Hlavní obsah stránky

TÉMA: Knihovny a senioři: Knihovny a senioři, senioři a knihovny

DANIELA WIMMEROVÁ  Wimmerova.D@seznam.cz

Veřejné knihovny, zvláště ty „komunitně“ zaměřené, nabízejí služby všem věkovým kategoriím svých uživatelů. Nejvíc jsou ale zaměřeny na děti a v poslední době také na stále početnější skupinu – seniory. Setkáváme se zde se studenty Univerzity třetího věku, prarodiči předčítajícími dětem, účastníky rozličných způsobů tvoření a také nadšenými účastníky besed, ať už z regionální historie, nebo s cestovateli ze všech známých i méně známých koutů světa. Existuje ještě jedna skupina seniorů, která do knihoven neodmyslitelně patří…

Jsou to knihovníci, kteří už odešli na odpočinek, ale své původní profesi jsou stále věrní a do knihoven se rádi vracejí. Díky profesnímu spolku SKIP se tak jednou ročně mohou potkávat bývalí kolegové (větší počet je bývalých kolegyň) z celé republiky. Setkání se konají na různých místech, pokaždé v jiném regionu. Iniciátorkou těchto schůzek se před lety stala bývalá ředitelka přerovské knihovny Jaroslava Biolková, která nás v loňském roce definitivně opustila (viz Čtenář, 2020, č. 3, s. 105). Za ten nápad jí patří velký dík. Je třeba dodat, že na zdárném průběhu akce se podílejí zástupci regionálních organizací SKIP a svým bývalým kolegům věnují vždy maximální starost a péči. V tomto roce se připravuje již 16. setkání a hostiteli tentokrát budou Východočeši.

Patnáct let společných pobytů v různých částech naší země daly účastníkům nejen možnost udržování vzájemných kontaktů, ale také možnost poznat zajímavá místa a skvělé lidi. Připravený program bývá vždy na vysoké úrovni a jeho náplň je víc než luxusní. Knihovníci jsou lidé zvídaví, a když mají možnost poznat místní zajímavosti pod vedením nějakého „lokálního patriota“, nepromarní nabídnutou příležitost. První akce proběhla v Lipníku nad Bečvou v roce 2004. Byl to takový nesmělý pokus… Až po dvou letech se na něj podařilo znovu navázat v Kroměříži. Od té doby se už knihovničtí senioři scházejí každým rokem – někdy na Moravě a jindy zase v Čechách. Místa, která za ta léta navštívili a odkud si odnesli ty nejkrásnější zážitky? Pelhřimov, Vsetín, Svitavy, Ústí nad Labem, Vyškov, Louny, Šumperk, Praha, Olomouc, Klatovy, Liberec, Český Krumlov, Příbram a loni Broumov…

Jako u mnoha jiných knihovnických akcí, nikdy nechybí manželé Hanka a Mirek Bláhovi, kteří jsou neúnavnými dokumentátory všech vyjmenovaných setkání. Každý účastník vždy obdrží z jejich „dílny“ DVD s nahrávkou celého programu a fototablíčka s nejzajímavějšími fotkami. Je to milá vzpomínka, ke které se všichni rádi po čase vracejí.

Je příjemné být součástí „velké knihovnické rodiny“, setkávat se a seznamovat s novinkami v naší profesi. Mnozí jsou i po odchodu do důchodu stále aktivními knihovníky (většinou jen na menší úvazek). Ujištění, že v knihovnách stále pracují nadšenci, kteří svou profesi dělají „srdcem“, je pro seniory příjemné zjištění. Není pak těžké najít společnou řeč a prožít spolu příjemné chvíle. Díky všem, kteří se o ně zasloužili, a brzy zase na shledanou!