Hlavní obsah stránky

TÉMA: Knihovny za času koronaviru: 3D tisk v obraně proti koronaviru

VERONIKA HYBLEROVÁ TRACHTOVÁ  veronika.trachtova@mlp.cz 

V knihovnách pozvolna přibývají 3D tiskárny, a jak se nyní ukázalo, jejich vyvužití není jen pro milovníky techniky. Jsou skutečně univerzálním nástrojem, na němž je možné si vytisknout různé vybavení či součástky. A epidemická krize spustila inspiraci, co vše lze tisknout při výrobě ochranných pomůcek – třeba obličejové štíty nebo zakladače pro šití pruhů na roušky. Během několika dní se tiskly zakladače i štíty po celé ČR ve firmách, školách, knihovnách i technologických centrech. Výhodou je jednak rychlá inovace (například aby štíty vyhovovaly zdravotníkům a šly dezinfikovat), jednak decentralizovaná výroba. Pro tisk štítů vzniklo mnoho lokálních inicia­tiv, které vybavovaly nemocnice, ordinace a další instituce ve svém nejbližším okolí. Vznikla i iniciativa Tiskne celé Česko, která „tiskaře“ a lékaře a další poptávající propojuje.

Do výroby štítů se svými 3D tiskárnami zapojily mj. knihovny v Poličce, Vsetíně, Chomutově, Havlíčkově Brodě, Praze, Třinci, Ostravě nebo Kutné Hoře. Samozřejmě, že plexisklo si zatím vytisknout nemůžeme, ale na shánění plexiskla je čas, dokud se součástky na štíty za několik hodin nevytisknou.

Pro speciální masky pro zdravotníky jsou nutné speciální 3D tiskárny a materiály, ale jako první pomoc se 3D tiskárny osvědčily výborně. Ostatně není náhodou, že návrhy pro 3D tisk dostupné všem zdarma vznikly tak rychle a tisk se spustil vzápětí. Česká republika má v oblasti 3D tiskáren dobré zázemí, je tu jeden z největších světových výrobců 3D tiskáren Průša Research a další společnosti, které se věnují inovacím v 3D tisku. A nikomu ze zúčastněných nechyběla vůle a snaha pomoci, ostatně někteří „tiskaři“ v knihovnách i přespávali, aby zvládli co největší produkci. Děkujeme!