Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Milí čtenáři,

podzim je období, které každoročně inspiruje mnohé básníky k tvorbě. Musím se přiznat, že jsem letošní postupný příchod barev zaznamenala poněkud později, a proto mě najednou překvapila spadaná jablka na zahradě a známá vůně povalujícího se listí. Méně poetické bylo první sepnutí topení, které tak dalo najevo, že tedy už opravdu… Nezbývalo nic jiného, než se ve vyhřátém pokoji nechat také inspirovat, tentokrát jsem k tomu zvolila internet a amatérské literární servery a ponořila se do podzimní četby.

O čtení je také první příspěvek tohoto čísla Čtenáře. Autorka se v něm zabývá čtenářstvím dnešních pubescentů. Přestože je napsán poněkud náročnější formou, vyplatí se věnovat tématu pozornost, protože z něj vyplývají zajímavé skutečnosti k zamyšlení se nad dnešní literární výchovou ve školách.

Ve Čtenáři pravidelně přinášíme informace o různých projektech digitalizace kulturního dědictví v knihovnách. Nyní jsme se zaměřili na jedinečný projekt Městské knihovny v Praze - Praha v knihovně, ale také na aktivitu Vědecké knihovny v Olomouci, a to digitalizaci a mikrofilmování moravských novin.

Dále představujeme zajímavou knihovnu spjatou s osobností Václava Havla a dokončujeme dva materiály z předchozího čísla - přehled současné americké literatury v českých překladech a miniseriál o pohádkoterapii. Nezapomínáme ani na školní knihovny, činnost Slovenské pedagogické knihovny za loňský rok může být v mnohém velmi podnětná.

Aby té inspirace nebylo málo, shromažďujeme zprávy ze zajímavých konferencí, seminářů přednášek a akcí, které proběhly v měsíci září a říjnu. Ale o tom až v příštím Čtenáři… Vzhledem k tomu, že v době vzniku tohoto úvodníku nás teprve čeká vyhlášení Knihovny roku, Týden knihoven, finále Kamarádky knihovny a další události, potřebovali bychom k listopadovému číslu ještě jeden speciální výtisk :-)

Přeji vám tedy podzim plný inspirace, ať již z přírody, z literatury čtené v teple domova či z mnoha knihovnických akcí, které navštívíte.

LENKA ŠIMKOVÁ