Hlavní obsah stránky

UDRŽITELNOST ROZVOJE V KNIHOVNÁCH: Končí rok udržitelnosti v knihovnách, začíná rok udržitelnosti v knihovnách!

ONDŘEJ HUDEČEK ondrej.hudecek@mlp.cz

ELIŠKA BARTOŠOVÁ elusnica@gmail.com

Jak je to možné? Když se v roce 2019 poprvé sešli zástupci knihoven s vedoucím Informačního centra OSN v Praze Michalem Brožou a položili základ nynější pracovní skupiny pro udržitelnost v knihovnách, provázela setkání sdílená důvěra v to, že by témata udržitelného rozvoje, resp. obecněji témata spojená s Cíli udržitelného rozvoje formulovanými Organizací spojených národů, mohla být knihovnám blízká.

Již samotný princip knihoven – půjčování namísto kupování, rovný přístup k informacím, veřejný prostor otevřený pro všechny – je v souladu s Cíli a přispívá k jejich naplňování. Nejen to, jak zdůrazňuje IFLA, mezinárodní knihovnická organizace, jejíž zástupci se na formulování Cílů také podíleli. Široce dostupné informace a rovný přístup k nim jsou přímo nutným předpokladem pro plnění těchto Cílů.

Zapojení SKIP

Průzkumem mezi českými knihovnami jsme si následně ověřili, že knihovny jsou si dobře vědomy, jak již nyní svou činností k udržitelnému rozvoji přispívají, a že zároveň mají zájem toto téma zařazovat i do svých vzdělávacích a komunitních aktivit; a některé už to dokonce dělají. Průzkum také potvrdil, že knihovnám by nejvíce pomohlo propojení s experty, které by mohly zvát na besedy, tipy na volně dostupné lekce a obsahy, návody, jak jít příkladem, a sdílení zkušeností a inspirace. Proto, když SKIP vyhlásil udržitelnost komunikačním tématem knihoven pro rok 2021, rozhodli jsme se zaměřit ze všeho nejdříve právě na posilování kapacit knihoven tak, aby se tématům udržitelnosti mohly věnovat ve svých vzdělávacích, komunitních a kulturních aktivitách pro čtenáře, uživatele, partnery i veřejnost obecně. Následně SKIP, otevřený inovacím, pozměnil koncepci ročních komunikačních témat, rozšířil je na dvouletá, přičemž první rok je rokem přípravným, kdy se téma nejprve propaguje a usazuje v knihovnách, aby s ním v druhém roce mohly „vyjít ven“. Takže zatímco udržitelnost bude v roce 2022 hlavním komunikačním tématem knihoven navenek, dovnitř se chystá téma mediální gramotnosti, které v roce 2023 obrazně řečeno převezme štafetu.

Rok příprav na téma udržitelnosti: vzdělávání, zdroje, kontakty

Stěžejní aktivitou přípravného roku byl vzdělávací cyklus, sestávající z celkem 11 společných akcí a zhruba 45 společně strávených hodin. Děkujeme všem 37 zapojeným knihovnám za jejich aktivní účast a ochotu debatovat a sdílet se. Sedm online webinářů bylo postupně věnováno globálnímu a národnímu kontextu, pojmu odolnosti (resilience), bibliodiverzitě a udržitelnosti knižního trhu, možnostem konkrétních „udržitelných“ opatření na úrovni provozu, vybavení a budov knihoven, dále krajině a klimatu. Jejich cílem nebylo pouze poskytnout prostor expertům, ale také debatovat o tom, jak se vyslechnuté informace a poznatky mohou promítnout do fungování samotných knihoven. Vedle webinářů proběhly také tři fyzické workshopy zaměřené na zapojování komunit, upcyklaci a rukodělnou tvorbu a metody vzdělávání o klimatu, resp. o všech dalších komplexních a kontroverzních tématech.

Cyklus, v rámci něhož jsme se setkali s celkem třiceti třemi přednášejícími, lektory a hosty, vrcholí konferencí, která je pojatá jako veletrh sdílení a spolupráce a na niž jsme pozvali zástupce organizací a projektů, kteří chtějí knihovnám nabídnout zdroje, hotové lekce, programy či spolupráci (pozn. aut.: v době, kdy vzniká tento text, konferenci teprve připravujeme, vy už ale nyní můžete její výsledky sledovat třeba na naší facebookové stránce, viz dále.

