Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... V Lounech se děti nenudí

Text a foto: JANA HRBKOVÁ hrbkova@mkl.cz

Rozzářené dětské obličeje, vzrušení a zaujetí – tak si jistě představuje svoje malé návštěvníky každý knihovník z dětského oddělení. Také v lounské knihovně se snažíme dětem nabídnout různé možnosti vyžití. Že nevystačíme pouze s půjčováním knih, je v dnešní době jasné.

Jednou z aktivit, které jsme pro děti připravili, je Setkání s odborníkem. Jedná se o cyklus besed, který již několik let nabízíme každý měsíc během školního roku. Cílem je zajímavým a zábavným způsobem dětem přiblížit různá povolání, řemesla či záliby. Vždy připravíme řadu knih, CD i jiných materiálů, které jsou s daným tématem spojené. Besedy jsou mezi dětmi velmi oblíbené. Vždyť právě v knihovně se díky nim setkaly se spoustou zajímavých lidí, které by v běžném životě možná nepotkaly.

Našimi lektory jsou dobrovolníci. Musím říci, že se nám daří oslovovat úžasné lidi, kteří mají rádi to, co dělají, zajímají se o mladou generaci a mají chuť se s dětmi podělit o své zkušenosti, pozoruhodné prožitky i znalosti. Spolu s nimi se děti přenesly do světa muzejníků, rozhlasových reportérů, modelářů, řezbářů, hrnčířů, výrobců sýrů i mýdel, ponořily se do podmořských hlubin, navštívily exotické kraje či řídily musherské spřežení. Pokud chcete do besed nahlédnout i vy, stačí otevřít naši fotogalerii na www.detske.mkl.cz.

Pro velký zájem probíhají besedy již dvakrát měsíčně: v knihovně a Klub(ovně) Luna, volnočasovém zařízení knihovny. Jedna z posledních akcí nesla podtitul Kdo si hraje, nezlobí. Milým hostem byl Bohumil Kebza, zástupce firmy Mindok, společnosti zabývající se dovozem a distribucí stolních her. Lektor si s dětmi krátce povídal o původu stolních her, jejich typech a došlo i na hlavolamy. Všichni nedočkavě čekali na okamžik, kdy si budou moci jednotlivé hry vyzkoušet. V tu chvíli se celý prostor rozezvučel jako včelí úl. To jen zvědavost, nadšení a zápal pro hru všechny úplně pohltil. Kdo si nestihl vyzkoušet, co chtěl, nemusel smutnit. Dětské oddělení naší knihovny nabízí nepřeberné množství her pro jednotlivé věkové kategorie i řadu hraček a didaktických pomůcek, které pomáhají rozvíjet různé dovednosti (možná znáte pod pojmem lekotéka).

Kromě toho, že se děti při těchto aktivitách pobaví a smysluplně využijí svůj volný čas v příjemném a přátelském prostředí knihovny, mohou objevit, že atraktivní jsou i jiné věci než televize, počítače a ostatní elektronické vymoženosti dnešní doby. Sport, cestování, tvůrčí práce, sběratelství i chovatelství mohou vyplnit jejich volné chvíle. Poznají nové kamarády i dospělé, kteří jim budou v jejich snažení pomáhat. Objeví tajemství dosud neznámých míst. Dokáží si, že když člověk něco chce a snaží se, tak to stojí za to. A my je v tom podporujeme.