Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Konference Do černého 2023 očima studentů ÚISK

ANNA FUCHSOVÁ afuch18@gmail.com

ANDREA POLÁKOVÁ andy.pollakova2001@gmail.com

Dne 23. 1. proběhla konference Do černého a my, studenti Ústavu informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, jsme měli tu příležitost na této akci vypomáhat, a vidět tak na vlastní oči, jak taková konference probíhá. Pořádalo ji Sdružení knihoven ČR (SDRUK) za podpory Fondů EHP a Norska ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze a Národní knihovnou ČR. Konala se v sálech Městské knihovny v Praze, a to v její Ústřední knihovně na Mariánském náměstí.

Letos se účastníci a přednášející připravili na téma „udržitelný život ve městě a komunitách“. Snaha zachovat cíle udržitelnosti byla evidentní i ze samotné organizace. Registrace započala v půl deváté a fronta knihovnic a knihovníků z celého Česka se začala rychle tvořit. Pro jednodušší orientaci mezi účastníky každý dostal recyklovatelnou barevnou pásku, dřevěnou tužku s názvem konference a vzhledný notýsek z recyklovaného papíru. Na účastníky konference pak čekalo sladké pohoštění a sluchátka se zařízením pro překlad anglického jazyka. Ta mohli využít při proslovu Ann Berit Hulthin z Norské asociace knihoven, která dopoledne hovořila o partnerství s Českou republikou, a odpoledne, kdy měla vlastní segment o udržitelnosti.

Zahájení a úvodní příspěvky započaly okolo desáté hodiny dopoledne. Hovořili předseda SDRUK Tomáš Řehák a další zástupci zapojených organizací. Následně proběhla prezentace již zmíněné Ann Berit Hulthin o partnerství Česka a Norska. Poslední slovo před pauzou měla Lucie Zernerová o tom, jak posilovat svou vlastní odolnost.

Po občerstvení pokračovala Yvonna Gaillyová, která nám pověděla o tom, že ekologický aktivismus není jen pro mladé. „Babička Yvonna“, jak se sama nazývala, několikrát řekla, že neví, zda ona je ta správná osoba pro přednášení na této konferenci, ale potlesk, který po konci jejího úseku nastal, hovořil jasně. Po ní jsme si vyslechli zprávy o opačné generaci – dětech. O participaci dětí a mládeže v plánovacích procesech hovořila Mirjana Petrik. Ve své prezentaci měla připravených několik příkladů, a to z Dánska i ČR, jak se děti mohou a mají angažovat v budování vlastního města a okolí. To samé platí i pro knihovny, které jsou zde i pro vzdělávání a kulturu dětí, které samy nejlépe vědí, v jakém prostředí se cítí dobře a bezpečně.

Po přestávce se program rozdělil do velkého a malého sálu. V malém sále si účastníci mohli vyslechnout Blanku Klimešovou a její prezentaci s názvem Město prosperuje a žije tam, kde se chodí. Poukázala na výhody chůze oproti dopravě automobily a také na to, že chodců je víc, než si někteří z nás mohou myslet. Připravené také měla ukázky akcí, kde se silnice dočasně přeměňují na prostory pro školáky a chodce. Kolegyně Natallia Allen a Anna Darašenka pak hovořily o tom, jak je město rozmanité pro ty, kteří pocházejí z jiných národů. Akce, které organizace InBáze pořádá, jsou otevřené pro Čechy i cizince a přínosné pro všechny. Patří sem například sdílení jídel z různých států nebo prohlídka Prahy tak, jak ji možná ani místní neznají.

O dobrovolnictví pak hovořili Ondřej Hudeček, Dana Pešková a Eva Vodičková. Paní Pešková nám s velkou energií a pozitivní náladou pověděla o tom, jak se k dobrovolnictví dostala díky náhodě a jak jí to změnilo život. Konferenci zakončil David Drvota s prezentací o vzdělávání seniorů, kde se účastníci dozvěděli, jakým směrem se nadační fond Elpida posouvá a jak dnes probíhá například takové IT vzdělávání.

Ve velkém sále zůstali zájemci o přednášku Radana Haluzíka s názvem Město naruby a město budoucnosti, ve které mluvil o vágních prostorách v Praze. Následoval Ne/přátelský veřejný prostor, kde Karolína Kripnerová vyprávěla o problematice lidí bez domova a jejím vlivu na veřejný prostor. Již zmíněná prezentace Ann Berit Hulthin o udržitelnosti byla poslední připravenou částí programu, než započala panelová diskuse o udržitelnosti „zdola“, do které se mohli zapojit všichni hosté. Řešil se zde například projekt Bike kitchen nebo Fridays for future.

Průběh celé konference provázela pozitivní nálada, která byla v souladu s tím, co jsme se dozvěděli o všech prospěšných akcích v rámci vzdělávání a kultury v ČR. Tento optimismus byl však střízlivý a byly zde zmíněny i problémy, se kterými komunity stále bojují a které jsou překážkou udržitelnosti a vyšší kvality života. Účastníci byli aktivní a dotazy měli připravené osobně v sálech i online přes platformu Slido. Pro cíle udržitelnosti pak byli hosté povzbuzeni v tom, aby si nesnězené občerstvení nabrali na cestu domů a nemuselo se tak plýtvat opravdu ničím. Účast na konferenci byla pozitivní i pro nás studenty a přiblížila nám další směr, jakým se knihovny angažují v životě občanů. Už teď se těšíme na další ročník.

Foto: Markéta Tichá, NK ČR