Hlavní obsah stránky

NOVÉ TECHNOLOGIE PRO KNIHOVNY: Linkování s LibKey

JIŘÍ PAVLÍK jiri.pavlik@techlib.cz

V další části této rubriky se podíváme na kontextové linkování s využitím služby LibKey.  

LibKey je technologie využívající umělou inteligenci, která poskytuje rychlé, spolehlivé prolinkování na plné texty článků v PDF. Pomáhá čtenářům vyhnout se nefunkčním odkazům, slepým uličkám daných licenčními omezeními, dostává knihovnu do středu pracovního postupu při studiu a výzkumu. Informace o metadatech článků, licencovaných časopisech, dostupnosti elektronických zdrojů, Open Access statusu, autentizaci čtenáře se používají k inteligentnímu poskytování přístupu na jedno kliknutí k milionům dokumentů v PDF nebo v HTML. LibKey eliminuje často matoucí labyrint klikání a poskytuje čtenářům komfortnější přístup k e-zdrojům knihovny, šetří studentům a výzkumným pracovníkům cenný čas, snižuje požadavky na podporu od zaměstnanců knihovny a počty MVS požadavků.

Služby LibKey lze integrovat a aktivovat na webových stránkách, kde čtenáři knihovny začínají s vyhledáváním, ať už jde o vyhledávání podle DOI, Google Scholar, webové stránky dodavatelů e-zdrojů, seznamy literatury, vyhledávače jako VuFind, Primo, Summon, EBSCO EDS nebo WorldCat.

LibKey přispívá ke zvýšení využití elektronických zdrojů knihovny, zlepšení efektivity vynakládaných akvizičních prostředků. Jedná se o webovou službu společnosti Third Iron. Čtenáři se službou pracují prostřednictvím plug-in do webových prohlížečů. Podporovány jsou všechny běžné webové prohlížeče jako Safari, Firefox, Chrome, Edge.

LibKey získává data o licencovaných dokumentech knihovny z link serverů, jako jsou SFX nebo Full Text Finder. Pro linkování na plné texty dokumentů nebo služby MVS/EDD je klíčové využití federativní autentizace. V českém prostředí federativní autentizace eduID.cz a eduGAIN.

Podíváme se na příklady využití LibKey pro čtenáře Knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Po instalaci plug-in LibKey ve webovém prohlížeči se LibKey zobrazuje čtenáři na webových stránkách jako tlačítko v levém dolním rohu. 

MVS Open Access

 

Pokud není pro čtenáře knihovny dostupný plný text dokumentu, umí LibKey prolinkovat na služby MVS/EDD

Prolinkování přes link server EBSCO Full Text Finder na služby MVS/EDD

Pokud je k nedostupnému licencovanému článku dostupná Open Access verze, nabídne LibKey čtenáři prolinkování na Open Access verzi
Prolinkování na Open Access verzi článku – LibKey disponuje rozsáhlou znalostní bází Open Access dokumentů, a to včetně Open Access článků v hybridních časopisech
Open Access verze požadovaného článku v PDF