Hlavní obsah stránky

TÉMA: Pomoc knihoven ČR ukrajinským běžencům: Sdílení a pomoc jako přirozená součást knihoven aneb Knihovny Ukrajině

RADKA EISMANNOVÁ  radka.eismannova@mlp.cz

Od konce února se objevuje mnoho druhů pomoci Ukrajincům prchajícím před válkou. Vznikají také sdružené weby pomoci. Z dostupných čísel vyplývá, že v druhé polovině dubna bylo v Česku nově nahlášeno kolem 120 000 ukrajinských dětí do 15 let.

Naplňování prvního pilíře Koncepce rozvoje knihoven1, tedy Knihovny jako pilíře občanské společnosti a přirozená centra komunit, je v současné době více než aktuální. Knihovny si kladou za cíl být oázou, kde mohou uprchlíci třeba jen tak pobýt, posedět v klidu, být místem setkávání, místem přístupu k informacím. Mnoho knihoven se již od prvních dnů války na Ukrajině aktivně podílí na pomoci, organizuje sbírky, vymýšlí program pro ukrajinské děti.

Právě pro jejich potřeby a potřeby jejich blízkých nabízí web Ukrajina.knihovny.cz různé materiály: omalovánky, knížky v ukrajinštině, základní slovníčky či porovnání české abecedy a ukrajinské cyrilice. Tyto materiály jsou strukturovány tak, aby je mohly využít knihovny i školská zařízení – jak jsou předkládány nebo upravením pro konkrétní účely. Jako příklad uveďme Krajskou vědeckou knihovnu Liberec, která ve spolupráci s ADRA připravila program k českým Velikonocům s využitím výukových materiálů, slovníčku atd.

Významnou částí spolupráce se staly také tzv. Záznamy o aktivitě pomoci pro Ukrajince, jež jsou ke stažení v části Inspirace. Knihovny se zde podělují o své konkrétní zkušenosti. V této části tak najdete mezi jinými zprávy o kurzu korálkování v Městské knihovně Břeclav či adaptačním dětském klubu v Městské knihovně v Lounech. Kurzy češtiny pro cizince pořádá Městská knihovna Blansko, která se inspirovala ve Vsetíně, přidává i své tipy na nábor nových lektorů či propojení na Krajská centra pro cizince. Výborné postřehy k učení češtiny doplňují pracovníci z Městské knihovny Sedlčany. Knihovny také nabízejí členství zdarma. Rovněž často nabízejí pomoc uprchlíkům s orientací v různých oblastech (kontaktování úřadu práce, shánění volných míst ve školách aj.). Pro další doptání či propojení vašich knihoven slouží kontakt přímo v souboru na osobu, která může zodpovědět vaše další dotazy.

I web Ukrajina.knihovny.cz se vyvíjí podle potřeb. Nápad pana Lukáše Dlapy, ředitele Městské knihovny Blansko, aby se na jednom místě shromažďovaly materiály pro práci s ukrajinskými dětmi, prolétl komunitou knihovníků s pozitivní odezvou. A ještě v letu jej zachytili Lenka Hanzlíková z Městské knihovny v Praze a Martin Krčál, vedoucí vývojového týmu centrálního portálu Knihovny.cz2 Moravské zemské knihovny v Brně. Během několika hodin tak získal projekt Knihovny Ukrajině konkrétní podobu na adrese Ukrajina.knihovny.cz3.

Na počátku to mělo být místo, kde se budou shromažďovat materiály, jež mohou knihovníci využít pro ukrajinské děti. Dostávají se k nám zajímavé tipy, které třídíme a postupně uveřejňujeme a aktualizujeme. Parametrem pro sdílené informace je, že jsou dostupné zdarma, vhodné pro děti a politicky neutrální.

Z našich otevřených debat vyplynulo, že na paměti bychom měli mít také české čtenáře a návštěvníky. Knihovny věnují neméně své energie právě jim a nepolevují v pořádání akcí. Na mnoha místech se daří propojovat a aktivně zapojit české a ukrajinské návštěvníky. V tomto ohledu je vzácnou také již dříve publikovaná brožura Knihovnického institutu Interkulturní knihovnictví o oblasti zabývající se poskytováním knihovnických služeb v kulturně a jazykově různorodé společnosti. Jádrem oblasti je podpora nově příchozích, ale v nejširším slova smyslu jde o služby pro všechny obyvatele kulturně a jazykově rozmanitého světa. Tyto i další materiály a odkazy primárně zaměřené na knihovníky jsme proto také do webu zahrnuli, a to v části Další zdroje. Své nezastupitelné místo tu má i Inkluzivní škola4 od společnosti Meta, sdílení zkušeností v rámci Co dokáže knihovna?5 či materiály Národně pedagogického institutu.

Naleznete tu weby sdružené pomoci a také tipy, jak pomoci dětem zvládat pocity spojené s válkou. Zdroje ale využijete i při komunikaci s českými dětmi i dospělými, neboť v současné době mohou propadat pocitům smutku, zmatení či bezmoci opravdu všichni napříč celým spektrem společnosti. Naleznete zde odkaz na materiál od centra Locika.6 Plakát dvojjazyčných 20 vzkazů pro lidi, kteří prožívají traumata můžete vylepit i ve své kanceláři nebo škole či ve zmenšené podobě vložit do peněženky. Je skvělé pomáhat právě tak, jak je v našich silách. I v tom spatřujeme přínos projektu Knihovny Ukrajině. Knihovny mohou sdílet své zkušenosti, ale i slabá místa, vzájemně se obohacovat a přicházet na další nápady, které se hodí právě pro jejich konkrétní situaci.

Mnoho materiálů vytvořili autoři jako okamžitou reakci na nucený odchod Ukrajinců z jejich rodné země. Mnoho materiálů již existovalo. Ty všechny se snažíme vyhledávat a shromažďovat v sekci Materiály. Můžete je brát jako inspiraci také pro své prostředí. Ke stažení je mnoho pracovních listů, překlady pravidel deskových her, odkazy na hry, omalovánky, pohádky, ukrajinské knížky pro děti, mnohdy roztříděné podle témat (dalo k dispozici ukrajinské nakladatelství Starý lev) či podklady pro výuku češtiny, také ukrajinské učebnice pro 1.–11. třídu, ale i vzdělávací podklady, jako jsou metodické materiály zaměřené na globální rozvojové vzdělávání od ADRA či Ukrajina na školách od Post Bellum.

Sekce Materiály je přeložena do ukrajinštiny pro snadnější využití ukrajinskými koordinátory, kteří v několika knihovnách již začínají být začleňováni do každodenní spolupráce.

Na závěr mi dovolte, abych vás pozvala ke zhlédnutí webu, a těm z vás, kdo již přispíváte nebo plánujete přispět, moc děkujeme.

 

1 https://koncepce.knihovna.cz/

2 https://www.knihovny.cz/

3 https://ukrajina.knihovny.cz/

4 https://inkluzivniskola.cz/faq/

5 https://codokaze.knihovna.cz/

6 https://www.detstvibeznasili.cz/novinky/jak-mluvit-s-detmi-o-valce