Hlavní obsah stránky

PO KOM SE JMENUJE?

Knihovna Augustina Dubenského v Borovanech

MAGDALENA HLUŠTÍKOVÁ > knihovna@borovany-cb.cz   

Borovany, městečko se 4000 obyvatel ležící 17 km jihovýchodně od Českých Budějovic na řece Stropnici v podhůří Novohradských hor, vznikly již v raném středověku. Prvním majitelem je v roce 1291 uváděn Vok z Borovan, po roce 1327 patřily Vilémovi z Landštejna. Později se majitelé několikrát střídali, většinou šlo o příslušníky drobných šlechtických rodů. Nejvýznamnějším z nich byl zámožný linecký měšťan a později budějovický občan Petr z Lindy. Ten zde po rodinné tragédii, kdy mu zemřel jediný syn, v roce 1455 nechal založit augustiniánský klášter. Po smrti Petra z Lindy setrvávali borovanští augustiniáni pod patronací Rožmberků, ale špatné hospodaření probošta Matěje Kozky z Rynárce přimělo Viléma z Rožmberka v roce 1564 klášter zrušit. Po smrti Petra Voka v roce 1611 se na dalších devět let stali borovanskou vrchností Švamberkové, kterým byl však majetek za účast na Stavovském povstání zkonfiskován. Začala zuřit třicetiletá válka a Borovany i s okolními vesnicemi připadly císaři Ferdinan-du II. Císař nechal v roce 1631 válkou zpustošený klášter znovu obnovit.

V roce 1723 přichází do Borovan mezi augustiniány kanovníky Augustin Dubenský. Tento pracovitý muž, který se narodil 5. 3. 1697, byl po 15 letech působení v klášteře zvolen jeho nejvyšším představitelem - proboštem. V této pozici setrval až do své smrti v roce 1774 - tedy 36 let. Zanechal nesmazatelnou stopu v historii Borovan a dá se říci, že právě jemu vděčíme za živý prvek naší současnosti - městskou knihovnu. Za jeho proboštování bylo vystavěno několik skvostů barokní architektury - Škapulířová kaple, nový presbytář kostela a honosná budova prelatury - zámku, kde dnes sídlí městská knihovna. Ta se do tohoto romantického prostředí přestěhovala v prosinci roku 2008. Celý objekt zámku prošel rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí, a tak se dnes knihovna nachází v novém romantickém a zároveň moderním prostředí a nese Dubenského jméno.

Na ploše téměř 300 m2 knihovna nabízí svým návštěvníkům více než 16 000 knih, ročně ji navštíví více než 13 500 návštěvníků, registraci platí přes 600 čtenářů. V knihovně je oddělení pro dospělé, pro děti, studovna a také možnost využití devíti nových moderních počítačů. Ročně se půjčí 28 000 knih a časopisů. Čtenáři si mohou vybrat z množství novinek, ročně nakupujeme více než 500 nových titulů knih. Zároveň zde probíhá celá řada kulturních akcí. Svou činnost zde prezentují místní organizace, škola, školní družina, a tak se naše knihovna stává nejen místem, kam si lidé přicházejí půjčit knihu, ale i místem setkávání, místem, kam si přicházejí odpočinout a nabrat novou energii.

Pokud tedy zavítáte do Borovan, navštivte dominantní budovu borovanského náměstí - komplex zámku a na své prohlídce nevynechejte ani Knihovnu Augustina Dubenského.

Foto archiv knihovny