Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Milé čtenářky, milí čtenáři,

při prvním pohledu na lednovou obálku se mi vybavil vtip, ve kterém paní učitelka žáčkovi opraví měkké i na y ve větě: Tatínek doma natírá okapi. Chlapec pak přijde domů v okamžiku, kdy otec vytváří štětcem a barvou pruhy na těle nebohého zvířete…

Jaké budou letos v časopise novinky, vám pan šéfredaktor v prosincovém úvodníku prozradil. Jednou z nich je rubrika o současných cizojazyčných literaturách, konkrétní zaměření čísel bude spojeno právě s ilustracemi na obálkách (s autorkou ilustrací Kristýnou Plíhalovou jste se seznámili, pokud jste ji ještě neznali, už v prosincovém čísle, kde svými kresbami doprovodila vánoční povídky). V lednu zahajujeme literaturou německou. Jitka Nešporová připravila vedle přehledu i podrobnější nahlédnutí do díla držitelky Nobelovy ceny za literaturu z roku 2009 Herty Müllerové. V únoru se můžete těšit na literaturu francouzskou. Další z již prozrazených novinek je vyjímatelná středová příloha, která může sloužit pracovníkům dětských oddělení jako postupně shromažďovaný metodický materiál a praktická pomůcka. Tentokrát se věnuje nejmenším dětem ve věku od narození do tří let a samozřejmě také jejich rodičům. Bez motivace a spolupráce rodičů se u této cílové skupiny obejít nelze.

Také rubrika Téma má souvislost s dětmi, má totiž na mušce školní knihovny. Už název jednoho z příspěvků, Knihovny ve stínu, naznačuje, že to knihovny na školách nemají v Čechách vůbec jednoduché. Proč a co se s tím dá dělat, vám předloží předsedkyně Klubu školních knihoven SKIP, metodička Centra pro školní knihovny a v neposlední řadě protagonistka Divadla Čučka Edita Vaníčková Makosová. A že toho jde dělat dost, potvrdí dvě školní knihovnice: z Černošic a pražské Hanspaulky (mimochodem – na ZŠ Hanspaulka si svůj sen o „vlastní“ školní knihovně splnila paní Ludmila Čumplová, která se o ně léta starala „shora“).

A to není všechno, jen prolistujte a uvidíte!

Budeme moc rádi, když od vás dostaneme zpětnou vazbu, ať už mailem, na FB, nebo osobně či telefonem, jestli vám naše novinky nějak pomůžou při vaší práci, to jsme totiž měli při jejich zařazení na mysli.

A nakonec otázka – víte, proč je na titulní stránce ta okapi? Jestli ne, dočtete se to.

Pracovně i soukromě nekomplikovaný rok plný zdraví, čtenářů i Čtenářů za redakci přeje

PAVLA VLKOVÁ