Hlavní obsah stránky

TÉMA: S knížkou do života: Podpora projektu S knížkou do života v Ostravě a Moravskoslezském kraji

MIROSLAVA SABELOVÁ sabelova@kmo.cz

Projekt S knížkou do života inspiruje ke společnému čtení v rodinách už brzy po narození dětí a přispívá k rozvoji osobnosti dítěte. Jeho myšlenkou je provázet dítě na cestě ke knihám a motivovat jej, stejně jako inspirovat rodiče, aby dítě ke čtení vedli – ať už společnou návštěvou knihovny, návštěvou akcí pořádaných knihovnou, nebo předčítáním knih. Knihovna města Ostravy (dále jen KMO) se do projektu zapojila v roce 2018 mezi prvními v České republice, a tak byly v uplynulých letech do ostravských rodin distribuovány tisíce motivačních sad a stovky dětí se zúčastnily rozličných vzdělávacích aktivit ostravské knihovny.

V KMO vzniklo od roku 2019 dvacet klubů pro rodiče a děti ve věku od narození do šesti let (https://www.kmo.cz/bavte-se-2/kluby-pro-deti-a-jejich-rodice/). Činnost klubů je zaměřena na získání čtenářských návyků, na podporu rodiny a vícegenerační spolupráci. Čtení, dramatizace textů, výtvarná práce, pohybová složka a sdílení v klidném a kultivovaném prostředí v doprovodu zkušených pracovníků knihovny naplňuje volný čas rodičů i jejich dětí.

Díky podpoře statutárního města Ostravy a pana primátora Tomáše Macury mohla KMO nakoupit od roku 2019 cca 6000 motivačních sad. Zřizovatel KMO poskytl celkem 600 000 korun na sady samotné a tisk speciálních čtenářských průkazů. Motivační sady se dostávají do rodin v rámci akcí pořádaných knihovnou, ale také na vítání občánků, kde se setkáváme s kladným přijetím ze strany úřadů, ale především samotných rodičů. Díky pochopení v Městské nemocnici Fifejdy i Vítkovické nemocnici v covidových letech mohla KMO rozdávat sady právě narozeným dětem přímo v porodnicích.

V roce 2021 se KMO spojila s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou (dále jen MSVK), která plní krajskou funkci pro Moravskoslezský kraj (dále jen MS kraj), a společným úsilím se podařilo získat první dotaci z rozpočtu MS kraje na projekt S knížkou do života také pro veřejné knihovny kraje. Projekt, který přesně zapadá do prorodinné politiky MS kraje, se zdál náměstkovi hejtmana Lukáši Curylovi natolik smysluplný, že se zasadil o transfer 200 000 korun do rozpočtu krajské knihovny, za které MSVK nakoupila cca 2000 motivačních sad.

Na počátku jsme zvolili jednoduchý model, který si kladl za cíl umožnit knihovnám prostřednictvím získání motivačních sad a dodržení jednoduchých pravidel projektu (https://www.sknizkoudozivota.cz/), aby si ověřily, zda je o tyto aktivity v jejich obcích a městech zájem, zda jsou schopny je realizovat a kde jsou slabá místa, se kterými by potřebovaly pomoci.

Motivační sady jsou po nakoupení uloženy v KMO, která se postará o jejich distribuci knihovnám, které se zapsaly do evidence vytvořené krajskou knihovnou. Všechny knihovny se mohou zapojit do vzdělávacích aktivit, které společně k projektu S knížkou do života pořádají MSVK a KMO – semináře a on-line semináře. V případě potřeby se knihovny obracejí s dotazy na KMO, která má s projektem bohaté zkušenosti. Také pro rok 2023 byla MS krajem poskytnuta dotace ve výši 200 000 korun, a do projektu se tak mohou zapojit další knihovny.

Projekt svým zaměřením zapadá do prorodinných aktivit a politik na městské i krajské úrovni. Práce s malými dětmi má svá úskalí, ale existuje podpora aktivních knihoven v podobě metodických materiálů k projektu S knížkou do života/Bookstart (https://www.sknizkoudozivota.cz/metodiky/), které pravidelně vydává SKIP. Stejně tak knihovnám, které si chtějí čtenáře získávat od útlého věku, pomáhají vzdělávací semináře nebo výměna dobrých zkušeností napříč republikou. Také pravidelná komunikace s rodiči přináší úspěchy v podobě jejich zapojení do činností klubů a jiných aktivit knihoven. A v neposlední řadě zřizovatelé knihoven vidí, že se knihovny nebojí připravit akce pro místní obyvatele nad rámec svých běžných povinností, a tím se stávají nedílnou a nepostradatelnou součástí komunity. V ideálním případě pak právě zřizovatelé knihoven v obcích a městech podpoří finančně prorodinné aktivity knihoven nákupem nejen motivačních sad, ale také dalšího potřebného vybavení nebo knižního fondu.