Hlavní obsah stránky

INSPIRACE: Lekce mediální gramotnosti

TEREZA GARAMSZEGI terezagaramszegi@gmail.com

Dezinformace, fake news, hoax, ruští trollové, ovlivňování voleb nebo informační válka dnes hýbají společností po celém světě. V době informačního přetížení je ověřitelnost a relevantnost informací jedním z klíčových problémů. Jednou z cest, jak se vyznat ve světě informací, správně je číst, porozumět jim a umět s nimi nakládat, je mediální vzdělávání, resp. výuka mediální gramotnosti.

Touto problematikou se zabývá i iniciativa organizace Člověk v tísni Jeden svět na školách. S jejími materiály u nás pracují učitelé a žáci na více než 3600 základních a středních školách. Jsou dostupné zdarma na webových stránkách nebo v tištěné podobě; pro plné využití všech forem a celé šíře lekcí je však nutná registrace. Tento projekt byl prezentován během druhého ročníku konference o mediální gramotnosti nazvaný (Ne)sledujeme každé vaše kliknutí, který proběhl v únoru 2019 v Centru současného umění DOX v Praze.

Za všech programů bych ráda upozornila na pětidílnou sérii vzdělávacích videí známého youtubera Kovyho (Karla Kováře). Osvětluje, jak zjistit důvěryhodnost zdrojů. Využívá metodickou koncepci pěti otázek: Kdo? Co? Komu? Jak? Proč?, což je jednoduchý nástroj, který lze použít pro analýzu textových i audiovizuálních sdělení. Součástí každého dílu je krátká analýza, anketa mezi žáky a vystoupení mediálního odborníka.

Začleňovat mediální výuku do vzdělávání je výzvou nejen pro učitele, ale také pro knihovníky. Díky iniciativě Jeden svět na školách můžeme v knihovnách realizovat lekce informační gramotnosti téměř okamžitě. Příležitost se naskýtá třeba v rámci Týdne mediálního vzdělávání 2019 (proběhne od 20. 5. do 28. 6. 2019). Podrobnosti naleznete na webových stránkách https://www.jsns.cz/, nebo si o informace můžete napsat na email tmv@jsns.cz.