Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

tak mám doma ukrajinské hosty. Na neurčito a dost nečekaně. Obdobně jsme nečekali, že budeme tak aktuální, když do rubriky Současná literatura zařadíme tu ruskou zrovna v dubnu. V podtitulu článku se uvádí, že vztah člověka a moci je základním tématem této literatury, a při čtení citace z úvahy Borise Akunina (s. 158) v souvislosti se současným děním na Ukrajině zamrazí. Každý měsíc na webu necháváme jeden článek volně přístupný i pro ty, kteří nemají časopis předplacený. Někdy váháme který, tentokrát bude volba jasná, určitě tento. Neméně aktuální je druhá část příspěvku o mediálním vzdělávání, věnovaná potřebě zvyšovat odolnost proti dezinformacím, z pera pracovníků Nadace OSF, která s dříve zmíněným článkem v mnohém koresponduje. Dočtete se o šíření dezinformací působících na emoce, vyvolávajících hněv, strach, které vypínají kritické myšlení, i o tom, jak se tomuto tlaku bránit (možná tentokrát mimořádně uvolníme články dva?).

Bořit a ničit se dá snadno. Něco vytvářet, pečovat o to a uchovávat, to už je něco zcela jiného. K uchování a zpřístupnění dokumentů máme v knihovnictví digitalizaci. Jak si stojíme, co je hotovo, co plánují hlavní čeští aktéři NK ČR a MZK, jak jsou na tom v regionech, tentokrát zastoupených severní Moravou a Pardubickým krajem, se dočtete v tématu dubnového čísla. I zpřístupňování knihoven pro lidi s hendikepem je piplačka, to v Krajské vědecké knihovně v Liberci, která se prokazuje certifikátem „Handicap Friendly“, dobře vědí. Že se daří to, co jinde ještě ne tolik – systematicky a promyšleně pracovat s neslyšícími – se dozvíte z rozhovoru s emeritní ředitelkou knihovny Blankou Konvalinkovou.

Ještě nedávno jsem netušila, že slovní spojení „mávnutí křídel černé labutě“ v teorii Nassima Taleba se týká situací, kdy neočekávané a nepředvídatelné události významně ovlivní společnost i životy lidí. Co s dlouhodobými výhledy, například s aktuální Koncepcí rozvoje knihoven v ČR, když nám ta černá křídla mávají nad hlavou? Toho se dotkne jak článek o semináři CASLIN v Blansku v září 2021, tak rozhovor s předsedou SKIP a pravidelným přispěvatelem do časopisu Čtenář Romanem Giebischem.

No a středová příloha? Tentokrát pro děti mladšího školního věku, o moderních pohádkách. Včetně metodických pomůcek pro práci v knihovnách, kde nechybí ani „kostky osudu“.

Ať nám na kostkách osudu padají a plní se samé nadějné předpovědi, přeji za redakci vám – čtenářům Čtenáře, svým hostům i všem jim podobným.

PAVLA VLKOVÁ