Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Semináře tvůrčího psaní v Městské knihovně Sokolov

FRANTIŠKA VRBENSKÁ dis@email.cz 

Pokud to možnosti knihoven dovolí, snaží se rozšířit své aktivity nad rámec běžného půjčování knih. Tak je tomu i v případě sokolovské městské knihovny. Od roku 2007 zde probíhají mimo jiné úspěšné kreativní semináře.

Ve svých moderních, přívětivých prostorách zajišťuje knihovna bohatý kulturní program. Podporu získává od Ministerstva kultury ČR, Karlovarského kraje, svého dlouhodobého partnera Sokolovské uhelné, a. s., i dalších firem. Dříve sídlila ve zdejším zámku. Vybavení a uspořádání nového interiéru i pečlivou akvizici jsem ocenila letos na jaře, když jsem vedla další z ročníků semináře tvůrčího psaní.

Sokolovská knihovna organizuje i festivaly. Několikrát zde probíhal BookCon! – setkání příznivců sci-fi a fantasy. Mimo jiné bylo zaměřeno na soutěž o nejlepší amatérskou povídku v daném žánru fantastiky, jíž se účastnili především velmi mladí lidé. Jako porotci vystoupili renomovaní spisovatelé Jiří Walker Procházka, Pavel Renčín a Michal Březina. Měla jsem také možnost hodnotit soutěžní práce a příjemně mne překvapila literární úroveň přihlášených textů a soustředěný zájem začínajících autorů.

Souvisí to se snahou sokolovské knihovny připravovat pro mladší generaci čtenářů akce, které je zabaví a otevřou jim obzory poznání a seberealizace. Kupodivu víkendové kreativní kurzy nezačaly přímo z literárního soudku, ale zrodily se díky spolupráci s malířem a ilustrátorem Adolfem Dudkem. Výtvarné semináře, které pan Dudek pravidelně vede, probíhají každý rok s různou tematikou, ale vždy s velkým úspěchem.

Hned nato se připojil seminář tvůrčího psaní, který se rovněž pořádá každoročně a už dávno není omezen jenom na teenagery; účastní se zájemci o literární tvorbu i z řad seniorů. Přibyly také profesionálně vedené semináře žurnalistiky, grafologie, hudby (přednášel například jazzový hudebník a učitel hudby Jan Bísek, africký bubeník Papis Nyass, Martin Kreuzberg z Tam-Tam Orchestra) a divadla (lektorem byl režisér Divadla na Vinohradech Jan Novák). Z výtvarných i literárních seminářů vznikají souborná díla frekventantů, která jsou dostupná přímo v knihovně nebo na jejích webových stránkách.

První semináře tvůrčího psaní zkušeně řídila spisovatelka Ivona Březinová. Další ročníky převzali osvědčení literáti Jiří Dědeček, Jiří W. Procházka, Klára Smolíková, Václav Dušek, Vlastimil Vondruška, Daniela Fischerová, Lucie Lomová, Petra Braunová. Vždy se zadalo ústřední téma jako komiks, fantastická povídka aj. Účastnilo se obvykle od deseti do dvanácti zájemců.

Osobně jsem měla úžasné štěstí na skupinu talentovaných a pro psaní zanícených lidí: velmi nadaný chlapec, starší dáma chystající memoáry, zcestovalý pán s působivými fejetony, autorka vtipných glos a sloupků či slibná tvůrkyně spirituálních textů... Od úvodního tématu převyprávění jsme přešli k detailům procesu literární tvorby, ale také k podmínkám jednání s editory a nakladateli. S účastníky jsem v aktivním kontaktu a velice mne těší jejich zaujetí pro literární tvorbu.

Ráda bych poděkovala paní Emě Reismüllerové z oddělení pro děti a mládež v Městské knihovně Sokolov, která se prakticky od počátku podílí na organizování kreativních kurzů a jejíž obětavá podpora a pomoc jak účastníkům, tak lektorům zpříjemňuje a usnadňuje celou akci. Mohu jen přát sokolovské knihovně a jejím čtenářům zdar, lásku ke knihám, tvořivosti a literatuře jako kulturnímu fenoménu.