Hlavní obsah stránky

PŘÍSTUPNOST KNIHOVEN: Kroměřížská knihovna o krok blíž k neslyšícím

MARCELA KOŘÍNKOVÁ kořínkova@knihkm.cz

Stejně jako řada knihoven v naší zemi i ta kroměřížská usiluje o to, aby se stala otevřenou široké veřejnosti. Tedy i osobám s nejrůznějšími typy postižení. Jako první v republice získala certifikát Handicap Friendly pro osoby s tělesným handicapem.

Jednou z akcí, které uspořádala v rámci překonání bariér, bylo setkání s předsedou Poradenského centra pro sluchově postižené Kroměříž Michalem Loučkou, které se uskutečnilo 24. 3. v konferenčním sále knihovny. Svoji přednášku zaměřil na teoretickou i praktickou část. V té první seznámil zaměstnance knihovny s činností centra a s problémy, se kterými se neslyšící i nedoslýchaví potýkají například při komunikaci na úřadech apod. Vysvětlil způsoby jejich vnímání a následného chování, což bylo hodně zajímavé a přínosné.

Ve druhé části přednášky se knihovníci spolu s M. Loučkou učili prstovou abecedu. Došlo i na znakový jazyk, kterým se přítomní učili znakovat věty a výrazy, které při setkání s neslyšícími osobami v knihovně mohou využít. Je samozřejmé, že za jedno setkání si nelze všechno zapamatovat, proto se všichni těší, že další bude následovat.

Tímto ovšem spolupráce mezi Knihovnou Kroměřížska a poradenským centrem pro neslyšící nekončí. Právě naopak. Kromě jiného se v tomto roce knihovna poprvé organizačně zapojuje do pořádání již 7. ročníku Neslýchaně zábavného večera, který poradenské centrum tradičně pořádá v Domě kultury Kroměříž jako vyvrcholení zářijového Týdne neslyšících. Věříme, že takových smysluplných společných aktivit bude do budoucna stále přibývat.