Hlavní obsah stránky

ZE SVĚTA

Zdroje jsou dostupné v Knihovně knihovnické literatury Národní knihovny ČR

V Papyrusmuseu Rakouské národní knihovny právě probíhá mimořádná výstava s názvem Císařovi legionáři, která přináší nevšední pohledy na život římských vojáků prostřednictvím vystavených předmětů. Legionáři usazení ve starověkém Egyptě k nám promlouvají prostřednictvím svědectví zachyceném na papyrusu a nevypadají jen jako vojáci a služebníci Říma, ale na šedesáti vystavených dokumentech se prezentují také jako obchodníci, přátelé a seznámíme se i s jejich rodinnými příslušníky. Oficiální i soukromé dokumen-ty pocházejí z vojenské advokátní kanceláře nebo byly přímo zapsány samotnými vojáky. Zajímavé a působivé pohledy se odkrývají na vnitřní mechanismy římského vojenského aparátu, stejně jako na každodenní život vojáků a jejich rodin. Starově­cí i moderní historikové se shodují, že moc římské říše byla založena na efektivní armádě, jež byla ve všech částech organizována jednotně, a tak nám tyto „vojenské“ papyrusy ideálně ilustrují život legionářů v Egyptě. Přitažlivý je pohled na finanční a hospodářský život vojáků či první důkazy o křesťanství v této armádě. Výstava má málo společného s vojenskou historií, ale o to více s mnoha dalšími funkcemi armády ve správě starověkého Říma. Římská armáda byla velmi moderní, budovala výbornou infrastrukturu na obrovském území, zabezpečovala klid na hranicích velkých říší a vytvářela „mírové sbory“. Výstava ve Vídni potrvá až do 14. ledna 2012.

(Newsletter Österreichische Nationalbibliothek - Nr. 3, September/ 2011, s. 3-4).

Jeden z nejpopulárnějších projektů na podporu četby v norském Stavangeru začne na podzim již počtvrté. Vše se točí kolem Stavangerské veřejné knihovny a kulturního centra, které rozdá 50 000 knih čtenářům s cílem vytvořit společný čtenářský zážitek. Projekt přináší obrovskou me­diální publicitu a byl zahájen v menším měřítku již roku 2008, kdy byl Stavanger vybrán za Evropské město kultury. Cílem bylo získat co největší počet lidí, kteří budou číst tutéž knihu, a tím dosáhnout aktu společného čtení. Tato myšlenka pochází z USA. V roce 2009 byl projekt rozšířen a bylo již rozdá-no 50 000 knih. Projekt je propojen na každoroční literární festival Kapittel Stavanger a čtení je zahájeno vždy o víkendu před začátkem festivalu. Organizátoři projektu podali žádost o financování SpareBank, která podporuje celou řadu kulturních aktivit v Norsku. SpareBank vydala na projekt 52 000 EUR. Banka byla s průběhem projektu velmi spokojena a nabídla financování i v dalších letech. Vedle banky se připojil i další důležitý partner - kraj Rogaland, který ocenil knihovny jako výborný komunikační kanál a tento projekt také podpořil. Rok 2010 byl vyhlášen v Norsku Rokem čtenía tento projekt ve Stavangeru podpořilo i ministerstvo kultury. Zapojení dalších knihoven do projektu na sebe nenechalo čekat, někteří zapálení knihovníci rozdávali knihy v prázdninových táborech a na lodích, které jezdí mezi ostrovy a na fjordy. Knihovny organizují autogramiády vybraných spisovatelů, spolupracují s muzei a archivy v regionu, oslovují případné sponzory a další partnery. V roce 2011 byla vybrána kniha Hitler, Ježíš a dědečekod Lene Ask, která popisuje zkušenosti mladého člověka vyrůstajícího v evangelickém prostředí Stavangeru. Byla vybrána porotou mladých lidí a je vhod­ná pro věkovou skupinu adolescentů.

(Scandinavian Public Library Quarterly - Vol. 44, No. 3/2011, s. 48-49)

Islámské rukopisy si můžete nově stáhnout do vašeho iPhone i iPadu v Bavorské státní knihovně. Veřejný zájem o islámskou kulturu - v současné době podpořený politickými otřesy v arabském světě - byl výzvou pro Bavorskou státní knihovnu, která se rozhodla své sbírky islámských dokumentů zpřístupnit uživatelům v digitalizované podobě. Zpřístupnění těchto unikátních sbírek by mohlo přispět k politické diskusi a osvítit sporné aspekty. Bavorská státní knihovna vlastní 17 000 orientálních rukopisů vynikající kvality. Tato prominentní kolekce vznikala 400 let díky německým diplomatům a orientalistům. Knihovna se rozhodla pro maximální viditelnost dokumentů a zpřístupnění pro iPad a iPhone pod názvem Orientální poklady z Bavorské státní knihovny. Rukopisy jsou zde zpřístupněny v digitalizované podobě zdarma.

(Bibliotheks Magazin - No. 2/2011, s. 31-35)

Připravil ROMAN GIEBISCH