Záznamy všech webinářů jsou ke shlédnutí na YouTube kanálu SDRUK, na nástěnce v Trello jsou pak k dispozici všechny informační zdroje, praktické rádce, inspirace i hotové programy a lekce, které je možné v knihovnách využít. Ke sdílení informací, pozvánek, inspirace a know-how funguje také facebooková stránka (https://www.facebook.com/udrzitelnostvknihovnach) a skupina (https://www.facebook.com/groups/764656777523392). Informačně hodnotným obsahem jsme se také snažili plnit tuto pravidelnou rubriku. Každá knihovna se k podpoře Cílů udržitelného rozvoje může přihlásit vyvěšením plakátu IFLA, který jsme převzali a přeložili (pokud ho ještě nemáte, pište na Martina.Kosanova@nkp.cz).

Rok udržitelnosti: teď je to na vás!

Slavný britský přírodovědec a scenárista David Attenborough v souvislosti s klimatickou změnou napsal: Jsme první, kdo problému skutečně porozuměl – a poslední, kdo má šanci něco s ním udělat. Přestože zásadní rozhodnutí musí být učiněna jinde, i knihovny mohou přispět svým dílem. Jakkoli se může zdát v globálním měřítku nepatrný, i na lokální úrovni lze dosáhnout mnoha pozitivních změn a právě tyto malé činy mohou mít v součtu zásadní globální dopad. V příštím roce je tedy prostor zúročit výstupy z letošních aktivit a začít témata udržitelnosti zpracovávat ve vašich knihovnách pod hlavičkou Udržitelnosti v knihovnách jako jednotícího celoročního komunikačního tématu (pokud ještě nemáte logo, pište na Martina.Kosanova@nkp.cz). A i když potom pomyslnou štafetu převezme mediální vzdělávání, témata udržitelnosti zůstanou aktuální a věříme, že v knihovnách najdou své místo a budou se dále rozvíjet. I tomu chceme jako neformální skupina Udržitelnost v knihovnách pomoci a v příštím roce chystáme další podpůrné aktivity.

Opět se můžete těšit na originální tematické plakáty SKIP; Městská knihovna v Praze vytváří a dá k dispozici kalendář Cílů udržitelného rozvoje. Především prostřednictvím Facebooku budeme dál průběžně informovat o všem důležitém z oblasti udržitelného rozvoje obecně a samozřejmě také o konkrétních příležitostech pro knihovny, ať už půjde o možnost získání finančních zdrojů na projekty podporující principy udržitelnosti, nabídky spolupráce, nebo nové metodiky a návody. Pokud nám bude osud a grantové komise přát, projde náš současný web (https://udrzitelna.knihovna.cz/) zásadní rekonstrukcí a plánujeme také podrobně dokumentovat vybrané „udržitelné“ akce či aktivity několika knihoven, z čehož bychom chtěli vytvořit metodiky, jak takové akce či aktivity připravit, provést a zhodnotit. V neposlední řadě bychom vaše úspěšné akce a aktivity chtěli zveřejňovat na webu Co dokáže knihovna (https://codokaze.knihovna.cz/), aby se jimi mohly ostatní knihovny inspirovat a abychom mohli médiím, politikům a dalším stakeholderům ukazovat, že knihovny se na plnění Cílů udržitelného rozvoje již podílí. A s tím nám můžete pomoci tak, že své aktivity popíšete a zašlete prostřednictvím formuláře, který je na této webové stránce k dispozici.

Tak tedy příští rok je to na vás, ale rozhodně na to nebudete sami. Pokud jste svého partnera, experta nebo zdroj informací ještě nenašli na konferenci, nástěnce v Trello, Facebooku či jinde, můžete se na nás kdykoliv obrátit na e-mailu udrzitelna@knihovna.cz. Co budeme vědět, zodpovíme, případně nasměrujeme a propojíme s někým, kdo ví víc. Udržitelný rozvoj je náročné a komplexní téma, přejeme vám, aby práce na něm byla pro vás především zdrojem radosti a poučení.