Hlavní obsah stránky

Od redakčního stolu

Vážené a milé čtenářky a čtenáři,

výrobní harmonogram našeho časopisu se tentokrát bohužel dostal do časové kolize s jednou z nejatraktivnějších akcí dětských knihoven - s Nocí s Andersenem, která byla letos dokonce desátá jubilejní. V příštím čísle se k ní určitě vrátíme výběrem nejzajímavějších událostí a zážitků, které k nám do redakce poslali „spáči“ ze společného pohádkového nocování.

Pokud bychom chtěli hodnotit články dubnového Čtenáře pouze podle aktuálnosti, určitě by se na první místo zařadila informace o blížícím se mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy Praha 2010, kterou můžeme považovat i za pozvánku na tento každoroční svátek knih a čtenářů. Přála bych si však, aby vás i další témata zařazená do tohoto čísla zaujala a třeba i inspirovala ve vaší práci.

Čtení a čtenářství je obsahem hned několika příspěvků, i když se každý věnuje této závažné problematice z trochu jiného úhlu. Audioknihy si většina společnosti spojuje s nahrávkami literárních děl určených pro zrakově handicapované, ale - jak píší autorky úvodního materiálu - využití zvukových knih může být daleko širší a bohatší. K většímu rozšíření audioknih by mohl pomoci i studentský projekt, který vznikl se záměrem jejich popularizace. Jaké výsledky přinesl první rok Centra dětského čtenářství, je námětem dalšího článku a tematicky příbuzným příspěvkem je i zevrubná informace o projektech Klubu dětských knihoven, který volně navazuje na představení Klubu publikované v minulém čísle.

Delší dobu jsme v redakci přemýšleli o obsahu a zaměření rubriky, která by byla věnovaná knihovnám v malých obcích. Rubrika je tedy na světě a naším velkým přáním je, aby se stala prostorem pro výměnu zkušeností, názorů, dobrých nápadů a inspirací knihovnicím a knihovníkům v malých venkovských knihovnách. Aby pomohla všude tam, kde si občas kladou otázku: „z kterého konce máme začít“?

Ke společnému listování novým číslem Čtenáře vás zve a hezké jarní dny přeje

OLGA VAŠKOVÁ