Hlavní obsah stránky

DĚTSKÉ ČTENÁŘSTVÍ: Vychováváme dětské čtenáře

MARIE ZBUDILOVÁ  detska.knihovna@kamenicenl.cz

Město Kamenice nad Lipou leží na rozhraní Jihočeského kraje a Vysočiny. Je zde mateřská a základní škola se speciálními třídami, základní umělecká škola, střední průmyslová škola a střední odborné učiliště. Také Trojlístek – centrum pro děti a rodinu (dětský domov). Ve městě má dlouholetou tradici skauting. Sídlí zde rovněž knihovna.

Městská knihovna má dvě oddělení: pro dospělé čtenáře a pro děti. Dětské oddělení se nachází (od září 2016) v jedné z budov základní školy. Pro dobré fungování knihovny je důležitá úspěšná spolupráce se zřizovatelem a institucemi v obci. Přínosná je vzájemná motivace a inspirace prostřednictvím Klubu dětských knihoven SKIP. Bez nových forem práce s dětským čtenářem se v současné době neobejdeme. Informace o nich získáváme v rámci vzdělávání, seminářů a předávání zkušeností mezi pracovníky jiných dětských oddělení. V naší knihovně literaturu propojujeme s různými obory, výtvarnou i hudební výchovou. Každým rokem připravujeme se čtenáři dramatická ztvárnění pohádek, se kterými pak vystupujeme před dětským i dospělým publikem.

Tak jako všechny knihovny, i ta naše se tu snaží být pro celou rodinu. Pro rodiče, prarodiče a ostatní příznivce literatury pořádáme čtení rodičů a dětí. Setkáváme se s dětmi zdejšího dětského domova, kterým čtou dobrovolníci z řad dětských čtenářů. Touto formou se malí posluchači seznamují s pohádkami, a budují si tak vztah ke knihám a k četbě. Tímto způsobem jim částečně nahrazujeme i rodiče. Čtenáře by to mělo vést k zamyšlení nad jejich vlastní rodinou… Pro děti z mateřské školy zase připravujeme programy na přání školy zaměřené na roční období, svátky, zvyky, tradice, které jsou spojené s pohádkami prostřednictvím vyprávění, čtení, loutek a maňásků. Besedy pro školní děti navazují na výuku, reagují na životní jubilea spisovatelů, ilustrátorů, významných osobností i událostí. Velmi důležitou součástí je i osobní setkávání dětí s autory knih a jejich díly. V našem případě se spisovatelkou Alenou Ježkovou, která je patronkou naší knihovny.

Připojujeme se k celostátním akcím. Více než deset let spolupracujeme s okolními knihovnami (Nová Včelnice, Rodinov a Jarošov nad Nežárkou). Pořádáme společná setkání starostů obcí s dětskými čtenáři a knihovnicemi. Děti navazují nová přátelství, poznávají sousední obce i jejich hlavní představitele.

Velkou výhodou je umístění dětského oddělení knihovny přímo v jedné z budov základní školy. Děti v rámci výuky i ve svém volném čase mohou knihovnu navštívit „suchou nohou“ – bez časové ztráty a během celého dne. Knihovna získala prostor moderní a plně vyhovující současným trendům, které se v knihovnách objevují. Příjemné prostředí i po estetické stránce mohou děti využívat k setkávání se svými kamarády i spolužáky, hrát společenské hry, soutěžit, vypracovávat projekty i domácí úkoly, vyplnit čas mezi školou, kroužky a uměleckou školou smysluplně a účelně. Do knihovny si děti přijdou i postesknout a podělit se o své starosti (a že jich tedy mají!), poradit se. Žádají pomoc se svým problémem, svěřují se a jsou vděčné za každou radu. I tím je pro ně knihovna „opravdovou kamarádkou“.

Soutěž Kamarádka knihovna nám již deset let ukazuje, že má naše práce smysl. Opakovaná umístění na druhém místě v kategorii obcí do 5000 obyvatel je pro nás velkým oceněním a povzbuzením k další práci. Za to děkuji i našim dětským čtenářům, kteří vyjadřují svůj názor na knihovnu ve svých vysvědčeních.

Dětské oddělení Městské knihovny Kamenice nad Lipou (www.knihovnaknl.cz)

(údaje za rok 2017)

počet obyvatel v obci: 3728

registrovaní dětští čtenáři do 15 let z počtu dětí v obci: 279, tj. 56,5 %

počet akcí v dětském oddělení knihovny: 107