Hlavní obsah stránky

UDÁLOSTI: Podvečerní zvonkohra…

DANIELA WIMMEROVÁ Wimmerova.D@seznam.cz

Obecní knihovny mají v naší zemi stoletou tradici. Právě loni jsme si kulaté výročí vydání zákona o veřejných knihovnách obecních připomínali. A i když mnohdy slyšíme, že papírové knihy už „nejsou v módě“, že je brzy nahradí nová média, realita je poněkud jiná. Je jisté, že i venkovské knihovny už dávno nejsou jen půjčovnami knih a časopisů, ale že se postupně proměňují v místa setkávání a centra kulturního dění v dané obci. Podělit se o své zkušenosti a načerpat nové nápady pro svou činnost přijeli „venkovští knihovníci“ v září 2019 do městyse Křtiny v Jihomoravském kraji.

Právě zde proběhlo již patnácté setkání s názvem Co venkovské knihovny umějí a mohou, které již mnoho let volně navazuje na soutěž Knihovna roku. Hostitelem tentokrát byla Knihovna městyse Křtiny (Knihovna roku 2017). Na organizaci se vedle zmíněné knihovny (knihovnice Marie Pařilová a Viola Novotná) podíleli zástupci obce (hlavně starosta František Novotný), pověřená knihovna v Boskovicích (metodička Helena Jalová) a Sekce veřejných knihoven SKIP (Daniela Wimmerová). Vše za finanční podpory Ministerstva kultury. Ústředním motem posledního setkání bylo Knihovny komunitní.

Den první

Zahájení akce se uskutečnilo v kině v Boskovicích, protože knihovna v Křtinách nemá pro podobné akce dostatečné prostory. Zajímavosti Boskovic představila skvělá znalkyně místní historie Lenka Janíková během komentované procházky, zaměřené především na starou židovskou čtvrť. Dále pak následovala exkurze do boskovické knihovny, kde se účastníci seznámili s jejím provozem a metodickou činností.

Autobus nás pak přepravil do Křtin, kde probíhal hlavní program setkání. Večerní posezení bylo věnováno historii tohoto poutního místa. Několik ochotníků a především místní kronikář Petr Švenda přiblížili důležité historické momenty v besedě nazvané Střípky z historie Křtin. Definitivní závěr prvního večera patřil Miroslavu Bláhovi, neúnavnému dokumentaristovi všech setkání, který promítl DVD z předloňského setkání v Rapotíně a také prezentaci o tom, jak se v Kostomlatech pod Milešovkou po mnoha letech podařilo vybudovat novou knihovnu.

Pojednávala o proměně starého kravína v nové víceúčelové kulturní zařízení, kde tato Knihovna roku 2014 konečně získala důstojné a odpovídající prostory.

Den druhý

Následující den proběhl odborný program zaměřený na komunitní roli knihoven. Tato část programu je již tradičně určena nejen knihovníkům z různých míst naší republiky, ale bývají přizváni i zájemci z blízkého okolí. Počet účastníků se tak vyšplhal ke stovce. Průvodkyněmi dopoledního programu byly křtinská knihovnice Marie Pařilová a metodička boskovické knihovny Helena Jalová. Za zmínku jistě stojí a o dobré práci paní Jalové svědčí fakt, že v jejím metodickém obvodu se knihovníci scházejí už podruhé. Před pěti lety se seminář uskutečnil ve Veselici, mj. Knihovně roku 2011.

Úvodní slovo patřilo starostovi Františku Novotnému. Sto let veřejného knihovnictví u nás připomněli společně doc. Jaromír Kubíček a současný ředitel MZK prof. Tomáš Kubíček. Dalším významným hostem byl Radomír Pavlíček, předseda Výboru pro regionální rozvoj Jihomoravského kraje. Připomněl dobrou spolupráci s knihovnami a možnosti získání grantů na vybavení knihoven. Konkrétní zkušenosti z činnosti knihoven v regionu představily ve svých prezentacích Hana Matulová (Knihovna a podpora tradic v obci) a Veronika Havlínová (Kladoruby – pobočka MěK Letovice). O rozsáhlém programu věnovanému práci se čtenáři v kraji, který je nazván Jižní Morava čte – podpora čtenářství v Jihomoravském kraji, pohovořila Adéla Dilhofová z MZK. Volně na ni navázala Helena Jalová, když popsala konkrétní případy rekonstrukce jihomoravských knihoven, které se uskutečnily díky grantovému programu vypsanému Jihomoravským krajem. Jak konkrétně postupovat při podávání žádosti o grant, vysvětlila přítomným účastníkům Monika Kratochvílová a přidala i informace o dotačních titulech kraje pro zlepšování vzhledu a technického vybavení knihoven.

Poté vystoupili hosté z Holasovic (Knihovna roku 2018). Starosta Václav Volný a knihovnice Helena Dehnerová a Lenka Pálinková společně představili činnost své knihovny a všechny zájemce pozvali na příští setkání na severní Moravu. Dopolední program uzavřel svým vystoupením Vít Richter, který se zaměřil na téma Co si myslí veřejnost o knihovnách.

Po společném obědě v základní škole zájemci vyrazili na komentovanou procházku po Křtinách. Zajímavosti své obce představili starosta František Novotný se svou manželkou Violou. Pomyslnou informační štafetu pak předali Petru Švendovi, který knihovníky seznámil s historií a krásami kostela Jména Panny Marie, který je dílem architekta Jana Blažeje Santiniho. Po skončení prohlídky nás čekalo překvapení v podobě vystoupení hráčů na lesní roh. V podvečer se podařilo ještě zajistit spuštění zvonkohry, která je jednou z největších ve střední Evropě. Hlasité, ale přece jen půvabné verze melodií mariánských písní umocnily příjemnou atmosféru večera. Definitivní tečkou se pak stal společenský večer, který zahájilo vystoupení mladých krojovaných tanečníků. Po krátkém zhodnocení akce a poděkování hlavním organizátorům došlo i na tanec. K dobré náladě hrála skupina Tom Sawyer Band.

Den třetí

Poslední den setkání bývá zpravidla věnován objevování krás okolí. Nejdříve jsme navštívili nově zrekonstruovanou knihovnu v Habrůvkách a potom se přesunuli do Veselice. Zdejší knihovna získala titul Knihovna roku 2011 a už v roce 2013 se zde uskutečnilo podobné setkání. Pamětníci si mohli ověřit, že úroveň veselické knihovny pod vedením Olgy Hájkové je pořád vysoká. Nabídka služeb se rozšířila a o čtenáře vzorně pečují. Fyzickou zdatnost účastníků setkání pak nejprve prověřil výstup na místní rozhlednu Podvrší, následovalo soutěžní klání na koloběžkách a potom přišla na řadu prohlídka knihovny a nového Muzea včelařství Moravského krasu.

Jako vždy, čas byl neúprosný. Ještě krátké společné posezení, poděkování hostitelům, a než se zase účastníci rozjeli do všech koutů naší země, všichni obdrželi pamětní listy. Protože akce celého setkání byly opět monitorovány, později jim bude předáno i pamětní DVD. Součas-ně bude doplněna kronika a zveřejněny články v místním a odborném tisku, k čemuž přispívá i časopis Čtenář.