Hlavní obsah stránky

KNIHOVNY V MALÝCH OBCÍCH: Obecní knihovna v Bílé dostala dárek ke stoletému výročí

ANDREA SUKOVÁ sukova@kvkli.cz

KLÁRA BÍNOVÁ klarabinova@seznam.cz

V roce 2020 uběhlo přesně 100 let od první zmínky o založení knihovny v Bílé na Liberecku a v témže roce proběhla také kompletní rekonstrukce knihovny, která tím získala úplně nový, moderně upravený prostor.

Z historie knihovny

První zmínka o založení knihovny se nachází v obecní kronice z roku 1920. V knize s pořadovým číslem 1 je i podpis tehdejšího starosty obce. Kdo v této době zastával pozici knihovníka, není známo. Podrobnější zpráva je až z roku 1928, kdy je v každé knize vylepen výpůjční řád knihovny. V kronice je též vzor rastru, kam se zapisovaly výpůjčky. Za druhé světové války byly knihy rozděleny po domech a půjčovaly se tajně. Některé tituly byly zkonfiskovány, některé se ztratily.

V roce 1945 byla zvolena tříčlenná knihovní rada, jejíž člen pan Bláha se stal prvním „dlouholetým“ knihovníkem. Knihy se půjčovaly jednou týdně v neděli v domě č. 31. V roce 1963 je knihovna přestěhována do zmodernizované školy a v roce 1965 se stěhuje znovu, tentokrát do nově postaveného kulturního domu. Bohužel v roce 1980 knihovna přichází o své prostory, do kterých se stěhuje kancelář místního národního výboru (MNV) a je na krátkou dobu zrušena. Knihy jsou v té době uloženy v nefungující škole. Ale již v roce 1982 získává knihovna díky dalšímu stěhování kanceláře MNV svoji místnost v kulturním domě zpět a obnovuje svoji činnost. MNV poskytl knihovně na nové vybavení 19 000 korun. Na obnovení činnosti se podílel i bývalý knihovník pan Bláha a jeho vnučka paní Bláhová-Knýřová, která knihovnu přebírá. Od roku 1986 až do roku 2018 je knihovnicí paní Tvrzníková z Bílé. V roce 2019 knihovnu převzala současná knihovnice Klára Bínová z Bílé.

Rekonstrukce knihovny

Již při nástupu paní Bínové do knihovny bylo patrné, že výběr nové knihovnice se povedl – akční dáma se smělými plány, které od svého nástupu převádí v realitu. Aktivně spolupracuje s knihovnicemi z pověřené knihovny. V roce 2019 proběhla důsledná aktualizace fondu knihovny, vyřadily se poškozené, zastaralé a neaktuální tituly knih i odebíraných periodik. A ještě v témže roce vznikla díky paní Bínové iniciativa zrekonstruovat knihovnu. Koncepce a vedení realizace se ujala designérka Martina Vávrová z ateliéru cirkumo z Turnova, která navrhla neotřelé řešení, myslící na velké i malé čtenáře. Díky vizualizacím si vedení obce dokázalo dokonale představit podobu nové knihovny a dalo rekonstrukci zelenou. Samotná rekonstrukce proběhla v prvním pololetí roku 2020 v době uzavření knihoven z důvodu pandemie covidu. Celý projekt byl financován z rozpočtu obce.

Prostředí staré knihovny se uživatelům příliš nelíbilo, zejména chyběl jakýkoliv prostor pro děti. Nyní mají děti svůj „koutek“ v patře, kde díky vysokému stropu vznikla dřevěná konstrukce. Tam si mohou v klidu prohlížet a číst knihy, časopisy. Rodiče mají svůj vlastní prostor pro výběr knih ve spodním patře knihovny. Knihovna byla slavnostně otevřena v červenci 2020.

 

Knihovna dnes

Knihovna pracuje v regionálním systému Clavius REKS, s pověřenou knihovnou má uzavřenou smlouvu o nákupu a zpracování knih, aktivně využívá soubory z výměnného fondu. Díky rekonstrukci stoupl zájem uživatelů o její služby. V současné době má knihovna přes 60 aktivních čtenářů a zájem o registraci mají i lidé z okolních vesnic. Registrují se rodiče s malými dětmi i čtenáři muži. Okolní knihovny mají v létě zavřeno pro nedostatek zájemců. Knihovna v Bílé je otevřena celé léto pouze s upravenou otvírací dobou a čtenáři chodí za jakéhokoliv počasí. Zejména díky rozmanitosti výměnného fondu je v knihovně stále z čeho vybírat a každý si najde to své oblíbené. Uživatelé si chválí velký výběr nejen dětské literatury, ale i beletrie a naučné literatury. Nyní se paní knihovnice těší na to, až bude moci začít pořádat různé akce a programy pro děti i dospělé, které v loňském roce musely být opakovaně zrušené kvůli pandemii.

A jak říká paní Bínová: Z malé knihovny se stala během roku Bibliotéka Bílá, která se může pochlubit i skromnou vizuální identitou. Otevřeno je každou středu od 16 do 19 hodin. Přijďte se osobně podívat, jak se rekonstrukce povedla. Fotografie snad leccos napoví…

Foto: archiv OK Bílá

 

Základní údaje – Obecní knihovna Bílá

— Počet obyvatel obce: 975

— Zřizovatel: obec Bílá

— Pověřená knihovna: Krajská vědecká knihovna v Liberci

— Velikost fondu knihovny mimo poboček: 2929 svazků

— Knihovna má tři pobočky v obcích: Vlčetín, Petrašovice a Hradčany