Hlavní obsah stránky

PŘEDSTAVUJEME: Mladý SKIP

MICHAELA MRÁZOVÁ michaela.mrazova@msvk.cz
předsedkyně sekce Mladý SKIP

Nová sekce s názvem Mladý SKIP byla představena a schválena na konci října 2022 na setkání výkonného výboru Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR v Kutné Hoře. Je otevřená všem mladým a mladším pracovníkům v českých knihovnách a informačních institucích, kteří se chtějí aktivně podílet na jejich formování a fungování.

Počátky formování této sekce ale sahají do května 2022, kdy se Michaela Mrázová a Nina Wančová setkaly na „online kávě“ s předsedou SKIP Romanem Giebischem a řešilo se oborové vzdělávání.

Nina Wančová zastupovala knihovnická studia na Karlově univerzitě a Michaela Mrázová ta v Opavě na Slezské univerzitě. Během setkání se otevřelo mnoho důležitých témat – od toho, že nejsou mezi pracovníky v knihovnách mladí lidé, až po to, jak optimalizovat studentské stáže a praxe ke spokojenosti všech zúčastněných stran. Postupně se k nám přidali další členové: Pavlína Kolínová z Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK, Karel Matějka z útvaru Archivu a programových fondů ČT a Roman Novotný z Katedry informačních studií a knihovnictví na Masarykově univerzitě. Začali jsme připravovat jak formální náležitosti pro vznik nové sekce (volba předsedy, formáty setkávání), tak zejména obsahovou náplň (vytyčení cílů, rozdělení úkolů).

Naším současným cílem je společně se zamýšlet nad praxí v knihovnách s ohledem na aktuální trendy, zkoušet nové postupy, a tím zlepšovat úroveň knihoven jak pro jejich pracovníky, tak pro uživatele. Dlouhodobým cílem je zvýšit počet spokojených mladých pracovníků v knihovnách. Naší činností vytváříme prostor pro výměnu zkušeností a názorů, otevíráme otázky ohledně pracovního prostředí a možností seberealizace pracovníků v knihovnách s důrazem na spokojenost, udržitelnost a well-being.

Pořádáme pravidelná online setkání, na kterých nejenom představujeme sebe a záměry naší sekce, ale především propojujeme další aktivní osoby našeho oboru. Jedním z našich stěžejních cílů je vybudovat komunitu s přátelskými vztahy a s otevřenou atmosférou. Spojit všechny, kdo chtějí uplatnit své nápady a pozitivní zkušenosti. 

Jednou z našich aktivit je také práce s oceněnými i nominovanými na cenu MARK. Chceme dát prostor mladým inspirativním osobnostem našeho oboru, zviditelnit jejich práci a činnosti, za které byli na ocenění nominováni. Koncem ledna 2023 byl „venku“ první díl našeho podcastu s vítězkou z roku 2022 a další díly s nominovanými budou v průběhu roku postupně přibývat. O realizaci podcastů se stará Nina Wančová.

Na rok 2023 jsme si stanovili, že naším hlavním cílem bude reflexe studentských praxí a stáží v knihovnách. Chceme otevřít dialog mezi studenty, garanty praxí na školách i vedoucími praxí v jednotlivých institucích. Aktuálně v rámci naší sekce vznikla pracovní skupina, která začíná s monitorováním situace, protože na každé škole (střední i vysoké) praxe probíhá jinak. Vydefinovali jsme si tři pilíře, na kterých praxe leží, a to jsou:

— studenti

— mentoři v instituci

— garanti předmětu na škole.

Každý z nich má jiná očekávání, představy a požadavky. Nám jde o zpětnou vazbu, ze které následně vytvoříme doporučení a pokusíme se optimalizovat stáže, aby probíhaly ke spokojenosti studentů i institucí.

Máme toho před sebou spoustu, ale snažíme se k nastoleným tématům přistupovat zodpovědně a udržitelně tak, aby výsledky naší práce byly přínosem pro celou knihovnickou komunitu. O aktivitách nové sekce Mladý SKIP se můžete více dozvědět na jejím webu (https:// mladyskip.my.canva.site) či facebookové stránce (www.facebook.com/profile.php).