Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Začala rekonstrukce a přístavba jičínské knihovny

JANA BENEŠOVÁ benesova@knihovna.jicin.cz

Studie a projekt na stavbu Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně se připravovaly již od roku 2015 v duchu pořekadla „štěstí přeje připraveným“. Čekali jsme na vhodný dotační program. A dočkali se! Stavba je předána, rekonstrukce začíná a knihovna dočasně sídlí v bývalém hotelu Slavia naproti původní knihovně. 

Město Jičín získalo dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši téměř 60 milionů korun. Ihned vypsalo výběrové řízení na dodavatele stavby a z veřejné zakázky vzešla částka přibližně 70 milionů korun. Zastupitelstvo dofinancování schválilo a na začátku září 2023 byla stavba předána firmě Valc, s. r. o. Jedná se o největší investiční akci ve městě zahájenou v letošním roce.

Budoucí podoba

Interiéry knihovny budou přebudovány podle konceptu „obývák města“, který bude otevřený všem návštěvníkům. Nová knihovna bude bezbariérová. Právě bariéry v podobě schodiště a neexistence výtahu nám doposud velmi komplikovaly práci a našim návštěvníkům pohyb po knihovně. Instaluje se nové schodiště a proběhne vestavba výtahu. Budova získá nové hygienické zázemí a změní se dispozice prostor. Rozšíří se oddělení pro dospělé čtenáře a vznikne další prostor pro pořádání kolektivních akcí, který navíc bude možné rozdělit na dvě menší místnosti. Budeme tak mít možnost pořádat bez omezení menší akce jako kurzy, setkávání maminek a dětí z projektu S knížkou do života, workshopy apod. Dojde také k rozsáhlým úpravám podzemních prostor, kde byl umístěn sklad knihovního fondu. V těchto prostorách bude odstraněna vlhkost a dojde k instalaci nových pojezdových regálů.

Náhradní prostory

Během letních měsíců se knihovna musela kompletně přestěhovat do náhradních prostor a ty zároveň připravit k provozu. Přestěhovali jsme fond z půjčoven i ze skladu – téměř 120 000 svazků. Na výzvu k pomoci velmi pěkně reagovali naši čtenáři. Vyzvali jsme je, aby si po čas stěhování „adoptovali“ knihy a vrátili je až do nových provizorních prostor. Ušetřili jsme tak přenášení asi 250 banánových beden. Těžkou práci odvedla stěhovací firma, přesto knihovnice musely knihy připravit do beden a pak je z beden zase vyrovnat. Aby toho nebylo málo, provedli jsme i revizi, a tak také označili, v kterém skladu, případně půjčovně se dokumenty nacházejí. Zároveň zaměstnanci stavěli regály na míru do nových prostor z prken z původního skladu. V této době byla čtenářům k dispozici pouze pobočka knihovny, kde jsme významně rozšířili půjčovní dobu.

Od 1. 9. 2023 knihovna působí v nových náhradních prostorách. Sloučili jsme oddělení pro dospělé a oddělení pro děti a včlenili sem i část fondu mluveného slova. Spojení přinese jistá omezení, ale ze společného fungování čekám i některé benefity. Už teď například sleduji interakci mezi dětmi a dospělými. A že si děti z družiny musí uvědomit, že nemohou být při návštěvě knihovny v provozní době příliš hlučné, jinak by rušily ostatní… Musíme rovněž omezit besedy pro školy; pro ně jsou vyhrazena pouze dvě dopoledne, kdy je zavřeno. Besedy pro školky a Bookstart jsme přestěhovali na pobočku.

V půjčovně je méně místa, než tomu bývalo v původní budově, proto máme více knih ve skladu na opačném konci města. Pravidelně je na základě požadavků čtenářů dovážíme a naopak do skladu odvážíme knihy od určité signatury níže. Využili jsme regály na kolečkách, a tak po jejich odsunutí máme prostor i pro asi 50 diváků na besedách a podobných akcích. Knihovna se v dočasně nových prostorách rychle zabydlela a poskytuje své obvyklé služby.

Dočasný nový název…

Sídlo knihovny je nyní v okolí dříve nepříliš oblíbeného bývalého „Tančáku“. Nechtěli jsme, aby nás takto lidé nazývali, tak jsme vyhlásili anketu na nový název. Přišly nápady od dětí i dospělých a my jsme vybrali název „Deniska“. Sídlíme v Denisově ulici; až na dvě výjimky jsou zaměstnanci ženy a zdrobnělina se nám zalíbila. Od autora nového názvu jsme se pak dozvěděli, že inspirací mu byl název ulice a jméno vnučky.

Na stěhování zpět zatím nemyslíme. Jsme hodně unavení, ale určitě se brzy začneme těšit. K dokončení stavby by totiž mělo dojít za dva roky…

Foto: archiv Knihovny V. Čtvrtka v Jičíně