Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: „Ilustrované“ knihovny pro děti a mládež

V tomto čísle zaměřeném na ilustrace nahlédneme do „ilustrovaných“ interiérů dvou českých knihoven a můžeme se nechat okouzlit tím, co lze na stěnách vytvořit.

Akvárium jako dětská knihovna

V Městské knihovně Písek děti vědí, jaké to je pobýt chvíli v akváriu – v tomto duchu mají totiž udělanou jednu celou část dětského oddělení. Celostěnné malby navozující klidnou atmosféru podmořského světa a zakomponovaná akvária ve stěnách jsou doplněny řadou menších interiérových doplňků. Že zde probíhají tematické akce ve stylu pirátů, moře a podvodního světa, je víc než nasnadě.

Výrobce: A. B. S. studio spol. s r.o. (http://www.arch.cz/abs) podle návrhu Ing. arch. Jana Svobody

 

Dračí doupě

Dětské oddělení v pobočce královéhradecké knihovny bude výhledově procházet rekonstrukcí, již nyní se v něm ale mísí starší a nové nápady a vzniká působivý prostor (nejen) pro dětské čtenáře. Infopult ve tvaru draka, vstupní dveře s celostěnovou ilustrací s motivem z Harryho Pottera či knižní drak pod schodištěm jsou jedny z lákadel pobočky Kukleny. Dračí výzdobu využívají i k pátrací hře po knihovně a tematickou výzdobu (nejen) k pohádkově laděným aktivitám.

Výrobce: výmalba – Markéta Dubnová (knihovnice), dračí pult – původní pult upraven místním truhlářem

PAVLÍNA LIŠOVSKÁ cdc@kjm.cz