Hlavní obsah stránky

PRACOVNĚPRÁVNÍ LEGISLATIVA V PRAXI: Omluvená nepřítomnost na pracovišti – jiné důležité osobní překážky

RICHARD ŠČERBA richard.scerba@nkp.cz

Pokračujeme s novou rubrikou, která je zaměřena na uplatňování pracovněprávní legislativy v praxi knihoven, tj. na uplatňování zákoníku práce a návazných zákonů, vyhlášek a nařízení, které ovlivňují jejich každodenní činnost a existenci. Staňte se i vy jejími spolutvůrci! Posílejte nám na adresu ctenar@svkkl.cz své náměty, o kterých se domníváte, že mohou být užitečné i jinde, aby zde dostaly prostor k odbornému vyjádření.  

Často se zaměstnanci ptají, zda mají nárok na pracovní volno či jak postupovat ve vybraných případech a zda jejich nepřítomnost na pracovišti nebude zaměstnavatel považovat za porušení pracovních povinností. Jejich dotaz je nadmíru oprávněný. K základním obecným povinnostem kladeným na zaměstnance patří povinnosti využívat pracovní dobu k vykonávání práce, plnit kvalitně a včas pracovní úkoly, pracovat řádně apod. Každý již dobře ví, že zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance na pracovišti, pokud je zaměstnanec nemocný čiv karanténě a je to podloženo lékařem/hygienickou stanicí vystavenou neschopenkou. Samozřejmě existují i další případy, kdy je zaměstnavatel povinen omluvit nepřítomnost na pracovišti. Předmětem tohoto článku je upozornit na ty situace, které v zákonu č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákoník práce“) explicitně nenaleznete, neboť § 199 zákoníku práce určil, že vláda má stanovit nařízením okruh překážek v práci, v jakém rozsahu jsou omluvené, zda má, nebo nemá zaměstnanec nárok na náhradu platu, kdy spolurozhoduje odborová organizace. Za tímto účelem tedy vláda vydala nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci. Jeho ustanovení jsou předmětem tohoto článku.

Návštěva u lékaře

Pracovní volno s náhradou platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.

Pracovní volno se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, ale náhrada platu se poskytne jen v rozsahu odpovídajícímu odst. 1.

Pracovní volno s náhradou platu na nezbytně nutnou dobu se poskytne zaměstnanci, který se podrobil pracovně-lékařské prohlídce, vyšetření nebo očkování souvisejícímu s výkonem práce v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví.

Doprovod rodinného příslušníka

Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na jeden den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu, s náhradou platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela (má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné, nepřísluší mu náhrada platu); bez náhrady platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

Pracovní volno k doprovodu zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociálních služeb nebo do školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na šest pracovních dnů v kalendářním roce.      

Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady platu.

Překážky v dopravě

Pod těmito překážkami se rozumí zrušení dopravního provozu, zpoždění hromadných dopravních prostředků nebo znemožnění cesty do zaměstnání.

V případě, že zaměstnanec nemohl přijít včas na pracoviště z důvodu nepředvídaného přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, se poskytne pracovní volno bez náhrady platu na nezbytně nutnou dobu.

Pokud je zaměstnanec těžce zdravotně postižený a nemůže se dostavit do zaměstnání nehromadným dopravním prostředkem, který tento zaměstnanec k cestám na pracoviště používá, z povětrnostních důvodů, poskytne se pracovní volno s náhradou platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však jeden den.

Svatba

Radostnou událostí je svatba zaměstnance. Zaměstnanec má nárok na dva dny pracovního volna, pokud se jedná o jeho vlastní svatbu, z toho jeden den k účasti na svatebním obřadu. Náhradu platu však dostane pouze za jeden den. Pracovní volno s náhradou platu se poskytne rodiči na jeden den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady platu dítěti při svatbě rodiče.

Narození dítěte

Pracovní volno se poskytne na nezbytně nutnou dobu s náhradou platu k převozu manželky (družky) do zdravotnického zařízení a zpět; účast zaměstnance při porodu manželky (družky) je také omluvena po nezbytně nutnou dobu, ovšem již bez náhrady platu.

Úmrtí a pohřeb

Pracovní volno s náhradou platu se poskytne na dva dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob; jeden den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob; nezbytně nutnou dobu, nejvýše na jeden den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.

Pracovní volno s náhradou platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu zaměstnancům, kteří se zúčastní pohřbu spoluzaměstnance; tyto zaměstnance určí zaměstnavatel nebo zaměstnavatel po dohodě s odborovou organizací.

Přestěhování

Pracovní volno bez náhrady platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na dva dny, při přestěhování zaměstnance, který má vlastní bytové zařízení. Ovšem jde-li o přestěhování v zájmu zaměstnavatele, poskytne se pracovní volno s náhradou platu.

Vyhledání nového zaměstnání

Pracovní volno bez náhrady platu před skončením pracovního poměru se poskytne na nezbytně nutnou dobu, nejvýše na jeden půlden v týdnu, po dobu odpovídající výpovědní době v délce dvou měsíců (celkem tedy osm půldnů). Ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno s náhradou platu před skončením pracovního poměru výpovědí/dohodou z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až e) zákoníku práce. Pracovní volno je možné se souhlasem zaměstnavatele slučovat; není tedy nezbytné čerpat pravidelně jeden půlden za týden, ale se souhlasem to může být např. jeden den za dva týdny apod.

Závěr

Z výše uvedeného lze rovněž vyčíst, že překážky v práci se dělí podle nároku na dny (úmrtí, přestěhování a vyhledání nového zaměstnání) a nároku na nezbytně dlouhou dobu (zbytek případů). Mnozí z nás máme pružné rozvržení pracovní doby, pak se výkon práce u nároku na nezbytně dlouhou dobu posuzuje jen v rozsahu, ve kterém zasáhly do základní pracovní doby. V případě nároku stanoveného na dny se posuzuje celá tato doba jako výkon práce.

V souladu se zákoníkem práce je nutné včas zaměstnavatele požádat o poskytnutí volna, pokud předem víte, že budete čerpat překážku v práci a o předpokládané době jejího trvání. Samozřejmě dále platí, že oprávněnost čerpání překážky v práci musíte zaměstnavateli prokázat (např. lékařem podepsanou propustkou, potvrzením o účasti na pohřbu, dokladem o návštěvě úřadu práce apod.).