Hlavní obsah stránky

TÉMA: Knihovny a senioři: Jak relativní je stáří aneb Senioři v knihovně

VLADIMÍRA BUCHTOVÁ  vladimira.buchtova@svkhk.cz

Druhá světová válka, „vítězný“ únor, totalita, tanky v osmašedesátém, televize, mobil, internet jako znamení doby stejně jako dramatický střih v životním stylu a myšlení společnosti... Co všechno si pamatují, na pozadí jakých dějinných událostí žili? Jaká dramata se jich dotkla? Co považují za skutečné hodnoty? Senioři.

Jak je vidíme my? Laskavá stařenka, hádavý důchodce, vetchý kmet, upovídaná, zvědavá babka... Při slově senior se vám může vybavit cokoli. V knihovně však – a předpokládám, že nejenom v naší – vypadá takový člověk úplně jinak. Dříve narození byli a dosud jsou častými návštěvníky knihoven. Jednak proto, že v dobách mládí byly jejich informačními zdroji většinou knihy a časopisy, jednak proto, že generace našich rodičů a prarodičů byla veskrze čtenářská. A to se nezměnilo. Co se ale změnilo, je přístup. Mnoho seniorů navštěvuje knihovnu už nejen kvůli vypůjčení knihy, ale velmi často i za účelem dalšího vzdělávání. Dá se říci, že právě senioři byli těmi prvními, kteří pochopili, že knihovna už dávno není jen půjčovnou knih. Mimochodem – mnozí z generací podstatně mladších to nepochopili dodnes.

Vznik Klubu seniorů

Už v minulosti byli senioři častými návštěvníky přednášek, výstav, soutěží a dalších akcí, které se v knihovně konaly, takže když jsme v roce 2012 začali s mapováním zájmu o klub seniorů, čekali jsme velký zájem. Lavinu ale ne! Okamžitě jsme byli zavaleni ze strany budoucích členů inspirativními nápady: od přednášek na různá témata až po výlety, cvičení a školení, které by senioři chtěli absolvovat. Klub seniorů při Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové (SVK HK) se od roku 2013 setkává dvakrát do měsíce a v jeho rámci vzniklo mnoho pozoruhodných setkání – ať už to byly přednášky, diskuze či vzpomínky seniorů na zlomové okamžiky našich dějin, ochutnávka zdravé výživy nebo rehabilitační cvičení. Pokud počasí dovolí, jsou obzvlášť oblíbené vycházky po kulturních památkách v Hradci Králové. Obvykle se cestou připojují i náhodní kolemjdoucí a mnoho z nich ani zdaleka ještě nedosahuje seniorského věku. Společný zájem zkrátka maže jakoukoli generační hranici!

V roce 2015 navázala SVK HK spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové, která trvá doposud. Za tu dobu Klub seniorů absolvoval na 50 přednášek, 24 komentovaných výstav na různá témata, pět komentovaných procházek po významných budovách Hradce Králové, několik návštěv restaurátorských pracovišť s ukázkami metod čištění a restaurování keramiky, starých tisků či šperků a předmětů denní potřeby z různých období osídlení našeho kraje. Následovaly různé exkurze a samozřejmě v neposlední řadě i workshopy, kde si účastníci obvykle mohli a mohou vyzkoušet výrobu např. vánočních nebo velikonočních ozdob anebo připomenout různé zapomenuté dobové zvyky. Účast na těchto akcích byla velmi dobrá, za což hovoří statistika – téměř tisíc spokojených seniorů.

Vše, co popisuji, je velmi obecné, takže budu konkrétnější. Vzácnou osobností Klubu seniorů je paní, které je hodně přes devadesát let a jejíž paměť vysoko převyšuje průměr. Postřehy a vzpomínky této dámy jsou neocenitelným zdrojem informací nejen pro kolegy z muzea, ale rovněž pro nás knihovníky. Zvláště vzpomínky na vzdělávání dívek na Královéhradecku nás nejen pobavilo, ale i přinutilo k zamyšlení, jak velký skok se za necelé století na tomto kolbišti odehrál.

Některé z akcí se však také – v tom dobrém slova smyslu – mírně zvrhnou, a pak poslouchají organizátoři. To se stalo například na přednášce, která proběhla u příležitosti konce druhé světové války. Naši senioři byli tehdy dětmi, nicméně jejich vzpomínky na tehdejší události, či spíše na jejich emoce a zážitky, byly velmi silné, a pro tentokrát jsme byli pozornými posluchači my.

Další akce

Činnost knihovny směřovaná k seniorům se ale neomezuje pouze na Klub seniorů. Jako příklad může sloužit únorový týden v roce 2018, který byl věnován celý seniorům a nesl se v duchu motta Věk je jen číslo. Mohli se zúčastnit ukázkové lekce trénování paměti, což je oblíbený kurz, a to nejen mezi těmi dříve narozenými. Přednáška Mýty ve výživě pak byla aktuálním tématem nejen pro věkem pokročilé, ale i pro docela mladou generaci. Rovněž zájem o exkurzi na naše digitální pracoviště byl velký a velmi živá byla i diskuze s Policií ČR na téma Podvody na seniorech.

Plná učebna seniorů pak byla i na ukázkové lekci na téma První kroky s počítačem a rady, jak úspěšně zvládnout smartphone, rovněž zaujaly, takže kurzy, které knihovna nabídla hned poté, se okamžitě zaplnily. SVK HK tyto kurzy pořádá pravidelně a vždy s úspěchem. A co víc – senioři sami přicházejí s nápady, co by se ještě chtěli naučit. Z těchto podnětů pak vzešla školení další: kurz genealogie, kurz grafického editoru GIMP a školení v práci s Facebookem, které budeme pro velký zájem opakovat. Tentokrát budou kurzy dva – pro začátečníky i pro pokročilé. Vybrat termíny však není vždy snadné, protože senioři jsou velmi čilí a mají mnoho aktivit, zhusta přizpůsobujeme termíny jejich různým cestám do zámoří či jiným kurzům, aby babičky i dědečci měli čas navštívit i kurz náš a nic nezameškali. Po ukončení kurzu obvykle následuje příjemná otázka: A paní Buchtová, co bude teď? Zkrátka – rezignace se nekoná.

Co z toho všeho vyplývá? Že stáří je relativní, že živý zájem je víc než dvacet doktorů, že senioři stále zůstávají velkou a nedílnou součástí návštěvníků knihovny a že je více než užitečné ptát se těch zkušenějších na jejich představy a tipy, které by mohly obohatit programy knihoven. Ptejme se. Senior má informace, které mají v dnešní době cenu zlata...

Foto: autorka