Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

na úvod bych ráda opět zmínila několik novinek, které jsme pro vás připravili. Jednou z nich je další rubrika, s níž se nyní budete na stránkách Čtenářesetkávat pravidelně. Nazvali jsme ji Knihovny a Web 2.0. Bude naplňována teoretickými i praktickými poznatky o tom, jak můžete ve svých knihovnách využít technologie, aplikace a všechny další možnosti, jež tento pojem zastřešuje.

Trochu s předstihem ještě upozorňuji na druhou novou rubriku, kterou teprve chystáme. Měla by se zabývat službami knihoven pro handicapované uživatele. První vlaštovkou k tématu je článek v tomto čísle nazvaný Jak mi nevidomí otevřeli oči. Od nového roku se problematice budeme věnovat častěji.

Aby těch změn nebylo málo, na příští rok též plánujeme rozšíření Čtenáře o čtyři stránky. Myslíme si, že zajímavých věcí se v knihovnictví děje nemálo a určitě by se o nich mělo psát.

Ale zpět k aktuálnímu číslu, které právě držíte v ruce. Dočtete se v něm mimo jiné o spolupráci knihoven na česko-kladském pomezí, přiblížíme vám služby vybraných londýnských knihoven a také moderní muzejní knihovnu Památníku národního písemnictví.

Letošní Týden knihoven proběhl ve znamení motta „Knihovny - rodinné stříbro“. Když jsem obdržela před jeho zahájením dokument, který obsahoval přehled všech doprovodných akcí a čítal 130 stran, uvědomila jsem si opět, jak pestrou nabídku pro zájemce knihovny připravují. Stejně tak jako podzimní příroda, doprovázená sice plískanicemi, ale hlavně nádhernými barvami, nám i knihovny dávají najevo, že máme otevřít oči a z té pestrobarevnosti života vybírat. Určitě nejen já jsem jim za to vděčná.

A jak zní malé nalákání na další číslo? V listopadu si nenechte ujít důležitý materiál o změnách v evidenci a vykazování knihovnických a informačních služeb, které se budou vztahovat k roku 2009. Určitě se vrátíme k významné události, kterou je udílení cen Knihovna roku a nabídneme vám první část materiálu o architektuře knihoven, který je zaměřen zejména na přípravu stavby.

Příjemné čtení přeje

Lenka Šimková.