Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Mezinárodní výstavní projekt Slovenské národní knihovny v Martině Cesty slovenskej knihy - Od Proglasu k postmoderne, který byl připravený u příležitosti devadesátého výročí vzniku prvního společného státu Čechů a Slováků, se představí od 26. září do 10. listopadu v Galerii Klementinum.
  • V pořadí již 9. ročník konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě se koná 3. a 4. prosince 2008 v konferenčním sále Národního archivu v Praze. Konference je věnována problematice spolupráce archivů, knihoven, muzeí, galerií a památkové péče při využívání informačních a komunikačních technologií pro ochranu a zpřístupnění kulturního dědictví. Více informací na http://skip.nkp.cz/akcArch08.htm.
  • Seminář Knihy, čtení, čtenářství - a co děti? pořádá 2. 12. 2008 Moravská zemská knihovna v Brně. Seminář bude zaměřen na současnou literaturu pro děti, problematiku dětského čtenářství, výzkumy v ČR. Jeho součástí budou i inspirativní zkušenosti s podporou čtenářství v knihovnách a ve školách. Informace naleznete na http://www.mzk.cz/aktivity

Neušlo nám

  • Ministr kultury ČR Václav Jehlička odvolal v úterý 9. září 2008 Vlastimila Ježka z funkce generálního ředitele Národní knihovny České republiky. Zároveň pověřil řízením této instituce - se všemi pravomocemi i povinnostmi spojenými s funkcí generálního ředitele - Mgr. Pavla Hazuku (dosavadního ředitele Památníku národního písemnictví), který se vedení NK ČR ujal 10. září dopoledne.
  • Na 13 pobočkách Městské knihovny v Praze (MKP) je možné podat žádost o vystavení katry opencard i si zde kartu po vyhotovení vyzvednout. Opencard je univerzální čipová karta určená obyvatelům a návštěvníkům Prahy (slouží např. jako elektronická „tramvajenka“ v Pražské integrované dopravě a k identifikaci v síti automatizovaných poboček MKP). Pokud si zažádáte o její vydání mezi 2. 9. a 31. 10. 2008 na vybraných pobočkách MKP, získáte bonus - roční registraci do MKP zdarma. Další podrobnosti viz http://www.mlp.cz/opencard.htm.