Hlavní obsah stránky

JAK SE DĚLÁ DOBRÁ DĚTSKÁ KNIHOVNA... Kamarádka je každá knihovna

MARTA STANÍKOVÁ stanikova@slavoj.cz

Je tomu už krásných deset let od doby, kdy vznikl projekt Kamarádka knihovna. Ještě dnes si živě pamatuji, jak se ve vedení Klubu dětských knihoven rodil a vznikal jeho název, jak Zlata Houšková, zapálená knihovnice duší i srdcem, mírnila a korigovala naše okamžité nápady.

Naše knihovna – Městská knihovna Slavoj ve Dvoře Králové nad Labem – se do soutěže přihlašuje pravidelně, i když tak nějak podvědomě tušíme, že dál než na druhé místo to z různých důvodů nedotáhneme. Ale i tady vidím plus: mine nás tříletá pauza, která čeká na každého vítěze. Přínos soutěže vidím převážně v možnostech porovnání dětských oddělení knihoven a také ve zjištění, kde máme nějakou tu slabinu. I když to většinou nechceme slyšet, je dobré to vědět.

Dobrá (nejen) dětská knihovna potřebuje empatické knihovníky, příjemné prostředí, úžasný fond, nekonečné množství kreativity, zapálení pro věc, jistou dávku optimizmu, vyřazení některých slov ze slovníku (např. „to nejde“, „nikdo nepřijde“) a v neposlední řadě také „otrávení“ ovzduší knihovny pozitivní energií, kterou se nakazí každý, kdo do ní strčí třeba jen nos.

Zapojujeme se téměř do všech celostátních a regionálních akcí, které upravujeme sobě na míru a které je zbytečné zde vyjmenovávat. Čas od času máme své vlastní ústřední téma, na které „napasujeme“ akce, besedy, soutěže apod. Z těchto aktivit se – většinou na podzim – zrodí mimo jiné tištěný výstup. Pokud se takový dlouhodobější projekt povede, je to radost. V loňském roce se tímto tématem staly regionální pověsti. Knihu pověstí z roku 2004 jsme doplnili o více než čtyřicet nově sebraných pověstí a vydali jako Zvič naslouchá příběhům s podnázvem Pověsti Královédvorska. (Jen na vysvětlenou: Zvič byl charvátský bůh světla a dobra a údajně byla podle něho pojmenovaná hora, která ční nad naším městem – Zvičina.)

Oslovili jsme místní výtvarnici, která nám vytvořila ilustrace, a dvorského písničkáře, který složil a nazpíval ke dvanácti pověstem úžasné písně. Zároveň jsme se obrátili na školy a vyhlásili k pověstem soutěž nazvanou POKRuj! (POvěsti KRálovédvorska). Kdokoliv mohl vytvořit cokoliv. Tak úžasné práce jsme ale nečekali ani ve snu! K vyhodnocení byly dodány výtvarné práce, pohlednice, trojrozměrné scény loutkového divadla, komiksy, kramářská píseň, video žáků ze Základní a praktické školy ve Dvoře Králové z putování za zátluckým vodníkem a dokonce i jeden scénář pro loutkové divadlo o tom, jak Žofie Bavorská dostala naše město věnem. Nejlepší práce tvoří přílohu knihy.

Vyhlášení výsledků proběhlo společně s křtem, kterého se účastnila sama královna Žofie Bavorská, a tím byl projekt uzavřen. Tématem roku 2017 je dvousté výročí nalezení Rukopisu královédvorského, tak nám držte pěsti, aby dopadl minimálně tak dobře jako ten loňský. Výstupem by měly být nakonec tři tištěné dokumenty a hora questů (hledaček), které návštěvníky provedou po stopách Václava Hanky. Velké plus při těchto projektech vidím ve spolupráci všech organizací ve městě – ZUŠ, Domu dětí a mládeže, kulturního zařízení Hankova domu, muzea, knihovny. To vše pod záštitou a ve spolupráci s městem Dvůr Králové nad Labem.

A závěrem? Kamarádka (a dobrá) je každá knihovna, kde se čtenáři cítí jako doma. Tak se nebojte a v příštím ročníku se hlaste. Čím větší konkurence, tím lépe.

Dvůr Králové nad Labem a jeho knihovna

Počet obyvatel: 15 981
Počet čtenářů celkem: 2584, tj. 16 % obyvatel města
Počet čtenářů – děti do 15 let: 1015, tj. 39 % všech uživatelů knihovny
Počet akcí pro děti za rok 2016:

250