Hlavní obsah stránky

TÉMA: S knížkou do života: Projekt S knížkou do života ve Středočeském kraji

RADEK LIŠKA liska@svkkl.cz

Projekt S knížkou do života neboli Bookstart jistě nemusíme podrobněji představovat. Většina z nás se s ním určitě v nějaké formě setkala a řada z nás je do něj také aktivně zapojena. Chtěl bych se zde věnovat tomu, jak se do tohoto projektu zapojil náš zřizovatel, tedy Středočeský kraj. V našem kraji je v současné době do projektu zapojeno celkem 45 knihoven. Jsou to knihovny jak větší, tak menší. A každá knihovna si projekt přesně přizpůsobuje svým potřebám a možnostem.

Již druhým rokem mají knihovny ve Středočeském kraji možnost zažádat si o krajskou dotaci zacílenou přímo na Bookstart (https://www.kr-stredocesky.cz/web/kultura/program-2023-pro-poskytovani-dotaci-na-podporu-zakladnich-knihoven). Mohou žádat jak na pořízení sad S knížkou do života, tak na služby externích odborníků, lektorů, vzdělávání rodičů i knihovníků. Účelem tematického zadání je podpora knihoven v práci s aktivními rodiči a se zacílením na nejmenší čtenáře knihoven, tak Kraj definuje účel poskytované dotace.

Objem peněžních prostředků určených na tento dotační program byl v loňském roce 400 000 korun. Předpokládáme, že pro letošek tomu nebude jinak. Minimální čerpaná částka není stanovena, takže knihovny mohou žádat opravdu i o velmi malé částky. Naopak stanovena je maximální výše podpory pro jednu knihovnu, a ta činí 15 000 korun, přičemž minimální výše spoluúčasti je 10 %. A právě výše spoluúčasti také rozhoduje o výši přidělených bodů při hodnocení žádostí. Pro hodnocení pak slouží řada kritérií, která byla pro tento účel Krajem stanovena, např. členství v SKIP či v konferenci Andersen, zda má knihovna relevantní fond literatury pro rodiče a děti, počet realizovaných programů pro rodiny s dětmi nebo zda má knihovna pro tento účel založen klub, či nikoliv apod. Více bodů také dostávají knihovny, které působí v obci do 2000 obyvatel.

A teď konkrétně. Za rok 2022 podalo žádost pouze 13 knihoven, které si mezi sebe rozdělily částku 137 000 korun. Tedy cca 29 % knihoven z těch, které jsou zapojeny v našem kraji do projektu S knížkou do života, a tak bylo vyčerpáno pouze zhruba 34 % z Krajem alokované částky. Pro letošní rok zatím nejsou přesné informace (tedy víceméně jsou, ale já jako hodnotitel těchto dotací nesmím ani naznačovat). Snad mohu jen poodhalit, že žádný velký posun to nebude.

Pro rok 2023 mohli zájemci o tuto dotaci posílat své žádosti hned na začátku roku. Žádosti musí posílat elektronicky. Nastavení krajského systému pro vkládání dotací však není úplně přívětivé a pro vkladatele žádostí to není nic jednoduchého. Zvláště žadatelé o menší obnos, jako je tomu v případě Bookstartu, pak hledají jednodušší možnosti, jak si potřeby s tím spojené hradit raději z jiných zdrojů, což je ve většině případů obec. To nám potvrzují informace, které máme jak od metodiků pověřených knihoven, tak přímo od řady knihoven, které jsou do projektu zapojeny, ale o krajskou dotaci nežádaly. To je pravděpodobně z velké části důvod, proč tuto grantovou možnost nevyužívá takové množství knihoven, jaké jsme původně očekávali. Takže částka, kterou na to Středočeský kraj alokuje, nebyla loni a nebude zřejmě ani letos vyčerpána. A to je opravdu škoda!