Hlavní obsah stránky

OD REDAKČNÍHO STOLU

Po dovolených a před volbami

Vážení a milí čtenáři,

také míváte někdy pocit únavy z pomyslné jízdy rozjetým vlakem, ze kterého nejde vystoupit, a vy se cítíte zralí na zaslouženou relaxaci? A když se nakonec vlak zastaví, za krátkou dobu pociťujete, že vám něco chybí, že vás najednou něco nenaplňuje? Během letošních letních úmorných veder jsem si to několikrát připomínal, zatímco jsem hledal příhodný stín a chlad. Než jsem se však rozkoukal a přečetl připravené knížky jen pro své potěšení, abych se pak kochal tím, co jinak ve spěchu ani nevnímám, lokomotiva je opět přistavena a jede neměnnou rychlostí dál. Téhle kouzelné moci uplývajícího času se kořím. Kouzlem letní krajiny, hor i moří omámeni jako bychom dočasně zapomněli, co nás tolik trápilo. Vše ale zase plyne svým starým tempem a je svým způsobem ukotvující. Bohužel, často i včetně šlendriánů a podivností, nad kterými se z okének řítící se soupravy pracovního cyklu pozastavujeme. Je to tu zas, někdy jen jinak zabaleno.

Píši tyhle řádky zrovna v době, kdy se znovu rozjel kolotoč konferencí, workshopů, výměn zkušeností a názorů na tuzemské i mezinárodní úrovni, otevíraných možností zažádat o granty, podpory, mediální partnerství, kolotoč bilancování, vykazování a zveřejňování výsledků provedených průzkumů, doznívajícího děsu z GDPR, co se kde nepovedlo či nedokonale zabezpečilo. To vše se zrcadlí i na stránkách tohoto čísla.

Není to jen otupělostí, ale vzhlédnu-li od zamyšlení, co opět mám a musím, k tomu, na co by bylo třeba upozornit pod dojmem názorů nezaujatých, čemu nastavit publicistickou tvář, co zvýraznit, komu po právu vystavět pomníčky z písmen a fotografického stoptimu, vzhlédnu do desítek tváří s hesly slibů, které už jsem někdy někde četl, viděl a slyšel, a vše mi splývá do dalšího toku nadcházejících voleb, jež proběhnou před publikováním tohoto textu. A jsou předzvěstí, že ani v příštím roce si neoddychneme a proběhnou zase jen v trochu jiné variantě. I pod vlivem proběhlých krajských kulatých stolů Knihovna – věc veřejná a jejich připravované souhrnné varianty na vyšší úrovni v příštím roce skrytě očekávám, zda aspoň jeden z tisíců kandidátů, ucházejících se o přízeň voličů, vedle tematiky migrantů, všechno všem zadarmo nepozvedne třeba i témata knihoven a jejich činnosti, byť noblesněji a vznešeněji formulovaná. Za všechna si dovolím připomenout výstavbu nové budovy Národní knihovny ČR, dostupnost elektronických médií v knihovnách, evidenci zvukových dokumentů, problematiku MVS, děti a čtenářství, Česka jako kulturní země… Určitě dokážete dosadit spoustu dalších.

JAROSLAV CÍSAŘ