Hlavní obsah stránky

TÉMA: Knihovny slaví: Sedmdesát let podpory regionu

LIBUŠE FOBEROVÁ foberova@svkos.cz

V souvislosti s Vysokou školou báňskou vznikla v Ostravě dne 5. 2. 1951 Státní studijní knihovna – ústřední československá knihovna pro hornictví a hutnictví. Později se stala Státní vědeckou knihovnou a dnes nese název Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě.

Sedmdesát let v životě člověka znamená, že už dospěl, má životní přehled a leccos pochopil. Užívá si radost z vnoučat a vychutnává život, už ho netrápí existenční starosti. V knize života knihovny je to jiné. Knihovna dospěla ve zralou dámu a je v těch nejlepších letech. Našla své místo v životě a cestičku ke čtenářům má pevně vyšlapanou, už nemusí dokazovat všem svou potřebnost a jedinečnost.

Mezníky existence

Vědecká knihovna v Ostravě je pyšná na svoji minulost, stojí v první linii v oboru knihovnictví. Již sedmdesát let tvoří důležité zázemí pro vědecké a pedagogické pracovníky, pro studenty, ale i pro nemocnice, průmyslové podniky a další instituce v regionu. Své služby poskytuje široké odborné i laické veřejnosti.

Knihovna zažila tři významné mezníky ve svém životě. Prvním mezníkem byla „sametová revoluce“, pád komunistického režimu. Klíčovým mezníkem byl nástup počítačů a éra automatizace knihovnických činností. Třetím mezníkem se stala digitalizace, kterou knihovna rozvíjí od roku 2005. Digitalizuje písemné kulturní dědictví regionu a i takto uchovává odkaz pro budoucí generace. Očekáváme čtvrtý významný mezník: stěhování do nové nadčasové budovy zvané Černá kostka, centra digitalizace, vědy a inovací.

Vliv technologií

Poslání knihovny se nezměnilo. Knihovny existují na světě již od 7. století před naším letopočtem (starověká knihovna v Ninive zvaná Aššurbanipalova). Co se významně změnilo, jsou technologie, které dávají knihovním službám nové netušené možnosti. Můžete navštěvovat knihovnu z pohodlí domova a využívat její e-služby, digitálně si půjčovat e-knihy, vzdělávat se formou webinářů, videí, e-learningových kurzů. Dá se říci, že knihovny vstupují do domovů čtenářů a jsou jim bližší a dostupnější.

Stejné je to i s prací knihovníků. Cíl je v základu stejný – zprostředkovávat lidem knihy, informace a provázet je světem biliónů knih a spletí informačních elektronických zdrojů. Stále se jedná o veřejnou službu. Rozdíl je v nových možnostech, které nabízejí moderní informační a komunikační technologie. Současný a zejména budoucí knihovník potřebuje nejen všeobecné a knihovnické vzdělání, ale musí též umět ovládat nové technologie a dokázat se bezpečně pohybovat v kyberprostoru. Avšak to nejdůležitější, co by měl knihovník umět v každé době, je vrozené a nedá se naučit na žádné univerzitě na světě. Je to lidský přístup a umění vycházet s lidmi. Mít lásku k lidem a ochotu jim sloužit.

Největší ambicí vědecké knihovny je budovat vědeckou paměť komunity, shromažďovat, prezentovat a popularizovat kulturní a vědecké dědictví regionu. V loňském roce se například podařilo ve spolupráci s Ostravskou univerzitou zprovoznit portál o životě a díle Vojtěcha Martínka. Takto chceme prezentovat i další významné osobnosti regionu.

Knihovna se zapojuje do národních i regionálních kampaní, jako jsou Březen měsíc čtenářů, Týden vědy a techniky, Noc vědců, Knižní festival Ostrava, Festival ostravských knihoven a další.

Ze zákona spravujeme síť knihoven v regionu, pro které zajišťujeme regionální funkce. Účelovou dotací kraj přispívá 400 knihovnám v kraji na nákup knihovního fondu a na rozvoj knihovních a informačních služeb. Kraj každým rokem oceňuje nejlepší knihovny a knihovníky kraje; letos uspořádáme již 6. ročník soutěže Knihovnická K2.

Největším oceněním pro knihovnu je plánovaná výstavba Černé kostky – centra digitalizace, vědy a inovací. Má ambici stát se „kulturním náměstím na dobrém místě“. Bude centrem poznání pro 21. století, kreativním prostorem pro celoživotní vzdělávání, ale i komunitním prostorem pro osobní setkávání, které se ukazuje v dnešním online světě jako nepostradatelné a ničím nenahraditelné. 

