Hlavní obsah stránky

Aby mobily a internet nebyly pro děti hrozbou

JAROSLAV WINTER > Winter@brezen.cz

V 15. století zpracovaly mozky našich předků za celý život tolik informací, s kolika se musíme vypořádat my za jediný den. Připomněl to předseda Microsoftu Evropa Jan Mühlfeit na tiskové konferenci, která se uskutečnila 6. listopadu 2007 v Praze u příležitosti mezinárodní konference Safer Internet, nová média a Evropský rámec bezpečnějšího užívání mobilů dětmi. Konferenci uspořádal český projekt Saferinternet.cz a pozval na ni zástupce projektů z Bulharska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska, které jsou podporovány Evropskou komisí v rámci programu Safer Internet Plus.

Dnešní mladá generace sice poprvé v historii rozumí novým technologiím lépe než jejich rodiče, ale v tomto množství snadno dostupných informací a komunikačních možností se pro ni skrývají mnohá nebezpečí, která navíc ani jako nebezpečí nebývají vnímána. Například polovina dětí v ČR si myslí, že jít na schůzku domluvenou přes internetový chat s neznámou osobou je normální a bezpečné.

Na konferenci se diskutovalo o tématech, která souvisela s bezpečností mobilní a internetové komunikace pro děti a mládež. Jak zdůraznil Richard Swetenham, vedoucí odboru eContent a Safer Internet Evropské komise, efektivní může být pouze společný postup průmyslu, vládních a nevládních organizací. Jan Mühlfeit ve svém vystoupení uvedl, že Microsoft zavádí ve vývoji svého softwaru opatření umožňující například rodičům kontrolovat, jaké webové stránky děti navštěvují, případně jim zabránit v přístupu na ty, které považují pro své ratolesti za nevhodné. Kromě toho se Micrtosoft široce zapojuje do aktivit a programů, jak na národní tak i mezinárodní úrovni, které vedou k lepšímu poznání internetu, nových médií a možných rizik při jejich užívání. Vydal například pro děti vzdělávací příručku s motivy oblíbených kačerů Walta Disneye Bezpečný internet, která je ve velkém nákladu distribuována v Itálii, Španělsku i v Česku.

Roy Sharone z Liberty Global Europe, která byla spolu s Microsoftem a společností Telefónica O2 partnerem konference, informoval o iniciativě UPC zaměřené na děti od 6 do 10 let, jež je bude informovat zábavnou formou pomocí nálepek, omalovánek a kvizů o zásadách bezpečného používání internetu.

Telefónica O2 podle Jaroslava Kubišty, výkonného ředitele pro veřejné záležitosti, přistoupila kromě podpory Linky bezpečí k přípravě informačních materiálů a v rámci Asociace provozovatelů mobilních sítí se podílí na činnosti pracovní skupiny zaměřené na bezpečnější využívání mobilních telefonů dětmi a mládeží.

Lars Kindervater z GSM Europe zdůraznil, že opatření směřující k bezpečnějšímu užívání nových médií musí směřovat do čtyř oblastí, kterými jsou kontrolní mechanismy na straně rodičů, klasifikace vhodnosti obsahu, výchova a boj proti nelegálnímu obsahu.

Dobrým příkladem je v tomto, jak uvedl Jürgen Bänsch z Evropské asociace interaktivního software ISFE, systém klasifikace vhodnosti interaktivních her pro mládež PEGI. V jeho rámci jsou pro věkové kategorie od roku 2003 označovány videohry podle vhodnosti a podle obsahu. Tento systém se uplatňuje různou měrou již ve 27 evropských zemích a v jeho rámci bylo klasifikováno více než 7500 her, z nichž čtyři procenta jsou určeny jen pro hráče starší 18 let.

Náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti Lenka Ptáčková Melicharová informovala o tom, že Česká republika podporuje aktivity směřující k bezpečnějšímu užívání internetu a mobilů dětmi a hodlá jim věnovat prostor i v agendě svého předsednictví v Evropské unii. Současně ocenila tyto užitečné aktivity i jako matka sedmiletého syna, který se naučil připojit s počítačem k internetu dříve než podepsat, a existenci pornografických stránek objevil na webu s vánočními dárky.

Pro Pavla Vichteru, koordinátora projektu Saferinternet.cz, byla v průběhu dvoudenní konference jednou z nejinspirativnějších informace o národní soutěži, kterou organizuje obdobný projekt v Rakousku. Týká se krátkých videonahrávek pořízených mobilními telefony a Saferinternet.cz chystá její vyhlášení pro mladé české uživatele mobilů v letošním roce - v rámci tradičně pořádaného Dne pro bezpečnější internet.