Hlavní obsah stránky

TÉMA: Oceněné knihovny a knihovníci: Certifikát Handicap Friendly 2023

HELENA HUBATKOVÁ SELUCKÁ hubatkovaselucka@gmail.com

V letošním roce byly na konferenci Knihovny současnosti oceněny dvě knihovny. První z nich byla Knihovna města Ostravy, která získala k prvnímu certifikátu Handicap Friendly pro osoby se zrakovým postižením (2022) ještě i druhý: certifikát Handicap Friendly pro osoby se sluchovým postižením. Knihovna města Ostravy se tak stala historicky první knihovnou, která má na svém kontě dva certifikáty. Jedná se přitom o dvě poměrně specifické cílové skupiny uživatelů, u nichž není mnoho společných průsečíků v kompenzačních pomůckách a přístupnosti k informacím.

 

Díky činnosti Zvukové knihovny, která nabízí své služby nejen osobám se zrakovým postižením, ale zaměřuje se na přístupnost obecně, a díky všem zaměstnancům knihovny, které vede Irena Šťastná, se vše daří na výbornou. Příkladem mohou být nejen webové stránky věnované větší přístupnosti knihovny https://www.kmo.cz/o-nas/kmo-pro-handicap/, ale i obrázková podoba knihovního řádu knihovny.

Druhou oceněnou knihovnou je Městská knihovna v Hodoníně, která si z Olomouce odvezla ocenění Handicap Friendly pro osoby se zrakovým postižením. Opět je toto ocenění hlavně vizitkou Zvukové knihovny, ale i všech pracovníků v knihovně pod vedením Petry Špačkové. Ta se svým týmem dokázala, že není nutné se přístupnosti bát a že změny v knihovně jsou možné a žádané. A opět je nejlepší vizitkou právě dostupnost informací na webových stránkách knihovny https://www.knihovnahod.cz/kompenzacni-pomucky.html.

Pozn. red.: Činnost obou oceněných knihoven byla, resp. bude představena i na stránkách Čtenáře v samostatných příspěvcích – Certifikát Handicap Friendly pro Městskou knihovnu Hodonín (č. 10/2023, s. 373) a Certifikát Handicap Friendly v Knihovně města Ostravy (v jednom z příštích čísel).