Hlavní obsah stránky

VZDĚLÁVÁNÍ: Workshop o umělé inteligenci pro seniory

YVETTA HYNČICOVÁ yvett.ben@seznam.cz

Krajská vědecká knihovna v Liberci v červnu hostila inovativní workshop o umělé inteligenci (AI – artificial inteligence) speciálně zaměřený na seniory. Tento interaktivní a edukační kurz představil účastníkům svět AI a jeho praktické aplikace v každodenním životě. Workshop přilákal zájem celkem 23 zvídavých účastníků, kteří chtěli lépe porozumět novým technologiím a využívat jejich potenciál k plnohodnotnému životu v důchodovém věku.

Akce pořádaná pod záštitou neziskové organizace Agora CE, o. p .s., se konala v příjemném prostředí Krajské vědecké knihovny v Liberci. Kladla si za cíl zvýšit mediální gramotnost a sebejistotu seniorů v digitálním světě.

Workshop byl financovaný z programu Vnitřní věci EHP/Norských fondů 2014–2021. Vedla ho zakladatelka iniciativy AI dětem Eva Nečasová. Používala při něm především svůj materiál Obecný úvod do umělé inteligence pro dospělé. Dále účastníkům ukázala práci v jednotlivých programech používajících umělou inteligenci jako Chat GPT nebo Midjourney. Senioři se do workshopu aktivně zapojovali – např. vědecká pracovnice a technická redaktorka v penzi paní Soňa (70) vznesla dotaz, zda by umělá inteligence dokázala poznat, jestli je nějaký dosud platný poznatek v jakékoli vědě chybný. To vyvolalo mezi účastníky zajímavou diskusi. Při ní se ukázalo, že mnoho z nich má za sebou kariéru v technických oborech.

Pro bývalou vědeckou pracovnici Soňu to byl první podobný workshop; mj. ji zaujala historie vývoje pojmu umělá inteligence. A také k čemu by se dala využít ve vzdělávacím procesu a v různých tvůrčích oborech, doplňuje. Když se dozvím, že se tady v knihovně koná něco pro seniory, přijdu. Chodím sem proto, abych se udržoval v duševní kondici. Synopse jsou to nejdůležitější, co nám pomáhá odolávat všem těm fake news a negativním zprávám. Udržují nás bystré, myslí si vývojář sklářských strojů v důchodu pan Karel (77). A navíc potřebuji a chci stačit vnoučatům, usmívá se.

Na podobný workshop bych i šla v budoucnu, ale spíš bych ho udělala přímo v počítačové učebně, kde bychom si všechno mohli vyzkoušet sami. Takhle je to hromada informací. I když jsem rychlá, všechno si nestihnu zapsat nebo pochytit, dává paní Soňa k dobru návrhy na zlepšení. I přesto ale byla s kurzem spokojená a odnesla si z něj spoustu podnětných informací.

Workshop nejenom splnil, ale překonal moje očekávání. Byl hodně posunující. Myslela jsem si, že umělá inteligence je jen ten Chat GPT a to je všechno. Doma se na to rozhodně podívám, říká další zúčastněná seniorka paní Marie. Nejstarší účastnici workshopu bylo 80 let a nejmladšímu naopak 65 let. Spolupořadatelka akce, lektorka z organizace Agora CE Magda Podsedníková by ráda několik dalších workshopů umělé inteligence pro seniory uspořádala během podzimu.