Hlavní obsah stránky

Z KNIHOVEN...

knihovna4u.cz - komunitní web pro teenegery

Městská knihovna v Praze (MKP) plánovala vytvořit pro teenagery web odpovídající jejich zájmům, světům a naturelu už před několika lety. Snahy však vycházely naprázdno - jednou nebylo dost sil, podruhé peněz. Zlom přišel v roce 2008, kdy bylo zřízeno místo webredaktora pro mládež a s výrobou webu počítal i rozpočet knihovny. Naplno se příprava rozběhla v dubnu - tvorba koncepce, konzultace s externími i interními odborníky na webové prezentace, uspořádání ankety směřující k cílové skupině (mládež mezi 13-18 lety). Anketou jsme zjišťovali, co by si uživatelé přáli na webu mít a čím bychom se měli na internetu inspirovat.

Naše výsledné představy pak ještě ovlivnily nové trendy na síti a v pohybu ve virtuálním prostředí. Na rozdíl od dřívějších let nenabízí internet jen statické, neměnné a pro uživatele neovlivnitelné informace. Podporuje naopak vlastní činnost, interakci, komunikaci, diskusi, získávání nových kontaktů, přátel a možnost sdílení vlastních děl, prezentací a názorů.

Oficiální spuštění jsme naplánovali s ohledem na Týden čtení na „kouzelné“ datum - pátek 13. 3. 2009. Ale testovací verze byla přístupná spolupracujícím skupinám už měsíc předem. Do testování se velmi aktivně zapojili zejména studenti Střední školy obchodu, služeb a řemesel a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Tábor pod vedením Kláry Smolíkové, kteří nás nešetřili a jejich ostrá palba připomínek, nápadů a otázek byla velmi podnětná. Web také testovali žáci z pražské Základní školy nám. Curieových a samozřejmě zaměstnanci MKP.

Spuštěním webu ale pro nás nic nekončí, ještě týdny budeme ladit různé nedodělky a malé nedostatky, které K4U chybí k dokonalosti. Také nás čeká dlouhá cesta za uživateli, kterých bylo po týdnu od spuštění něco přes dvě stě - k statisícům Facebooku a desetitisícům Líbímseti máme tedy ještě hodně daleko.J

A jaké jsou reakce? Dá se říci, že dvojího druhu. Cílová skupina webu, tj. děti a mládež nemají problém s intuitivním používám komunitního webu a orientováním se v jeho prostředí. Dospělí by brali návody a postupy (aby je nakonec stejně nečetli :-)), ale zorientují se po čase také. Pro knihovníky je občas problém vstřebat, že tento web nepřináší balík vyčerpávajících informací, ale nabízí dynamickou činnost uživatelům samotným, a to, aby si v přátelském virtuálním prostředí „normálně“ popovídali. 

Z došlých ohlasů:

„Zdravím a pozdravuji, právě jsem v knihovně Korunní a zkouším nový web. Název k4u je super! :o))) A vzhled se mi taky líbí. Ještě se tu neorientuji, ale mám z toho dobrý pocit“.

„Tenhle web se vám moc povedl, je vymazlenej do posledního pixelu. I Barbar Conan, jehož estetické cítění je oslabené, by, myslím, zaplesal :-) Hezkej den.“ 

Slovy pana ředitele Tomáše Řeháka je Knihovna4u.cz první virtuální pobočkou Městské knihovny v Praze, která využívá moderních komunikačních kanálů pro styk s veřejností. Věříme, že i když byla vytvořena s ohledem na zájmy a požadavky teenagerů, najde si své příznivce ve všech věkových kategoriích. Těšíme se na vás nawww.knihovna4u.cz.

MARTINA SIDOROVÁ - LENKA HANZLÍKOVÁ

Výstava knih k vstupu ČR do NATO

Knihovna města Olomouce připravila v březnu v rámci Týdne čtení tematickou výstavu ČR a NATO k desátému výročí přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě, které si naše země ve čtvrtek 12. března oficiálně připomněla jako významný den.

Výstava měla inspirovat jak k seznámení s danou problematikou, případně k jejímu hlubšímu studiu, tak také k čtení v obecném smyslu, a to nejen v češtině, ale i v cizích jazycích. Proto byla expozice složena z opravdu různorodých textů: k nahlédnutí i zapůjčení byly vystaveny odborné studie vojenské, politologické i historické, eseje, bohatě ilustrované encyklopedie, ale též například informatorium pro nejmenší v anglickém jazyce.

Pracovníci knihovny se snažili ukázat, že i v době nejmodernějších televizních dokumentů o armádě, válčení a bojových technologiích má čtení o této, a vlastně jakékoli problematice svou nezastupitelnou úlohu při odborném studiu, ale i populárním vzdělávání veřejnosti.

-RK-