Hlavní obsah stránky

Světový den knihy a autorských práv 2010

Desítky knihoven v celé České republice připravily mnoho zajímavých akcí pro své uživatele ke Světovému dni knihy a autorských práv, který byl vyhlášen světovou organizací UNESCO na 23. dubna. Tento svátek by měl být zaměřen především na propagaci knih a čtení a měl by se stát největší kaž­doroční oslavou nejen knihoven, ale i vydavatelů, knihkupců a dalších zúčastněných subjektů, kteří společně pracují na podpoře čtení pro lidi všech věkových kategorií.

Světový den knihy a autorských práv slaví více než 100 zemí světa všech kontinentů od roku 1995. Datum 23. dubna je pro světovou literaturu symbolické, v tento den v roce 1616 zemřeli Miguel de Cervantes SaavedraWilliam Shakespeare a Inca Garcilaso de la Vega. Je to také datum narození nebo úmrtí jiných významných autorů, jako je Maurice DruonHalldór Kiljan LaxnessVladimir NabokovJosep Pla i Casadevall Manuel Mejía Vallejo.

(více viz UNESCO:

http://portal.unesco.org/culture/en/ev.php-URL_ID=40571&URL _DO=DO_TOPIC &URL_SECTION=201.html). 

Svaz knihovníků a informačních pracovníků připravil na svých webových stránkách pro české knihov­ny přihlašovací formulář (http://skip.nkp.cz/akcWBD2010.htm), kde prezentovaly své akce, z nichž - pro inspiraci ostatním knihovnám - několik zajímavých vybíráme:

Městská knihovna Chotěboř půjčovala knihy i v noci v rámci Večera s knihouMěstská knihovna Nová Včelnice připravila výtvarnou dílnu pro děti i dospělé - vyrob si svou vlastní knihu s názvem Každá kniha má svého autora! 

Pořad Básníci Znojmu nabídla Městská knihovna Znojmo, připravila také akci S knihou za poznáním a sbližováním kultur, v rámci které se zájemci seznámili s příběhy, pohádkami, zvyky a gastronomií Vietnamu a Mongolska.

Městská knihovna Velvary přiblížila dětským čtenářům literární postavy v pořadu Kdo bydlí v naší knihovně?Čarodějnické odpoledne v knihovně - čte­ní knih o čarodějnicích, výroba čarodějnických záložek do knih a čarodějnických knih pro děti i dospělé připravila Městská knihovna Chodov. V této knihovně proběhlo i autorské čtení knihy Jiřího Macouna Plusminusmax. Výtvarná soutěž dětí - Výroba nejoblíbenější knihy proběhla v Městské knihovně Radnice. Dvě výstavy uspořádala Knihovna Kroměřížska, jednu s tematikou Sbližování kultur a na další představila nejlepší dětské práce z výtvarné dílny Namaluj si obal pro svou knihu.

Městská knihovna v Chebu zorganizovala již tradiční přednášky Historie knihy a knižní vazby. Děti z mateřské školy se představily v dramatizaci pohádek Hrajeme s Františkem Hrubínem v Místní knihov­ně Tvrdonice. Výstavu Co znamená Světový den knihy připravila Knihovna Městyse Chlum u Třeboně. A výstavu Počátky knihy mohli navštívit zájemci v Knihovně města Mladá Boleslav… 

Zdroj: tisková zpráva SKIP

V pobočce Knihovny města Plzně v Bolevci slavili celý týden

Světový den knihy a autorských práv jsme v naší pobočce slavili od 19. do 23. dubna 2010. Dospělí uživatelé mohli ke zmíněnému tématu studovat vystavené materiály, pro děti vznikla celá řada zábavných akcí.

Dopoledne přicházeli žáci, aby si v knihovně četli v rámci hodin čtení. Mnozí zkoušeli některé z připravených soutěží, včetně kvizu s tajenkou Světový den knihy a autorských práv. V pondělí 19. dubna odpoledne jsme dětem četly my, knihovnice. To však není nic neobvyklého, protože předčítáme pravidelně každý týden. Tentokrát jsme vybraly knihu francouzských pohádek Kapitán Tulipán a princezna z Bordeaux. Těšíme se na ilustrace, které posluchači vytvoří, donesou do dětského oddělení knihovny a my je pak vystavíme. Tak to u nás totiž „chodí“.

V knihovně nechyběly ani děti z mateřské školy. Přišly si prohlížet knihy a besedovat o vesmíru. Zajímala je především Sluneční soustava. Protože se této problematice věnují se svými učitelkami již od začátku školního roku, formulovaly dotazy téměř vědecké…

Pro tuto besedu vznikly v knihovně makety Slun­ce, Země a Měsíce, takže jsme si s děvčátky a chlapci mohli předvést třeba zatmění Slunce nebo Měsíce.

Během celého týdne dětští návštěvníci doplňovali literární dvojice, váhali nad knižním bludištěm, seznamovali se s říkadly o zvířátkách, při soutěži Ve znamení zvěrokruhu aneb Poznej sebe a svého autora zase jinak se pobavili nad horoskopem čtenáře (Jaký je čtenář ve znamení BÝKA?) a současně řešili test o knihách Ivony Březinové (která je narozená právě v tomto znamení). Stejně jako předčítáním i horoskopy se zabýváme po celý rok.

A na závěr ještě jeden tip na zpestření akcí: Také jste kdysi rádi vymýšleli jména, města, země, řeky atd. od zvoleného písmenka abecedy? My jsme vyzkoušeli hledat příjmení spisovatele, název knihy, jméno literární postavy (například: F - Foglar; Fimfárum; Frodo Pytlík). Když se účastníci soutěže uvolní, zjistí, že ani netušili, kolik toho vlastně znají… 

EVA PROCHÁZKOVÁ

Foto Anděla Prchlíková