Hlavní obsah stránky

Základní kameny nové budovy Národní knihovny ČR aneb Národ sobě II - 21

text JAROSLAV CÍSAŘ> foto EVA HODÍKOVÁ

Kámen dvacátý třetí / Regionální organizace SKIP 10 - Knihovníci Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Pro oživení paměti si dovoluji zopakovat základní informace:

Obnovení slavnosti Národ sobě s pořadovým číslem II, po téměř 140 letech a tentokrát na Letenské pláni (22. září 2006), provázelo teplé slunné počasí a dobrá nálada. Takřka profesionální moderátorské schopnosti především knihovnické obci předvedla Zlata Houšková. Slavnost zahájily proslovy, ten úvodní pronesl generální ředitel Národní knihovny ČR Vlastimil Ježek (do září 2008). Po něm vystoupil tehdy úřadující ministr kultury Martin Štěpánek a dalšíhosté.

A pak už nastaly slavnostní chvíle předávání kamenů. První se dostali na řadu ti, kteří přijeli až z nejvzdálenějších koutů naší země - knihovníci z Moravskoslezského a Olomouckého kraje. (Pozn. redakce: do seriálu ve Čtenáři je tento text zařazen podle pořadí, v jakém se k nám dostal.)

V případě Národního divadla základní kameny za Ostravsko a Olomoucko chybějí. Nová budova Národní knihovny ČR se ale jimi bude moci pyšnit. „Základní kámen jsme darovali na základě výzvy generálního ředitele Národní knihovny. A byla to pro nás velká čest,“uvedl Roman Giebisch z Vědecké knihovny v Olomouci.

O inscenaci slavnostního aktu předávání základního kamene se postaraly knihovnice z Městské knihovny Český Těšín, … Připravily scénku za použití místního specifického nářečí, které je směsí polštiny, němčiny, slovenštiny a češtiny a kterému znalci spisovného jazyka chvílemi i rozumějí. Jejich vystoupení vyvolávalo salvy smíchu… Protože je však Roman Giebisch v daném regionálním výboru jediný muž, dostal právě on na starost opatření kamene a jeho dopravu do Prahy. Byl to také on, kdo nakonec kámen za daný region předával.

Kámen pochází z Olomouckého kraje z obce Kosov nedaleko Šumperka. „Mám v Kosově chatu,“ vylíčil okolnosti původu a způsobu získání kamene R. Giebisch. „Vykopal jsem ho při stavbě opěrné zídky. Protože měl pěknou strukturu a tvar, usadil jsem si ho nejdřív do květinové skalky.“ 

Dárci druh kamene ani jeho složení neznají. Díky pochopení a pomoci ředitelky Vědecké knihovny v Olomouci ing. Hany Študentové přivezlo kámen do Prahy právě auto této knihovny.

Roman Giebisch při předávání kamene vyslovil i jménem svých kolegů ze severní Moravy, Slezska a Olomoucka následující přání: „Nové budově Národní knihovny ČR přejeme především hodně spokojených uživatelů, kteří se budou v knihovně dobře cítit, a také spokojené zaměstnance, kteří budou za svoji náročnou práci adekvátně ohodnoceni.“

(Poděkování za pomoc a spolupráci Romanu Giebischovi.)

Příště: Knihovna Národního zemědělského muzea