Hlavní obsah stránky

Poznámky do diáře - Neušlo nám

Poznámky do diáře

  • Sedmá valná hromada SKIP proběhne 16. 6. 2010 v Městské knihovně v Praze, a to u příležitosti 20. výročí znovuzaložení SKIP v roce 1990. Ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze, Národní knihovnou ČR a Národní technickou knihovnou je připraven doprovodný odborný program: ve dnech 14.-15. 6. se uskuteční odborná konference v Městské knihovně v Praze Digitalizace aneb Konec oslích uší 15. 6. konference Knihovny - média - komunikace v Národní technické knihovně v Praze - Dejvicích.

Všechny důležité informace naleznou zájemci na stránkách http://skip.nkp.cz/valHro10/index.htm.

  • Dne 17. 6. 2010 se v Národní technické knihovně v Praze uskuteční 20. akviziční seminář. Každoročně pořádaný celostátní seminář bude pojat vzhledem k dvacátému výročí slavnostněji, například zahrne ohlednutí zpět za předchozími ročníky. Vystoupení přednášejících budou zaměřena na téma akvizice monografií, periodik i dalších typů dokumentů.
  • Seminář CASLIN 2010 je naplánován na 6.-10. 6. 2010 v hotelu Stupka - Tále (Slovensko). Bude zaměřen na témata z oblastí služeb knihoven, na uživatelské potřeby a měnící se ekonomickou realitu. Aktuální informace budou postupně zveřejňovány na http://caslin2010.ulib.sk.

Neušlo nám

  • K tématu Co chystá Národní knihovna ČR v nejbližších letech? byla 12. 4. 2010 svolána tisková konference v zasedacím sále NK ČR. Byla zaměřena na revitalizaci Klementina a dostavbu Centrálního depozitáře Národní knihovny ČR v Hostivaři. Tisková zpráva je uveřejněna na http://www.nkp.cz/files/tz_cochysta_nkcr.pdf.
  • Knihou roku devátého ročníku soutěže Magnesia Litera byl v neděli 18. 4. 2010 v přímém přenosu na ČT 2 vyhlášen soubor povídek Zmizet Petry Soukupové. V kategorii Literatura faktu porota ocenila knihu pamětí Ivana Klímy Moje šílené století. Literu za prózu získal Ivan Matoušek za knihu Oslava, cenu za poezii si odnesla básnířka Viola Fischerová za sbírku Domek na vinici. V kategorii knih pro děti a mládež byla oceněna Iva Procházková s románem Nazí určeným pro dospívající čtenáře.