Hlavní obsah stránky

TÉMA SPECIÁL: Pestrý podzim v českých knihovnách

Bohatá úroda aktuálních událostí v knihovnickém světě ovlivnila tentokrát i podobu listopadového Čtenáře. Protože nešlo opomenout tradiční akce, setkání, semináře a konference, předkládáme vám již v zavedené rubrice témavýběr těch nejdůležitějších a o dalších neméně zajímavých se dočtete v průběhu celého čísla.

Knihovnický happening opět zahájil Týden knihoven

Knihovnický happening, který již každoročně pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků v některém z českých či moravských měst v předvečer celostátní akce Týden knihoven, se letos uskutečnil 2. října. Organizačně se jej ujala Masarykova veřejná knihovna Vsetín. V pátek se sjelo do Vsetína přes 250 knihovnic a knihovníků z celé České republiky i ze Slovenska a k happeningu se připojilo přes dvě stovky místních návštěvníků.

Smyslem celé akce bylo představit knihovny jako fungující články místní komunity, knihovnice a knihovníky jako kreativní osoby, které dokážou zaujmout nejen svými znalostmi, ale i vtipným a zábavným projevem. Díky soutěžím se výborně podařilo propojit aktivity knihovníků s veřejností: celkem 16 soutěžních týmů si vybralo do svých řad také zástupce veřejnosti (soutěžili např. senátor Jiří Čunek nebo syn Jindřicha Ondruše, náměstka hejtmana Zlínského kraje) a plnili pak společně zadané úkoly, například při hře Valašský kufr, Maraton s valaškou či Valašské veršování. Program happeningu byl doplněn zdravicemi soutěžních týmů, hudebním doprovodem cimbálové muziky Jasénka a seskupení Ležérně a vleže. Při programu se všichni výborně bavili. Pro porotu, v níž zasedli Květoslava Othová, starostka města Vsetín, Iveta Táborská, místostarostka města Vsetín, Jindřich Ondruš, náměstek hejtmana Zlínského kraje, Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků a ředitel Knihovnického institutu NK ČR, Zdena Friedlová, ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně, Libuše Nivnická, ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně a Milan Drlík, emeritní ředitel Střední průmyslové školy strojní ve Vsetíně, bylo velmi těžké vybrat jednu vítěznou knihovnu, a proto vyhlásila jako vítěze celý Svaz knihovníků a informačních pracovníků, který zastřešuje veřejné knihovny ČR.

Při doprovodném programu si přišly na své i děti. Bylo pro ně připraveno skládání puzzle, vystoupení jednokolek a žonglérů, ukázky lidových řemesel (výroba píšťalek, pletení košíků, spřádání vlny apod.).

Návštěvníci přijeli ze všech krajů ČR, přivítali jsme například Brandýs nad Labem, Poděbrady, Semily, Český Těšín, Písek, Příbram, Říčany, Mladou Boleslav, Prostějov, Ostravu, Uherské Hradiště, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Zlín a mnoho a mnoho dalších; Slovensko zastupovala knihovna Stará Lubovňa.

HELENA GAJDUŠKOVÁ> hgajduskova@mvk.cz, KATEŘINA JANOŠKOVÁ

Foto Daniela Riedlová

Týden knihoven se slavil potřinácté

Sekce veřejných knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků vyhlásila letošní Týden knihoven na dny 5.-11. října. Se svými akcemi se přihlásilo na 430 knihoven, které připravily pro své uživatele bohatou nabídku programů. Motto Knihovna mého srdcetentokrát korespondovalo s celostátní anketou Kniha mého srdce, na níž se knihovny České republiky aktivně podílely.

Samotný Týden knihoven začal akcí Velké říjnové společné čtení aneb TOP 12. Knihovny propagovaly především 12 knižních favoritů vzešlých z ankety Kniha mého srdce, která čtenáře provázela celým letošním rokem a byla medializována ve spolupráci s Českou televizí, Českým rozhlasem a Svazem českých knihkupců a nakladatelů.

V sobotu 17. října jsme se dozvěděli, jak celé hlasování dopadlo. Knihou srdce se stal Saturnin Zdeňka Jirotky. Kniha získala 38 430 hlasů. V první šestici se s celkovým počtem hlasů dále umístily: Babička (29 935), Malý princ (24 232), Stmívání (24 217), Harry Potter (22 665) a Egypťan Sinuhet (19 674).

