Hlavní obsah stránky

RECENZE: Standard pro postupy rekonstrukce knihoven

MARIE ŠEDÁ  marie.seda@nkp.cz

Nový a velmi potřebný dokument určený knihovnám a především zřizovatelům/provozovatelům knihoven nese název Standard pro postupy rekonstrukce knihoven. Vychází v řadě metodických materiálů vydávaných Knihovnickým institutem Národní knihovny ČR za podpory Ministerstva kultury. Jde o barevnou komentovanou verzi Metodického pokynu pro postupy rekonstrukce knihoven1 autorek Lenky Dostálové2 a Moniky Kratochvílové3 z Moravské zemské knihovny v Brně.

Materiál věnovaný otázkám rekonstrukce knihoven a jejich proměnám v moderní prostory si zaslouží velkou pozornost všech, kdo se připravují na rekonstrukci, přestavbu nebo proměnu prostor knihovny. Nový dokument již v úvodní části odkazuje na použité standardy a doporučení celostátního i mezinárodního významu.

Nejde o univerzální návod – metodiku je nezbytné přizpůsobit podmínkám konkrétní knihovny i obce. Stejně tak, jako se dynamicky proměňuje společnost, je nezbytné proměňovat i knihovny, jejich prostory, činnosti a zaměření. Rekonstrukce jejich prostor musí jít ruku v ruce s modernizací pojetí služeb tak, aby se veřejná knihovna v obci stala vyhledávanou alternativou trávení volného času, místem setkávání a komunitních aktivit.

Důvodů, proč bychom si neměli nechat standard pro postupy rekonstrukce ujít, je celá řada. Přináší především obecný návod pro optimální průběh rekonstrukce či modernizace interiéru knihovny. Připomíná, jaké funkce má veřejná knihovna v místě a jaké služby a aktivity může poskytovat. Nejde jen o trendy poslední doby, ale i o přesah do dalšího období. Komunitní principy jsou pro úlohu současné moderní knihovny zásadní; stejně tak důležitá je i její vzdělávací role. Vliv na uživatele má bezesporu také samotná budova knihovny, její interiéry a vnitřní vybavení. Standard tak respektuje trendy, které přináší současná Koncepce rozvoje knihoven v České republice na léta 2021–2027 s výhledem do roku 20304.

Materiál se také opírá o architektonické a obecné stavební zásady, urbanistická řešení a bezbariérovost, kterým je v posledních letech věnovaná velká pozornost. Velkým přínosem pro praktické využití jsou doporučení, která jsou pro větší přehlednost rozdělena do tří kategorií podle počtu obyvatel – obce s knihovnou:

— do 3000 obyvatel;

— do 20 000 obyvatel;

— do 40 000 obyvatel.

V nich jsou popsány prostory a jejich vybavení, včetně venkovních prostor.

Podstatnou částí je soubor rad věnovaných jednotlivým fázím rekonstrukce knihovny. Tu je potřeba chápat jako komplexní proces, který vyžaduje konzultaci s celou řadou odborníků z oblasti stavebnictví. Je nutné vědět, jaké jsou právní a zákonné postupy rekonstrukce a jak nejlépe naplánovat realizaci projektu. V rámci předprojektové přípravy je nezbytné připravit jednoznačnou formulaci záměru – přípravné fáze přitom ideálně začínají dlouho před zahájením rekonstrukce. Metodika přináší i soubor otázek, na které má knihovna před realizací projektu najít odpovědi, a na základě nich poté definovat požadavky na projekt knihovny.

Poslední – a ne méně významnou – kapitolu tvoří financování. Jaké jsou finanční možnosti při zajištění stavebních úprav? Kam se obrátit při potřebě vícezdrojového financování? Jaké dotační portály sledovat? To vše tvoří součásti této kapitoly.

Současná společnost klade mnoho požadavků na komunitní knihovnu. Prioritou je její zapojení do života a strategie rozvoje obce; v mnoha z nich jsou právě knihovny místem pro setkávání zastupitelstva či občanské debaty, vítání malých čtenářů, loučení s absolventy škol a mnoho dalších pestrých aktivit daných konkrétní komunitou. Vydaný Metodický pokyn pro postupy rekonstrukce knihoven tomu může výrazně pomoci.

Standard je volně dostupný; stáhnout si jej můžete na adrese https://ipk.nkp.cz/docs/standard-pro-postupy-rekonstrukce-knihoven.

 

1 Metodika Ministerstva kultury č. 209 ze dne 24. 9. 2020, č. j. MK 57808/2020 OVV, sp. zn. MK-S 5556/2020 OVV a je k dispozici ke stažení na http://invenio.nusl.cz/record/432048.

2 Lenka Dostálová pracuje v Metodickém centru pro výstavbu a rekonstrukce knihoven Moravské zemské knihovny v Brně – viz https://mcvrk.mzk.cz/.

3 Monika Kratochvílová pracuje jako krajský metodik v Moravské zemské knihovně v Brně.

4 Dostupné z: https://www.nkp.cz/ipk/ipk/docs/koncepce-rozvoje-2021-2027.