Hlavní obsah stránky

Nejlepší kamarádkou je knihovna v Sedlčanech

ZLATA HOUŠKOVÁ> Zlata.Houskova@nkp.cz 

Druhý ročník soutěže Kamarádka knihovna zná svého vítěze. Je jím…

Ale nejprve několik informací: do soutěže se přihlásilo celkem 111 knihoven, které obdržely téměř 30 000 formulářů vysvědčení, aby je nabídly dětem ve svých městech a obcích. Zpět se vrátilo 17 000 vysvědčení, v nichž děti uvádějí pět důvodů, proč stojí za to chodit do knihovny. Skvělá zpětná vazba! Nejvíce dětských vysvědčení získala Městská knihovna v Pelhřimově - 884, za ní následovala s bezmála 600 vysvědčeními Městská knihovna Most a s počtem přes 500 Městská knihovna Prostějov a Knihovna M. J. Sychry Žďár nad Sázavou.

Nejlépe byly hodnoceny knihovnice, poněkud hůře fond a nejhůře počítače. I na prostředí by děti tu a tam něco zlepšily, ale celková výsledná známka pro soutěžící knihovny je 1- a to je výborné hodnocení.

Důvodů, proč chodit do knihovny, vidí děti celou řadu. Nejčastěji jsou to knížky, časopisy, vědomosti a informace. Nečekaně hodně dětí hledá v knihovně odpočinek a klid, ale také setkávání s přáteli. Významným důvodem k návštěvě knihovny je pro děti internet a počítače; prodírají se jako konkurence rychle hned za knihy a časopisy.

Dotazníky s údaji o výkonech odevzdalo 100 knihoven. Nejvíce dětí chodí do knihovny v Lounech - 69,20 % dětí z obce; nejdelší provozní dobu pro děti má Knihovna J. Mahena - celých 58 hodin; a Knihovna města Hradce Králové nabídla dětem v roce 2008 neuvěřitelných 608 akcí. Ostatní parametry by bylo třeba uvádět v kontextu jednotlivých kategorií, na což není nyní dost prostoru. Po obodování výkonů a vysvědčení byly zhodnoceny ještě webové stránky nejlepších 30 knihoven - a na světě bylo 11 finalistek: městské knihovny v Dobříši, Dvoře Králové nad Labem, Havířově, Hradci Králové, Kamenici nad Lipou, Lounech, Mokré, Nové Pace, Nové Roli, Nové Včelnici a Sedlčanech (pořadí je abecední). 

Postupnou „krystalizaci“ finálových knihoven najdete na webu Kamarádky knihovny www.kamaradkaknihovna.cz. Jedenáct nejlepších navštívila porota a vybrala: Kamarádkou knihovnou roku 2008 se stává Městská knihovna Sedlčany. Gratulujeme!!!