Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: Pracovní list – o fungování médií

Poznámky k pracovnímu listu na středové stránce

Pracovní list je určen pro žáky 2. stupně ZŠ. Vzhledem k jeho nastavení se předpokládá, že žáci do práce s ním vstupují v průběhu lekce, kde se předtím dozvědí o fungování médií a rozdílech mezi seriózními a bulvárními médii.

Snahou pracovního listu bylo „zůstat“ zakotvený v knižním prostředí, proto jako bezpečná varianta bylo zvoleno bulvární psaní o knižní postavě, nikoliv např. o spolužákovi – mohlo by dojít k projevům případné šikany, což není žádoucí. Prostředí knih a knižních hrdinů umožňuje oprostit se od reálného světa a nepoukazovat na něčí – často domnělé nebo smyšlené – nedostatky.

Pracovní list staví na tom, že děti mají přečtenou libovolnou knihu, již budou zpracovávat. Ideální je použití tohoto pracovního listu ve skupinách typu čtenářský klub, ale i u školních kolektivů, s nimiž pracujeme dlouhodobě a u kterých víme, jací jsou čtenáři. Pokud by byl problém s uchopením pracovního listu a vztáhnutí ho k nějaké knižní postavě, lze variabilně změnit zadání a zaměřit ho na filmovou postavu či postavu z počítačové hry. Fantazii se meze nekladou.

PAVLÍNA LIŠOVSKÁ, Konzultace: Iveta Cehelská a Michaela Severová