Nové prostory pro své uživatele v tomto týdnu otevřelo téměř 30 knihoven, pro návštěvníky knihoven v celé republice bylo připraveno přes 280 výstav, ve více než 180 knihovnách proběhly besedy se spisovateli a pořady o knihách, burzy vyřazených knih přichystalo 173 knihoven a na dny otevřených dveří lákalo 139 knihoven v celé ČR.

Byla vyhlášena také fotografická soutěž Knihovna mého srdce, jejímž cílem bylo podnítit zájem veřejnosti o vytváření kultivovaného prostředí v knihovnách. Hodnotící komise vybrala nejúspěšnější snímky, které byly vyhodnoceny v rámci happeningu ve Vsetíně.

Vítěznou knihovnou se stala Městská knihovna Prostějov a vítěznou fotografkou Vendula Burgrová z Prostějova (16 let), studentka Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově.

Celou fotogalerii si můžete prohlédnout na stránkách http://skip.nkp.cz/Obrazky/fotosoutez_KMS_web/index.htm.

Knihovny i letos slavily svůj týden velkolepě, dokument s přehledem pořádaných akcí čítal 125 stran.

Z tiskových zpráv SKIP sestavila L. Š.

Cenu Knihovna roku 2009 si odnesly knihovna v Protivanově a Městská knihovna v Praze

K hlavním a sledovaným akcím Týdne knihoven patří bezesporu předávání ceny Knihovna roku, kterou uděluje Ministerstvo kultury ČR za dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví v obcích nebo za mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Pro připomenutí uvádíme, že cena má dvě kategorie - základní knihovna a významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb

Slavnostní předávání cen letošním nominovaným proběhlo ve čtvrtek 8. října v prostorách Zrcadlové kaple pražského Klementina, kterou do posledního místa zaplnili knihovnice a knihovníci, kteří spolu se starostkami a starosty obcí napjatě čekali verdikt porot.

Cenu Knihovna roku předával první náměstek ministra kultury JUDr. František Mikeš, přítomný byl i ředitel Odboru umění a knihoven PaedDr. František Zborník.

I letošní ceremoniál byl sestaven tak, aby se přítomní o nositelích hlavních cen dověděli až v závěru programu, kterým bravurně provázela Mgr. Zlata Houšková. K uvolnění atmosféry kromě osobních vyznání knihovnic, proč mám tuto práci ráda, citovala nejvtipnější komentáře dětí ke své Kamarádce knihovně. A jako úplně poslední přečetla Poselství z „terénu“, které tomuto slavnostnímu shromáždění zaslala Mgr. Milena Kodýmová, a my ho s jejím svolením otiskujeme.

Před malou chvilkou jste pogratulovali již desáté Knihovně roku a s ní i všem ostatním účastníkům celostátního kola, protože všichni jsou bezesporu skvělí.

V roce 2000 se knihovničtí komisaři poprvé zapojili do hodnocení soutěže Vesnice roku a poprvé také, tenkrát jako součást slavnostního vyhodnocení celostátního kola této soutěže ve vítězné obci, převzala amatérsky vyrobenou stuhu i první vyhodnocená knihovna od předsedkyně knihovnické komise. Dnes je stuha krásně vyšívaná, titul Knihovna roku s nezanedbatelným finančním efektem je státní cenou, má velkou prestiž a zástupci obce i knihovny ji přebírají z rukou ministra kultury.

Ušli jsme společně za těch deset ročníků velký kus cesty. Povědomí o venkovských knihovnách je oproti roku 2000 nesrovnatelně větší. Mají už i svoji platformu, na které každoročně dokazují, že ve svých obcích hrají velmi důležitou a potřebnou roli.

Jako jedna z těch, kteří tyto aktivity iniciovali, mám z toho velikou radost. Díky všem knihovnickým komisařům za práci, kterou odvádějí v hodnotících komisích. Díky všem pánům starostům, paním starostkám a dalším zástupcům samosprávy, kteří svým knihovnám fandí a vytvářejí podmínky pro jejich dobrou práci. Veliké díky ale patří hlavně venkovským knihovníkům. Jestliže jsem na první skromný knihovnický happening v roce 2000 přijela do Prahy s transparentem, na kterém stálo, že knihovny jsou klenoty měst a obcí, pak dneska s přesvědčením dodávám, že dobří knihovníci „tam venku“ jsou pro své obce světlem a opravdovým požehnáním! Hluboce se před nimi skláním.