Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V NOVÉM: Nová budova Městské knihovny Šlapanice

ROSTISLAV FABER knihovna@slapanice.cz

Vzhledem k postupnému stárnutí provozních prostor stávající knihovny, která již nesplňovala nároky na moderní využití a potřeby čtenářů, i tomu, že ani zázemí pro zaměstnance nebylo ideální (chyběla alespoň malá denní místnost s možností občerstvit se), se zřizovatel, město Šlapanice, rozhodl postavit zcela novou budovu v městském parku na Riegrově ulici.

Původní budova, nacházející se na Masarykově náměstí, disponovala sice potřebnou rozlohou, ale dispozice místností a vybavení neumožňovaly vytvořit samostatné prostředí pro konání společensko-kulturních a vzdělávacích pořadů. Toto se řešilo poměrně složitě neustálou úpravou půjčovních prostor, přesunováním nábytku apod.

Výběr nové lokality byl ovlivněn souběžně probíhající celkovou rekonstrukcí parku na Riegrově ulici. Zde došlo k demolici původních staveb – tzv. Šatlavy a sezónního bistra, které v letních měsících poskytovalo nejzákladnější občerstvení pro návštěvníky parku. Zvláště budova Šatlavy byla v naprosto dezolátním stavu a náklady na rekonstrukci by dalece přesáhly další význam a využití stavby.

Budova v nové lokalitě

Na místě byla postavena zcela nová budova podle architektonického návrhu firmy ARCHIX, s. r. o. Tento komplex ve tvaru písmene L byl řešen jako zajímavé propojení knihovny a nového bistra společnou místností, která slouží jako besední a přednáškový sál. Sál, který má kapacitu cca 60 míst, je možno variabilně oddělit pomochttí speciálních posuvných i běžných dveří a vytvořit samostatnou místnost, dále pak společný prostor s knihovnou bez bistra, s bistrem bez knihovny, a je-li potřeba, může být propojen s oběma zařízeními společně.

Sál je vybaven velkým promítacím plátnem, dataprojektorem a ozvučením a jeho zajímavá koncepce sezení na terasovitém hledišti s možností přidání stolků a židlí z něj tvoří velmi zajímavý prvek v celkovém řešení stavby. Součástí místnosti jsou u terasovitého hlediště stupňovitě instalované policové regály, ve kterých jsou volně k dispozici knihy odepsané z knihovního katalogu, a mohou je tak využívat i návštěvníci bistra – v případě zájmu si je mohou ponechat.

Ze stavebního hlediska je budova kombinací zdiva a přírodního dřeva – dřevo se hojně využívá a velmi efektně působí trámové podhledy a ozdobné trámy před prosklenou čelní částí budovy. Samotnou knihovnu tvoří dvě patra – přízemí připadlo oddělení pro mládež a první patro tvoří oddělení pro dospělé čtenáře. Z tohoto oddělení je výstup speciálními dvouřadovými posuvnými dveřmi na terasu, ze které je výhled na celý park. Bude sloužit v letních měsících k příjemnému posezení třeba s kávou a časopisem či knihou.

Interiér

Dětské oddělení je řešeno laminovými pevnými regály v bílé barvě v kombinaci se světle zelenými doplňky, místnost je částečně obložena přírodním dřevem. Děti zde mohou relaxovat na sedacích pytlích a vacích, pracovat u stolků a využívat též počítače. Prostorově i kapacitně je toto oddělení téměř shodné s původní knihovnou. Celkově je oddělení pro mládež dostačující a podle zatím krátkodobých zkušeností vyhovuje návštěvníkům. Pracoviště knihovníka je dostatečně velké i praktické, s dostatkem odkládacích a úschovných míst.

Oddělení dospělých čtenářů bylo nutno uzpůsobit celkově menší ploše výpůjčního prostoru oproti původní knihovně. Zde se architekti museli přizpůsobit zadaným možnostem pro zastavění plochy – nakonec se úkolu zhostili se ctí a výsledkem je maximálně využitá plocha se zajímavými designovými prvky a efektně působícími regály v kombinaci lamina jako imitace přírodního dřeva s černými dělícími prvky. Hustota zastavění užitné plochy regály je vzhledem k velikosti knihovního fondu větší než v původní knihovně, ale volný prostor pro pohyb mezi nimi je dostačující. Součástí je též osm studijních míst u velkého stolu a počítačová pracoviště. V zadní části oddělení je potom odpočinková zóna se stolkem a dvěma masívními pohodlnými křesly. Pracoviště knihovníka v tomto oddělení se podařilo také prakticky uzpůsobit prostoru a potřebným požadavkům vyhovuje.

Denní místnost ve druhém patře obsahuje vše potřebné – malou linku se dřezem, mikrovlnnou troubu a zabudovanou ledničku, kávovar. Místnost doplnil stolek se dvěma židlemi. Sociální zařízení v obou patrech budovy jsou podle nejmodernějších parametrů – samostatné také pro handicapované. Kancelář vedoucího knihovny je prostorná a praktická – počítačové pracoviště, regály na knihy, úschovné skřínky.

Otevření

Knihovna se otevřela prvním návštěvníkům 8. 11. 2021 a reakce byly veskrze pozitivní. Kladně hodnotili především design a estetické působení prostoru jak vnějšího, tak vnitřního. Na druhé straně si pár čtenářů nemohlo ze začátku zvyknout v oddělení dospělých na trochu jinou koncepci řazení knih beletrie do jednotné abecední autorské řady; literární žánry (detektivky, sci-fi, fantasy) jsou nyní rozlišeny barevnými proužky na hřbetech knih. Pozitivum tohoto systému spočívá ve sjednocení rozdílných žánrů jednoho autora do jednoho místa v knihovně – není třeba pobíhat po knihovně a hledat na různých místech. A autorů, kteří píší jak společenské, tak třeba psychologické či detektivní romány, rozhodně není málo. Zatím se ale nenašel nikdo, kdo by si s tímto systémem neporadil.

Zástupci vedení města Šlapanice jako zřizovatele očekávají od provozu nové knihovny obohacení místního společenského a kulturního života. K tomu bude sloužit především přednáškový a besední sál, který již hojně využíváme – za dobu otevření knihovny proběhly historické besedy, cestopisné přednášky, chystáme letní semestr Virtuální univerzity třetího věku a samozřejmě pravidelně pracujeme s dětmi z místních mateřských škol a žáky Základní školy Šlapanice, pro které vytváříme speciální programy.

Věříme, že se nová městská knihovna stane oblíbeným návštěvním místem pro občany města Šlapanice a každý si zde najde svůj zájmový okruh a třeba i chvilku odpočinkového posezení.

 
Foto: archiv MěK Šlapanice