Hlavní obsah stránky

SYLVA ŠIMSOVÁ ODPOVÍDÁ Z ANGLIE

Dotaz: Jaké služby poskytují knihovny v britských věznicích?

Odpověď: Knihovní služba ve věznicích má v Británii dlouhou tradici. Poprvé jsem se s ní setkala na počátku 50. let, když jsem pracovala v londýnské čtvrti Islingtonu. Jsou tam dvě věznice: Pentonville pro muže a Holloway pro ženy. Někteří z mých starších kolegů navštěvovali věznice jednou týdně. Velmi jsem litovala, že těm mladším, jako jsem byla já, nebylo dovoleno se této práce účastnit. Údajně proto, že nemáme dost životních zkušeností a že by nám to způsobovalo stres.

Dnes se předpokládá, že v každé věznici je knihovna, aby se vězňové mohli vzdělávat, a knihovníci, kteří tam pracují, projdou napřed odborným výcvikem. Celkem poskytuje tuto službu asi 64 samosprávných orgánů.

Knihovníci, kteří pracují ve vězeňských knihovnách, se sdružují v sekci knihovnické asociace CILIP nazvané Prison Libraries. Ta vydává časopis PRLG Journala daší publikace a organizuje výroční konference a výcvik pracovníků. Příští jednodenní kurz bude v květnu 2009 (http://www.cilip.org.uk/specialinterestgroups/bysubject/prison/training).

Na letošní konferenci promluvil ředitel National Literacy TrustJonathan Douglas o nutnosti podpořit kulturu četby. Jeden z příspěvků na konferenci pojednával o akci Storybook Dads, do které je zapojeno více než 6000 vězňů v 70 věznicích. Vězni mohou nahrát na pásku četbu dětské knihy a poslat ji svým dětem. Je dokázáno, že vězni, kteří udržují styk s rodinami, se málokdy do vězení vrátí.

Informace o konferencích sekce Prison Libraries jsou na webové stránce CILIPu (http://www.cilip.org.uk/specialinterestgroups/bysubject/prison/conferences, pro souhrn letošní konference zvolte conf2008 secretarysnotes.doc).

Vzdělávací činnost ve věznicích se pokládá za velmi důležitou. Před třemi lety vydal Secretary of State for Education and Skillszprávu pro parlament, nazvanou Reducing Re-Offending Through Skills and Employment (December 2005, Cm 6702). Ve zprávě se píše, že 37 % vězněných má nízkou úroveň gramotnosti. Knihovny hrají důležitou roli ve vzdělávání vězňů. Knihovnická asociace CILIP k tomu poznamenala, že obsah zprávy vítá, ale že knihovny si zaslouží, aby se na ně kladl ještě větší důraz. Také, že vedle knih by knihovny ve věznicích měly poskytovat přístup k internetu (http://www.cilip.org.uk/specialinterestgroups/bysubject/prison/publications).

Je zřejmé, že knihovní služby ve věznicích udělaly od doby mého mládí velký pokrok a jsou uznávány jako důležitá část vzdělávací činnosti.