Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR.

Od roku 2017 se i německé knihovny zapojují do celostátní iniciativy Otevřené společnosti s názvem Společnost volá, letos s mottem Prosím rušte!. Třetí sobotu v červnu se spojují soukromé osoby i organizace pod heslem „stoly a židle ven“ a snaží se zapojit veřejnost do aktuálního dialogu nad lokálními i celostátními problémy. Od roku 2017 se již uskutečnilo cca 1000 diskusních panelů, kterých se zúčastnilo více než 50 000 osob. Německá profesní organizace knihoven BIB organizuje tuto aktivitu v knihovnách, nabízí diskutérům  prostory knihoven, které jsou příjemným, bezpečným prostředím, vhodným ke svobodnému šíření informací, prosazování živé pospolitosti a podporu kreativních nápadů. Dny Otevřené společnosti jsou šancí na setkání, cennou výměnu informací s lidmi mimo naši sociální bublinu, otevírají nové perspektivy a povzbuzují nás k přemýšlení a jednání, k sociální pospolitosti a společné debatě. Knihovny v rámci těchto iniciativ nabízejí plakáty, hry, pohlednice a metodické pokyny, poskytují pomoc při moderování diskusí, nabízejí účastníkům celou řadu svých knih, vstupují do vzájemných konverzací na nízkoprahovém základě. Jejich záměrem je aktivně se zapojovat do komunitní společnosti, definovat svoji neutralitu a upozornit na situace, ve kterých jsou ještě dnes lidé diskriminováni za svoje postoje a činy.

(BuB Forum Bibliothek und Information – Jahrgang 73, Nr. 6, 2021, s. 292–293)

Mnoho knihoven na jihu Afriky neshromažďuje komplexní data. Crowdsourcing je účinný nástroj, který zapojuje veřejnost do sběru chybějících údajů. Jde o proces získání potřebné služby, nápadů, příspěvků, pomoci při řešení problémů od velké skupiny lidí. Na základě zadání nebo výzvy je veřejnost požádána o spolupráci na určitém úkolu. V této oblasti mohou být nápomocny právě veřejné knihovny. Celkem 23 afrických zemí nyní představuje kvalitativní a kvantitativní projekt crowdsourcingového zapojení knihoven. Jen v rámci Nigérie se do projektu zapojilo více než 38 knihoven. Knihovny v afrických zemích se snaží o propojení s místními stakeholdery a zapojení do širšího rozvoje svých komunit jako potencionální partneři spolupráce. Projekt ukázal velké výhody crowdsourcingu a obrovský potencionál zapojení místní komunity. Výhodou crowdsourcingu bylo nejen dosažení sběru dat, ale také pozitivní motivace zapojených účastníků k budoucím aktivitám a udržitelnosti projektu. Projekt prokázal, že knihovníci na jihu Afriky vytvářejí lokálně autoritativní soubor dat prostřednictvím vlastního crowdsourcingového úsilí. Ačkoliv tato data byla původně určena k usnadnění propojení s rozvojovými organizacemi, důležité je i propojení mezi jednotlivými knihovnami.

(IFLA Journal – Volume 47, Number 2, June 2021, s. 168–181)

Fake news jsou toxickou potravou nejen pro slovenské knihovny. Internet, původně zamýšlený jako nástroj demokratizace společnosti, se stal živnou půdou pro účinné šíření falešných zpráv. Internet zbavil knihovny monopolního postavení v oblasti zprostředkování informací. Informační prostor je každodenně atakován novými hoaxy a dezinformacemi, které prostřednictvím alternativních webů, řetězových emailů a hlavně sociálních sítí uživatele přesvědčují, manipulují, vyvolávají v nich strach a emoce a apelují na další šíření. Dezinformace nemusí být zcela klamavé, velmi často míchají objektivní zkušenost s nepravdou. Cílem je vyvolat zdání pravdivosti a v komunikaci vyvolat chaos nebo konflikt. Pojmy hoax nebo fake news označují informace, které jsou v drtivé míře úplné lži nebo výmysly. Všechny uvedené pojmy se však ve veřejné diskusi zaměňují a jejich význam není úplně ustálený. Falešné zprávy jsou toxickou potravou pro náš mozek – otravují duši člověka, poškozují jeho zdraví i schopnost důvěřovat a dělat informovaná rozhodnutí. Také se podepisují na zhoršování mezilidských vztahů a celkovou kvalitu života. Ve společnosti přinášejí destabilizaci, degradují hodnoty a normalizují projevy, které zvyšují radikalizaci společnosti a snižují schopnost tolerance. Dosah je zjevný – dojem, že se tu už ničemu nedá věřit. Lidé si o jedné události přečtou několik verzí a neví, která je objektivní. Ve společnosti klesá důvěra v oficiální instituce, autority a média. A zde mohou hrát významnou roli knihovny s ověřenými informacemi.

(Knižnica – ročník 22, číslo 2, 2021, s. 40–49)

Připravil ROMAN GIEBISCH