Hlavní obsah stránky

PŘÍLOHA – DĚCKAŘI DĚCKAŘŮM: TOP 5 pohádkových knih pro děti prvního stupně základních škol

U všech knih ve výběru byl kladen důraz na bohatou obrazotvornost, neotřelá témata, poukázání na fantazii dětí a touhu po pohádkovém dobrodružství.

Lachoutová ričlová, Irena S Tatrou do pohádky

1. vyd. Praha: Krigl, 2019. 67 s. ISBN 978-80-88104-62-9

Příběhy o malém Jiříkovi, který má rád dopravu a zejména nákladní automobily Tatra. Maminka mu každý večer před spaním čte různé pohádky, jenže tolik pohádek o autech a náklaďácích ani není. O Tatrách už vůbec ne. Maminka tedy zapojí fantazii a společně se synkem vymýšlejí příběhy, kde hlavní roli hrají tatrovky!

HLAVINKOVÁ, Lucie Praštěný trpaslík

1. vyd. Praha: Albatros, 2018. 78 s. ISBN 978-80-00-05241-0

Sourozenci Martin a Štěpánka jsou na prázdninách u babičky. Zažívají plno zábavy a staví v lese domečky pro skřítky. Jednoho dne se do takového domečku nastěhuje trpaslík. Když ho děti objeví, zjistí, že trpaslík je živý, mluví a zapomněl svoji misi v lidském světě. Poskytnou mu azyl u babičky a hlavně se mu pokusí vrátit paměť.

MÖHLE, Nelly Zahrada plná kouzel

1. vyd. Praha: Euromedia Group – Pikola, 2021. 189 s. ISBN 978-80-242-7520-8

Matylda s bratry a kamarádkou Aničkou přelezou zeď do zapovězené zahrady sousedního domu. Soused je divný a nepřátelský, ale jak děti zjistí, pěstuje mnoho rostlin. Matyldě se moc líbí krásná modrá rostlina, a tak ji společně ukradnou. Doma zjistí, že je kouzelná – když si k ní člověk přičichne, stane se neviditelným. U souseda se však ukrývá daleko více kouzelných rostlin a děti se tam rozhodnou vrátit. Je jen otázka času, kdy je soused odhalí.

KRIŠTOFOVÁ, Veronika Eliáš mezi piráty

1. vyd. Praha: Epocha, 2021. 154 s. ISBN 978-80-278-0019-3

Eliáš má velký sen: chce se stát námořníkem. Miluje totiž dobrodružství a moře. Jenomže nemá ruku – dlaň, je sirotek a navíc je všem pro smích. Práci na lodi mu nikdo dát nechce. Když v přístavu potká Angeliku, dceru obávaného piráta, skamarádí se a je díky tomu přijat na pirátskou loď. Vydává se na mořeplavbu a zažije dobrodružství, o kterém snil. Musí totiž zachránit samotného kapitána lodi.

RADOMĚŘSKÁ, Terezie Vánoce pro Kočku

7. rozš. a nově il. vyd. Brno: Books & Pipes, 2021. 209 s. ISBN 978-80-7485-243-5

Adventní pohádkový kalendář a jeden skutečný vánoční příběh. Tatínek si na prosinec připraví speciální adventní kalendář. Děti stavějí až do Vánoc betlém – každý večer jednu část. Vždy večer jim pak betlémská kočka vypráví jeden tematický příběh: o oslíkovi, andělíčkovi, cukroví... Prosincové čekání na Štědrý den tak dětem rychleji uteče a dozví se, jak to ve skutečnosti v Betlémě bylo.

Vybrala HELENA CHÁBOVÁ

Zdroje obálek: weby nakladatelů, popř. https://www.obalkyknih.cz/