Hlavní obsah stránky

PŘÍSTUPNOST KNIHOVEN: Certifikát Handicap Friendly pro Krajskou knihovnu Františka Bartoše ve Zlíně

DAGMAR MARUŠÁKOVÁ dagmar.marusakova@kfbz.cz

Ústřední knihovna Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KKFBZ) získala k 30. 4. 2021 certifikát Handicap Friendly pro osoby se zrakovým postižením. Byla posuzována odbornou komisí podle Standardu a Metodiky Handicap Friendly vypracovanými odborníky z jednotlivých oborů a knihovníky ze sekce Bezbariérové knihovny, spadající pod SKIP ČR. Komise vyhodnotila zlínskou knihovnu jako instituci, která v maximální míře usnadňuje v ústřední knihovně přístup skupině uživatelů se zrakovým postižením. Článek popisuje zkušenosti knihovny s přípravou, realizací i dalším rozvojem souvisejícím s budováním přístupné knihovny.

KKFBZ poskytuje své služby uživatelům se zrakovým, smyslovým, fyzickým či kombinovaným postižením, a to na úrovni individuální pomoci v knihovně, pořádání akcí pro tuto skupinu uživatelů nebo spolupráce se specializovanými institucemi. Nejdelší tradici má v knihovně práce s uživateli se zrakovým postižením. Zvuková knihovna pro nevidomé byla založena již v roce 1995. Velkou zásluhu na tom má knihovnice Jana Řeháková, která ji vedla až do roku 2015, kdy odešla do důchodu. Zahájila spolupráci s Knihovnou a tiskárnou pro nevidomé K. E. Macana v Praze (KTN), odkud knihovna získává nahrávky knih, dále se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) a také zapojila knihovnu do akce Dny umění nevidomých na Moravě. Tento festival zrakově postižených profesionálních i amatérských umělců a souborů je v knihovně už tradicí.

Od roku 2013, kdy se krajská knihovna přestěhovala do nové budovy, je zvuková knihovna umístěna ve třetím podlaží ústřední knihovny, budova 15, Vavrečkova 4070. Je součástí oddělení pro dospělé čtenáře a dostupná 50 hodin týdně. Na tomto pracovišti se mohou uživatelé registrovat, půjčit a vrátit dokumenty zvukové knihovny a využít další knihovnické a informační služby. Počet registrovaných uživatelů zvukové knihovny se stabilně pohybuje okolo 50. Handicapovaným uživatelům se speciálně věnuje knihovník-asistent Petra Janošová; ale také ostatní pracovníci jsou pravidelně školeni pro poskytování služeb uživatelům se specifickými potřebami.

Od roku 2015 byl nákup zvukových dokumentů téměř každoročně podpořen dotací Ministerstva kultury z projektu Knihovna 21. století. Tento fond slouží nejen nevidomým a slabozrakým uživatelům, ale podle licenčních podmínek i jinak zdravotně znevýhodněným občanům, kterým jejich zdravotní stav znemožňuje nebo výrazně komplikuje čtení tištěných dokumentů. V roce 2019 jsme rozšířili fond o přepisy filmů s komentářem z produkce KTN a o kolekci časopisů (Zora, Ema, Naše šance, Obzor, Azor, Téčko), které vydává SONS na CD jednou měsíčně. Na uživatelských počítačích jsme zpřístupnili ozvučený portál Friendly Vox, do ústřední knihovny jsme získali darem druhou kamerovou stolní lupu.

V této době jsme se také začali zajímat o podmínky získání certifikátu Handicap Friendly pro osoby se zrakovým postižením. Zjistili jsme, že zatím neposkytujeme donáškovou službu knih domů, což byl závažný nedostatek. To se změnilo v druhé polovině roku 2019, kdy jsme zavedli na území statutárního města Zlína rozvoz knih v rámci služby Kniha do domu. Mimozlínským uživa-telům jsme začali dokumenty zasílat zdarma poštou domů prostřednictvím Slepecké zásilky České pošty. A když SKIP ČR nabídl vybraným knihovnám částečnou úhradu nákladů na certifikaci, neváhali jsme a o certifikát požádali.

Certifikace probíhala v období od 1. 6. do 30. 9. 2020, a to posouzením informací z webových stránek knihovny, dotazováním emailem i osobní návštěvou knihovny v několika vlnách. Hodnocení bylo vcelku příznivé. Komise vyzdvihla především vstřícný a profesionální přístup zaměstnanců knihovny k uživatelům se specifickými potřebami a přístupnost webových stránek po technické stránce. Na budovu ústřední knihovny a její okolí je kladen vysoký architektonický důraz (smysl pro detail, barvy, tvar hmoty, jednoduchost apod.), ale ne vždy je to v souladu s uživatelským komfortem (zejména pro skupinu osob se specifickými poruchami).

Udělení certifikátu bylo podmíněno dvěma změnami: doplnit výstupní hlasovou informaci ve výtahu přístupném uživatelům a přidat zkrácenou informaci, co v daném podlaží naleznou. To se podařilo ve spolupráci se 14|15 Baťovým institutem, který je správcem budovy. Hlasová informace ve výtazích pro veřejnost byla doplněna navíc i v budově 14, kde sídlí krajská galerie a muzeum. Dále jsme aktualizovali a doplnili web po obsahové stránce, aby zde nechyběly informace zásadního významu pro samostatnou orientaci a využívání služeb osobami se specifickými potřebami, a to s důrazem na osoby se zrakovým postižením. Přímo na domovské stránce je nyní umístěn odkaz na sekci „Bez bariér“, kde jsme uvedli všechny informace doporučené komisí, např. souhrnné informace o možnostech pěší i automobilové (či jinými dopravními prostředky) dostupnosti ke knihovně nebo komunikační pravidla v kontaktu s osobami s různými specifickými potřebami. Byl vytvořen výtah z knihovního řádu v audio podobě pro zrakově znevýhodněné uživatele i v jednoduché grafické podobě.

Jsme rádi, že jsme proces certifikace úspěšně absolvovali. V jeho průběhu jsme si lépe uvědomili bariéry, se kterými se uživatelé v knihovnách mohou setkat. Stále pracujeme s doporučeními hodnoticí komise, abychom vytvořili pro uživatele s handicapem přívětivé a bezpečné prostředí a certifikát opět obhájili.