Celoroční oslavy

Plánujeme slavit své výročí celý rok. Každý sedmý pracovní den se mohou čtenáři online zaregistrovat zdarma. Pro celý rok jsme navýšili počet digitálních výpůjček ze šesti na čtrnáct. Čtenáři mohou soutěžit o publikaci 70 let vědecké knihovny v Ostravě, kterou jsme vydali na konci roku 2020. Její křest plánujeme v rámci Knižního festivalu v Ostravě, který by měl letos proběhnout 28.–29. 5. 2021. Zaměstnancům současným i minulým, přátelům knihovny, knihovníkům z regionu, zřizovateli a spolupracujícím institucím jsme publikaci věnovali se zdravicí darem. Koncem roku plánujeme pro zaměstnance divadelní představení v Těšínském divadle. Knihovna má svůj YouTube kanál, na který umísťujeme všechna zábavná, propagační a zejména vzdělávací videa. Propagační video Co našel Kvído ve vědárně? pro nás natočilo populární ostravské divadlo Mír. V březnu jsme zprovoznili zásilkovou službu; zasíláme objednané knihy čtenářům prostřednictvím Zásilkovny domů, což jistě ocení nejen v této době, ale i po skončení karanténních omezení. Slavnosti ukončíme výstavou dobových fotografií s komentářem Jak šel čas vědeckou knihovnou. Slavnostní vernisáž se uskuteční 3. 11. 2021 a výstava bude přístupná veřejnosti i ve virtuální či putovní podobě během listopadu a prosince.

Digitalizace

Nezavřeli jsme knihovnu, pouze jsme uzamkli budovu. Využíváme výdejové okénko. Stále funguje půjčování e-knih, konzultace k diplomovým pracím online, vzdálený přístup k databázím, vracení knih do biblioboxů a registrace online. Krizi jsme využili k masivní migraci knihovny do e-prostoru. Pracujeme s konceptem dlouhodobé ochrany knihovního fondu. Letos jsme rozšířili Krajskou digitalizační jednotku o nový skener, který bude sloužit pro výuku digitalizace studentům knihovnictví Slezské univerzity v Opavě. Černá kostka – centrum digitalizace, vědy a inovací se má stát centrem digitalizace kultury kraje. Pracujeme s předními experty na strategii digitalizace kultury pro Moravskoslezský kraj. Digitalizují se publikace a časopisy sledující dějiny měst a obcí a jejich kulturní a hospodářský rozvoj, spolkovou činnost v obcích, dějiny hornictví a počátky Vítkovických železáren, ale i například vývoj školství, náboženství. Dále digitalizujeme regionální literaturu. Spolupracujeme s paměťovými, informačními a kulturními institucemi v regionu.

Strategické oblasti, které rozvíjíme, jsou věda a výzkum, digitalizace písemného kulturního dědictví regionu a vzdělávání. Založili jsme v knihovně Studentské centrum, které disponuje týmovou studovnou a multimediální učebnou, školíme studenty, pedagogy a vědecké pracovníky v informační a digitální gramotnosti a v oblasti kyberbezpečnosti. Lektoři vyjíždějí školit i do škol, nemocnic a podniků. Zaměřují se na akademické psaní a kritické myšlení. Služba DiploGuru je zaměřena na tvorbu diplomových prací a správné citování. Všechny kurzy jsou dostupné i v online podobě v Moodlu na webových stránkách knihovny (https://www.svkos.cz). Studentské centrum nabízí dopolední edukační program pro střední školy, zejména makerspace aktivity: prostřednictvím robotů, 3D tiskárny, 3D per a virtuální reality studenty lektoři učí technické gramotnosti. V Černé kostce – centru digitalizace, vědy a inovací budeme kurikulum vědecké knihovny mnohem lépe naplňovat.

Obrovské poděkování patří čtenářům, bez jejich podpory by knihovna nebyla tím, čím je. Není výjimkou, že se pyšníme čtenáři, kteří nás navštěvují od padesátých let minulého století. Nejprve knihovnu využívali jako studenti, posléze jako pracující a dnes si udržují přehled ve svém oboru i v pokročilém seniorském věku. Děkujeme také zřizovatelům a zaměstnancům knihovny. Knihovnu vždy utvářeli především lidé, kteří ji celou dobu podporovali, fandili jí a žili spolu s ní. Knihovny tady budou tak dlouho, dokud je budou lidé potřebovat.