských knihoven SKIP ČR, kterou připravili pracovníci Knihovny Jiřího Mahena v Brně (http://knihovnici.kjm.cz). Celostátní akce mají tu výhodu, že jsou podporovány centrálně: nechybí k nim poutavé propagační materiály, prověřené know-how a zkušenosti desítek knihoven.

Minule jsem uvedla, že je potřeba spolupracovat s jinými organizacemi v obci. Při akcích v obci je potřeba každé ruky a proč by to nemohla být právě tvořivá ruka knihovníkova. Setkáte se s dalšími lidmi, kteří pak na oplátku pomohou při akcích vám. Třeba potkáte Lenku, jejíž manžel přeplul Atlantik a má z plavby úžasné video. Uvidíte, jaký bude o akci zájem. A možná přijde Pavel, který byl v Číně a má krásné fotky. Potřeboval by je ale uspořádat, podejte mu pomocnou ruku – třeba na jeho povídání přijde Anna, která…

O úspěšné a originální akci pak můžete napsat do Čtenáře, inspirace není nikdy dost!