Hlavní obsah stránky

ZUZANA HELINSKY ODPOVÍDÁ (NEJEN) ZE ŠVÉDSKA

Dotaz: Jaké zajímavé akce právě probíhají v knihovnách ve Švédsku?

Odpověď: Napadá mě například tzv. Černá hodinka v knihovně. Existuje od roku 1995, kdy se na kodaňském marketingovém semináři se švédskymi, norskými, dánskými a islandskými knihovníky zrodil nápad na projekt s tímto názvem. Výstižné je především zvolené přídavné jméno, zvláště v nordických zemích, kde zima je dlouhá a s ní přicházející tma ještě výraznější než v České republice. Máme knihovny v severním Norsku, Švédsku a na Islandě, kde černá hodinka začíná opravdu hodně brzy. Například v knihovně v Kiruně je v prosinci černá hodinka celý den, slunce prostě vůbec nevychází. Dalším motivem zavedení této aktivity bylo oživit starodávnou nordickou tradici vyprávění.

Proto měl nápad velikou odezvu a připojilo se mnoho knihoven. Každý rok má Černá hodinka v knihovně jiné téma. Prakticky to znamená, že se nejprve publikuje množství upoutávek, co se odpoledne v knihovnách bude dít. Poté se už jen zapálí svíčky a při tom se čte a debatuje. Témata jsou například: Humor v severských zemích, Nordické pověsti, Děti v severských zemích, Ženy v severských zemích apod. Letošní téma je Láska k Severu a je naplánováno na 10.-16. listopadu. Tento týden se rozsvítí svíčky a bude se zároveň číst na více než 2000 místech po celém severu. Potěšující je také zájem baltických zemí a počet knihoven z Baltiku, které se k projektu připojují, stále narůstá. Projekt nyní zahrnuje i školní knihovny, které mají místo černé hodinky odpoledne (kdy je ve školních knihovnách zavřeno) dopolední Svítání v knihovně.

Ekonomická situace se v našich zemích dosti zhoršila a samozřejmě to postihlo i financování knihoven a jejich akcí. Proto se objevují mnohé návrhy na sponzorování. Vím, že se tyto myšlenky diskutují po celém světě, a proto tentokrát píši o posledním vývoji v severských zemích, kde se řeší podobné otázky: kdo se může stát sponzorem, jaká jsou kritéria a podobně. Nová ředitelka knihovny v Malmö Elsebeth Tank je Dánka (mluví dánsky a její profil a funkce je příkladem integrace v severských zemích). Elsebeth si dovede představit, že dětskou knihovnu v Malmö bude sponzorovat McDonald. Tento návrh není bez problémů a je dost kontroverzní - jsou tu hlasy pro i proti. Elsebeth srovnává tento krok s již existujícím sponzorováním dětského oddělení v Říšské nemocnici v Kodani anebo v Kanadě, kde McDonald sponzoruje speciální knihovnu pro handicapované děti.

Jistě jste všichni nadšeni myšlenkou Černé hodinky v knihovně (Noc s Andersenem, která je hodně ceněna, je něco podobného; rozdíl je jen v tom, že Černá hodinka se obrací k dospělým i k dětem) a možná méně nadšeni myšlenkou na McDonalda v knihovně. Totéž se děje i v nordických zemích a ukazuje to na asi trochu jinou budoucnost pro světové knihovnictví. Vybrala jsem tyto dva aktuální příklady, abych ukázala, že je načase začít uvažovat nad různými řešeními ekonomické situace v knihovnách. Které je správné, si ovšem netroufám rozhodnout.